Odata ce partile sunt legal citate , se pot propune, de catre acestea , probe .
Sarcina probei incumba reclamantului.Insa, dincolo de acest aspect, si paratul , prin intampinare, poate solicita instantei de judecata administrarea unor mijloace de probe in vederea dovedirii situatiei de fapt.
Instanta de judecata incuviinteaza probele propuse , cele care sunt pertinente , utile si concludente.
In caz ca aprecieaza ca sunt necesare si alte probatorii, poate ordona administrarea acestora si din oficiu , in virtutea rolului activ pe care il poate avea.
Asadar, in vederea impartelii unor bunuri comune se poate uza de inscrisuri , de proba testimoniala, de o expertiza de specialitate , de interogatorii , cat si de o cercetare la fata locului.
Cheltuielile de judecata , cerute si dovedite ( onorariul de avocat, taxa judiciara de timbru, onorariul de expert ) sunt suportate proportional de copartasii care au transformat proprietatea comuna in proprietate exclusiva , conform articolului 274 din Codul de procedura civila.
Ce venituri aveti?
Exista posibilitatea de a depune o cerere de ajutor public judiciar, care v-ar scuti de cheltuielile privind expertiza , in caz ca nu ati mai beneficiat de aceasta facilitate in ultimele 12 luni .