avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 842 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... La ce se refera capacitatea de exercitiu restransa?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

La ce se refera capacitatea de exercitiu restransa?

In rap. de prev. art. 41 Cod Civil, Capacitatea de exerciţiu restrânsă este aptitudinea minorului cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani de a dobândi şi exercita drepturi subiective civile şi de a-şi asuma şi executa obligaţii civile, prin încheierea, personal, a anumitor acte juridice civile.

Capacitatea de exerciţiu a persoanei fizice este acea parte a capacităţii civile a omului care constă în aptitudinea acestuia de a dobândi şi exercita drepturi civile şi de a-şi asuma şi executa obligaţii civile prin încheierea de acte juridice civile. Premisele capacităţii de exerciţiu a persoanei fizice, respectiv condiţiile necesare, sunt: existenţa capacităţii civile de folosinţă şi existenţa discernământului

în funcţie de existenţa şi calitatea prezumată a discernământului lor, persoanele fizice se pot afla în una dintre următoarele situaţii: capacitate de exerciţiu deplină; capacitate de exerciţiu restrânsă; lipsa capacităţii de exerciţiu.

Daca eu sunt afectat psihic, respectiv am episoade depresive si nu rezist la stress, pot sa declar ca am capacitate de exercitiu restransa in temeiul acestei stari fiziologice?
Ma gand ca nu pot sa declar ca sunt lipsit de capacitate de exercitiu... deoarece si declaratia insasi ar fi un exercitiu, ceea ce conduce la o autocontradictie. Si ar fi necesara expertiza medico-legala etc., ceea ce nu este cazul!

Din Codul Civil am vazut ca reiese doar exemplul 14-18 ani de capacitate restransa. Nu stiu daca mai sunt si alte situatii determinate clar ca capacitate restransa de exercitiu. Insa mi-a parut ca, pe acelasi rationament ar trebui sa se incadreze si situatia mea.
Cel mai recent răspuns: aidu , utilizator 18:36, 16 Mai 2015
Conform disp Noului Cod Civil, persoanele lipsite de capacitate civila de exercitiu sunt minorii sub 14 ani si persoanele puse sub interdictie judecatoreasca .
Lipsirea acestor persoane de capacitate civila ,are drept scop ocrotirea acestora in ce priveste incheierea actelor juridice.
Pentru incheierea actelor juridice, persoanele lipsite de capacitate trebuie sa fie intotdeauna reprezentate legal.
În cazul arătat de d-voastră -afectat psihic, stres, episoade depresive capacitatea de exercițiu restrânsă -prin urmare lipsa de discernământ datorită alienației mintale sau a debilității mintale - este interzisul judecătoresc-va fi pus sub interdicție prin instanță spre deosebire de minori-cealaltă categorie cu capacitate de exercițiu restrânsă - a căror tutelă sau curatelă este instituită de autoritatea administrativă.
Prevederea legală condiţionează punerea sub interdicţie de existenţa unei stări de tulburare mintală cu caracter general şi permanent. Aceasta înseamnă că slăbirea trecătoare a facultăţilor mintale, inconştienţa generată de beţie, hipnoză, de unele decepţii trecătoare etc. nu sunt de natură să determine luarea unei asemenea măsuri. Dacă o persoană, deşi capabilă, deci cu discernământ, nu poate să îşi administreze bunurile şi să îşi apere interesele în condiţii mulţumitoare din cauza bătrâneţii, a bolii sau a unei infirmităţi fizice, nu sunt întrunite condiţiile pentru punerea sub interdicţie, ci cele pentru instituirea curatelei (I.C.CJ., s. civ. şi de propr. int., dec. nr. 3653/2004).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Capacitatea de a incheia acte juridice Magna-Charta Magna-Charta Care este diferenta dintre incapacitatea de folosinta si incapacitatea de exercitiu? Un minor intre 14 si 18 ani are capacitate de exercitiu restransa,acesta ... (vezi toată discuția)
Legea permite ? redialboss redialboss buna seara as dorii sa stiu daca este legal si daca legea i-mi permite sa trec un apartament ... (vezi toată discuția)
Transcriere proprietate adisornicusor adisornicusor Ce varsta trebuie sa aiba un minor ca sa poata fie transferat pe numele lui o proprietate ( imobil ),si daca se poate face treaba asta.Mentionez ca s-ar putea ... (vezi toată discuția)