avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... stabilire cote succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

stabilire cote succesiune

Hristos a-nviat !
Va rog as dori raspuns la urmatoarea speta :in urma dezbaterii succesiunii dupa moartea mamei mele mi s-a stabili o cota de 3/4 din jumatatea ei(in dezbatere este un ap. de 2 camere cumparat de parintii mei in timpul casatoriei).
Tatal meu s-a recasatorit acum 4 ani cu o femeie de la tara care are casa acolo, dar e mai bine la bloc la Bucuresti.De casatoria lor am aflat in noiembrie 2010, cu chiu cu vai.
Acum o luna , a murit si tatal meu si "ea" se lauda ca i-a facut un act (probabil testament). Mentionez ca nu vrea sa-mi dea actul de vanzare-cumparare al apartamentului si nici nu vrea sa-mi spuna ce fel de act i-a facut tata.
Eu nu vorbesc cu ea si nu stiu ce comportament sa adopt fata de ea in sensul dezbaterii succesiunii dupa tata.
Va dau urmatoarele informatii :
- am dat la notar declaratia de acceptare a succesiunii dupa tata
- vreau (trebuie) sa atac testamentul sa-mi iau partea care mi se cuvine legal
- ce cota are "ea" din partea lui tata si cat am eu?
- cum e mai bine : sa ma adresez notarului sau direct instantei?
- daca ii las "ei" apartamentul, ar trebui sa-mi dea o sulta (cine o stabileste?) si in acest caz, pot sa cer sa faca dovada solvabilitatii? si cam ce termen ar trebui sa cer? Ce se intampla daca nu dovedeste care are de unde sa-mi plateasca sulta si nu are ca este pensionara.
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: sempre , utilizator 23:28, 27 Aprilie 2011
Daca va intelegeti amiabil, puteti merge la notar.
Oricum, mai nou, cu legea 202/2010 ( mica reforma), procedura prealabila la notar este obligatorie, apoi se merge in instanta.
Recomandarea este sa atacati testamentul sau orice act i-ar fi facut, este dreptul dvs. si munca ambilor dvs. parinti, la care sotia tatalui nu a contribuit. Bineinteles ca legea ii confera si ei, ca sotie supravietuitoare o cota parte, chiar si rezerva, dar si dvs. o aveti pe a dvs.
Pana nu stim exact ce act au incheiat, putem spune ca legal, ea are 1/4 si dvs. 3/4 din masa succesorala a tatalui. Daca au facut vreun act si il atacati, veti culege doar rezerva succesorala, care este in cazul dvs. ( unic descendent) de 1/2.

Daca va hotarati sa ii lasati imobilul si sa va plateasca sulta, nu aveti cum sa o obligati sa isi demonstreze solvabilitatea. Daca nu are cum sa plateasca, o puteti executa silit. Dar daca stiti ca nu are posibilitati, va recomand sa va ganditi la posibilitatea solicitarii atribuirii imobilului catre dvs. si plata sultei catre ea sau la scoaterea la vanzare si impartirea banilor.
Succes!
Stimate domn,

Avand in vedere ca aceasta casatorie a avut loc in urma cu cel mult patru ani, in situatia in care testamentul este unul autentic (presupunand ca a avut loc dupa casatoria lor), poate fi verificata existenta acestuia prin interogarea Registrelor Nationale (RNTA - Registrul National de Testamente Autentice).

Solicitati mai multe informatii unui notar public competent (adica orice notar care isi desfasoara activitatea in circumscriptia judecatoriei unde a avut ultimul domiciliu defunctul).

Cu privire la solvabilitate, nu trebuie sa va faceti griji, pentru ca o puteti executa silit chiar pe apartamentul in cauza.

Atentie insa - daca nu are o alta locuinta, va avea un drept special de abitatie asupra acelui apartament (mai multe detalii gasiti inart. 4 din Legea 319/1944).
Multumesc foarte mult pentru raspuns si apreciez promptitudinea de care dati dovada.
Sa stiti ca ma doare sufletul ca se vrea doamna de oras , o agramata care calca in picioare memoria mamei. Nici pe tata nu-l condamn prea mult dar m-a durut foarte mult mult ca nu mi-a spus ca s-a insurat (macar asa, cu titlu informativ). Faptul este consumat .
Pasii pe care trebuie sa-i urmez sunt urmatorii?:
- ma duc cu ea la notar sa-mi stabileasca cota si in acest fel ea trebuie sa arate actul pe care i l-a facut tatal meu
- apoi dupa stabilirea cotei (ceea ce probabil inseamna eliberarea a cate unui certificat de mostenitor fiecareia dintre noi)
- initiez actiune in instanta pentru a ataca actul respectiv si a-mi cere dreptul legal
Intrebare:
- daca accept cota stabilita de notar nu inseamna ca am fost de acord cu imparteala, deci cu actul pe care il are ea?
Cred ca , indiferent ce scrie in act , notarul va face atribuirea cotelor in mod legal, nu? In acest caz , este utila o reverificare si sa merg in instanta? Pentru ca, vreau partea mea , legal, indiferent de ce i-a lasat tata.
Ma duc si in instanta daca e cazul .
Mentionez faptul ca ea are casa la tara, langa Campina, dar vrea si apartamentul, clar.
Cine stabileste valoarea apartamentului? De unde stiu eu cati bani (sulta) trebuie sa-i dau daca vreau eu apartamentul? Pentru ca chiar as vrea apartamentul.
Banuiesc ca este proportional cu cota fiecareia?
Multumesc mult,
Cu stima,
Mesaj reeditat
@ sempre
Data post: Duminica, 24 Aprilie 2011, 21:33
Subiect: stabilire cote succesiune



Precizez ca sunt singurul copil al parintilor mei.
@sempre
Acum v-ati facut o idee despre ce cote este vorba. Nu semnati nimic care va incalca aceste cote: 3/4 daca nu i-a facut nici un act, 1/2 daca i-a facut vreun act.
Toate operatiunile prealabile pt dezbaterea succesiunii se pot efectua si la notar, cu conditia sa va intelegeti amiabil, chiar si reductiunea liberalitatilor excesive, prin care dvs. culegeti rezerva care vi se cuvine.
Doar ca, dupa cum o descrieti, ma indoiesc ca va veti intelege amiabil.

Interesul dvs., daca doriti sa ramaneti cu imobilul este sa evaluati cat mai putin, sa platiti taxa de timbru mai mica si logic, o sulta mai mica. Daca ea se va impotrivi acestei evaluari, sa solicite expertiza judiciara.
De mentionat ca actiunea in instanta se prescrie in 3 ani, asa ca sa nu lasati sa treaca timpul. Vedeti daca vrea sa vina la notar si, daca nu, intentati actiunea.
Angajati-va avocat.
Succes!

Alte discuții în legătură

Succesiune casa parinteasca Tarheb Tarheb Buna ziua, Am o nelamurire, daca ma puteti ajuta sau sfatui in aceasta privinta. Mama a murit acum 6 luni, iar tata urmeaza si el in curand din ... (vezi toată discuția)
Succesiune modalitati de despagubire musca cornel musca cornel mama a decedat de un an jumate , tata traieste si eu locuiesc cu el ,nu am facut inca succesiunea mai am un frate cat are dreptul din apartamentul parintilor ... (vezi toată discuția)
Succesiune VioricaC VioricaC Buna seara, Suntem 2 mostenitori si nici nu are copii. Sora mea este casatorita . iar sotul are 2 copii din prima casatorie. Si eu sunt casatorita Ambii ... (vezi toată discuția)