Mama mea a mostenit pe verioasa sa primara in calitate de unic mostenitor legal (eu fiind mostenitor testamentar particular pe un autoturism).Mama mea a acceptat tacit mosteniterea dupa verioasa sa, ridicand bunurile (exista declaratii in acest sens).Verisoara sa, la randul sau era unica mostenitoare a matusii ei (fiind acceptata succesiunea dar nedeschisa).
Eu am mers la notar si am deschis succesiunea pentru verisoara sa astfel:
In baza testamentului meu de mostenitor cu titlu particular am solicitat sa se dechida succesiunea ca verisoara mamei sa o mostenasca pe matusa ei, astfel prin reprezentare ea sa o mosteneasca pe matusa verisoarei.
Mi s-a acceptat deschiderea succesiunii, astfel incat verisoara sa (post mortem) a devenit mostenitoarea matusii ei.(intrucat a fost acceptata succesiunea dar nedeschisa)
Ulterior mama mea s-a dus la notar si a facut succesiunea dupa verisoara sa.
Acum, in faza unui proces, partea spune ca primul certificat este nul, intrucat eu aveam calitate de testamentar particular si nu aveam calitate sa cer deschiderea succesiunii matusii verisoarei mamei mele, intrucat sunt intrun grad mai indepartat de aceasta, fata de mama mea.
romascanu
Moderator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Ce înțelegeți dvs. prin succesiune „nedeschisă”?
Moartea deschide succesiuni. (succesiunile se deschid prin moarte)
Omul (cu sau fără celebra unealtă agricolă - coasa) poate ... să deschidă ușa notarului și să solicite deschiderea procedurii succesorale. (nu-i totuna).
Cererea de deschidere a procedurii succesorale poate fi făcută de oricare dintre succesibili, de către creditorii succesiunii sau ai succesibililor, precum și de orice altă persoană care justifică un interes legitim.
Nu cred că acesta este motivul real. (sau, chiar real de-ar fi, ar exista destule argumente pentru care nu s-ar ajunge la anulare din această pricină).
Alta este întrebarea:
„Mătușa” din speță era decedată sau era în viață la momentul decesului verișoarei mamei dvs.?
A fi sau a nu fi: iată întrebarea ... de care depinde soarta procesului.
Dacă aș lua de bun cuvântul „reprezentare”, pe care l-ați folosit mai sus, aș putea să ghicesc era în viață.
Dar oare l-ați folosit „la locul lui”? (în înțelesul lui corect?)
Dacă l-ați folosit corect, atunci ... nu e de bine. Verișorii nu vin la moștenire prin reprezentare.
Aici s-ar putea sa fie „buba” certificatului.
Cine este, mai exact, „partea” care spune că ... (cere ceva sau doar spune că ?). Și dacă cere ceva, ce pretinde, mai exact? (Care este obiectul procesului?).
Buna ziua, obiectul procesului este o revendicare.
Deci, Matusa verisoarei era decedata de ceva ani (dar acceptata succesiunea dar neeliberat certificat de mostenitor) si verisoara mamei la fel decedata.
Mi-am valorificat testamentul, (pentru masina) si am mers la notar cu actele de stare civila ale ambelor defuncte, notarul a analizat a cerut extras ca daca a fost sau nu deschisa succesiunea pe cale notariala sau la instanta, si a vazut ca intradevar matusa este mostenita de verisoara mamei(intrucat nu exista alti mostenitori) si a eliberat certificatul de mostenitor prin care verisoara mamei o mosteneste pe matusa astfel: (de pe urma defunctei X decedata la data de 2004 au ramas ca mostenitori defuncta y in calitate de nepoata de frate predecedat, decedata in anul 2006).
Ulterior mama mea a mers si a cerut deschiderea succesiunii dupa Y in 2008, si automat ca a mostenit masa succesorala a lui Y cat si ce a mostenit Y de la X.
Iar partea acum spune ca eu nu aveam calitate (ca eram mostenitor doar particular) sa o fac pe verisoara mamei mostenitor al altcuiva, dar eu nu am facut-o acest lucru pentru mine, ci pentru clarificarea bunurilor dintre matusa ei si verisoara mamei, ca sa ajunga toata mostenirea (legal ) la mama mea.
Succesiune
bojucris
Matusa mea (sora cu mama mea) a decedat in data de 17.06.2011, in 1992 a facut un act testamentar prin care a lasat drept mostenire apartamentul ei cu o ... (vezi toată discuția)