avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

In urma decesului tatalui am fost repartizati unui notar pentru succesiune.Aceasta s-a realizat in 2005 fara participarea unui membru (verisoara infiata de parintii mei pe care am considerat-o mereu ca verisoara,si nu ca sora )Suntem 3+1 frati si mama.Aceasta sora ne ameninta cu instanta. Intre noi,cei 3 ,am stabilit ca-i vom da si verisoarei ceva cand va fi sa vindem apartamentul,dar daca ea continua cu amenintarile ne gandim s-o excludem de tot.Ce posibilitati legale sunt ?
Cel mai recent răspuns: gigidiri , utilizator 11:17, 16 August 2011
Nu prea aveti cum sa o excludeti, fiindca in mod normal si sora dvs. are vocatie succesorala si ar fi trebuit sa participe la dezbaterea succesiunii.Ea ar putea sa se adreseze instantei in cazul in care nu a fost instiintata despre deces si nu si-a putut exprima optiunea succesorala ,astfel incat sa fie repusa in termenul de acceptare.Daca a stiut si a primit citatie si cu toate acestea nu s-a prezentat, se considera ca a fost renuntatoare si erati indreptatiti dvs si ceilalti succesibili sa culegeti toata mostenirea.
Despre deces a stiut.Succesiunea s-a facut la cca. un an de la deces si n-am anuntat-o.In cazul necontestarii succesiunii timp de trei ani nu se prescrie?Poate mama sa-si cedeze partea in favoarea unuia dintre fii ,pentru ca oricum ii revine jumatate +1/5
Bun, poate a stiut despre deces.Dar despre dezbaterea succesiunii la notar?
Daca certificatul de mostenitor a fost emis cu incalcarea drepturilor surorii dvs. ea ar avea dreptul de a se adresa instantei de judecata,care ar putea anula certificatul de mostenitor si sa oblige notarul public la emiterea unui nou certificat de mostenitor cu respectarea prevederilor legale.Acest lucru se intampla atunci cand un succesibil nu a fost chemat la dezbaterea succesunii, desi era indreptatit, iar ceilalti mostenitori au declarat in fata notarului ca nu mai exista alti mostenitori in afara de ei ( inteleg ca este si cazul dvs. ).Totusi, fiindca sustineti ca sora dvs. stia despre deces, daca nu a efectuat niciun act de acceptare tacita a mostenirii ( adica in legatura cu bunurile care compun masa succesorala) si nici nu a a acceptat expres mostenirea, la notar, in termen de 6 luni, nu ar prea avea sanse de castig , fiind straina de mostenire.
Mama dvs. poate sa-si cedeze parte din mostenire sau toata partea cuvenita.
veriodara dvs care a fost infiata de catre parintii dvs are toate drepturile de a mosteni cota sa de motenire. ma bine incercati sa ii dati suma care i se cuvine pt parta dansei decat sa ajungeti in instanta.
va rog sa-mi spuneti parerea la subiectul deschis pentru ca sunt doua pareri

Alte discuții în legătură

Buna ziua, am urmatoarea speta. mama mea a mostenit pe verioasa ... Alexandrustephanescu Alexandrustephanescu Buna ziua, am urmatoarea speta. Mama mea a mostenit pe verioasa sa primara in calitate de unic mostenitor legal (eu fiind mostenitor testamentar ... (vezi toată discuția)
Cumparare drept la mostenire trifoicupatrufoi trifoicupatrufoi Doresc sa cumpar dreptul la mostenirea ramasa in urma decesului matusii mele de la singurul ei mostenitor direct verisoara mea.Este vorba de un titlu de ... (vezi toată discuția)
Dreptul de mostenire slobodan slobodan Va prezint urmatorul caz : Suntem doua surori, dupa decesul mamei sora mea mai mare nu a dorit partea ei de mostenire , nu a cerut-o in timpul vietii ei, sora ... (vezi toată discuția)