avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Lipsa de discernamant
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Lipsa de discernamant

Cum se stabileste lipsa de discernamant intr-un proces ?
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 00:26, 26 Aprilie 2011
Lipsa discernamantului fiind o stare de fapt aceasta este susceptibila de a fi dovedita cu orice mijloc de proba: martori, marturisiri, inscrisuri, prezumtii si evident printr-o expertiza medico - legala care sa aiba ca si obiectiv stabilirea daca la momentul incheierii actului, autorul acestuia avea discernamant.
Punere sub interdictie si expertiza I.M.L.. Numai ei pot da diagnosticul - lipsa discernamant.
Lipsa de discernamant sau insanitatea de spirit desemneaza situatia in care se gaseste o persoana care desi (legal) are capacitate deplina de exercitiu , totusi (in fapt) este in mod pasager , temporar ori permanent lipsita de discernamant, astfel ca incheie un act juridic (testament, donatie, contract etc.) care reprezinta o manifestare de “vointa” inconstienta , exprimata pe fondul unei tulburari mentale , mai mult sau mai putin vadite care i-ar anihila complet vointa de a dispune si capacitatea de a intelege insemnatatea actului incheiat.
Mai precis , vorbim despre o persoana lipsita de capacitatea de a discerne , de fapt lipsita de uzul ratiunii care totusi incheie un act juridic civil , asupra caruia se pune problema validitatii sale.
Din punct de vedere penal , o persoana dintre cele despre care am aratat mai sus la intocmirea unui act civil , savarseste o fapta prevazuta in legislatia penala , fapta care in situatii normale i-ar antreba raspunderea , dar datorita lipsei de discernamant , se poate discuta despre lipsa capacitatii sale de a avea reprezentarea acesteia , deci de a raspunde pentru faptuirea ei.
In general , lipsa de discernamant se stabileste de medicii de specialitate sau de catre cei legisti psihiatri , in urma efectuarii unei expertize medico-legale de specialitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenitor rezervatar AlinaJ25 AlinaJ25 Buna ziua, Speta e urmatoarea: Bunica mea are 2 copii, tatal meu ( decedat) si matusa mea. La 76 de ani. In decembrie 2009 ea a incheiat un contract de ... (vezi toată discuția)
La ce se refera capacitatea de exercitiu restransa? aidu aidu In rap. de prev. art. 41 Cod Civil, Capacitatea de exerciţiu restrânsă este aptitudinea minorului cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani de a dobândi ... (vezi toată discuția)
Debilitate.....punere sub interdictie andrada_sb andrada_sb Buna ziua. As dori sa va adresez si eu o intrebare. In cazul in care printr-un certificat medical se constata faptul ca o persoana este debil mintal, instanta ... (vezi toată discuția)