Buna ziua
Am urmatoarea tematica, am un contract de inchiriere a unui bun imobil incheiat intre mine (persoana fizica) si o companie (persoana juridica). In contract se stipuleaza ca chiria e in EUR, si se achita in lei, la cursul BNR din ziua platii.
Am mers la fisc, sa depun declaratia 200 pentru anul 2010. Acolo mi s-a spus ca suma pe care trebuie sa o trec in declaratie trebuie sa fie valoarea chiriei pe 2010 in EUR inmultita cu cursul BNR din ziua anterioara depunerii declaratiei. Desi, in conditiile date, calculul acesta m-ar avantaja (recenta scadere a cursului EUR) nu as vrea sa ma trezesc cu ceva probleme. In plus nu prea pun baza in cei de la fisc, nu e prima data cand imi spun prostii.
Poate cineva sa ma lamureasca, cu argumente (articolul de lege....), ce suma ar trebui sa pun in delcaratie, si, eventual, ce acte suplimentare ar trebui sa anexez (de genul extras de cont, etc)?
Hristos a inviat!
De obicei ,in sediile ANAF,la trezorerii,gasiti afisat la inceputul fiecarui an,inainte de termenul pentru depunerea declaratiei 200 cursul euro-leu pentru fiecare luna din anul prevazut in declaratie,curs agreat de ANAF pentru calculul veniturilor din chirii stabilite in euro . OPANAF233/2011
daca in contractul de inchiriere se mentioneaza cursul la care s-a facut incasarea pentru fiecare luna in parte va calculeti suma in lei ( avand in vedere cursul respectiv) adunati lunile pentru care ati incasat chiria si aveti venitul brut.
si daca ar fi vorba de o reevaluare la sfarsit de an ... aceasta se face la cursul din 31.12.2010
Pai cursul la care se face plata e cursul BNR din ziua platii. Platile sunt semestriale (acest aspect e de asemenea specificat in contract)
Deci, in contract se spune ca chiria e de A euro/luna, suma platibila semestrial, in RON, la cursul BNR din ziua platii. In conditiile acestea, venitul brut este:
1: A*curs agreat ian+A*curs agreat feb+....+A*curs agreat dec (prin curs agreat ma refer la cursul mentionat de bellefile)
2: 6*A* curs BNR din 6 iunie (data primei plati)+6*A*curs BNR 6 dec (data urmatoarei plati)
3: sumele platite de chirias, in RON, cf extras cont
4: 12*A* curs referinta pentru 2010 (stiu ca e un curs din ultima zi lucratoare din oct, sau ceva de genul...)
5: alta varianta :)
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.