Am facut contract de vanzare -cumparere cu mama mea care a murit mai bine de 10 ani, iar fratele meu vine acum si spune ca el nu stia de contract si ca va cere anularea lui. Poate avea castig de cauza daca intenteaza proces? La fel spune ca va proceda si pentru faptul ca a semnat pentru certificatul de mostenitor al mamei noastre atunci cand a murit sotul ei (tatal nostru). Afirma ca nu a cunoscut consecintele semnarii acestui certificat (mai precis faptul ca prin acordul tuturor ar insemna ca mama poate avea drept de a vinde imobilul, terenuri etc, ceea ce s-a si intamplat facandu-mi acest contract de vazare cunparare pe 1000mp+casa) si ca el nu poseda un exemplar ? Are dreptul sa anule in instanta valabilitatea acestui certificat desi stia la momentul respectiv ce semneaza ? Timpul dintre semnarea certificatului si moartea dansei a fost de 6 ani, iar cel dintre semnarea certificatului de mostenitor si actul de cumparare-vanzare dintre mine si ea a fost de 6 luni de la eliberarea certificatului de mostenitor.
Primo: nu are sorti de izbanda fratele sa i se admita cererea de rezolutiune/reziliere a contractului de vanzare-cumparare pentru ca nu are nicio calitate de a cere in instanta acest lucru. Secundo: in ceea ce priveste acel certificat de mostenitor prin care, sa presupun ca a renuntat la mostenirea care i se cuvenea dupa decesul tatalui in favoarea mamei, aceasi soarta va avea, adica va pierde si aici.
Va multumesc pentru raspuns. Insa ce se intampla acum cand noi cei care am semnat atunci, deschidem succesiunea, pentru ca mama a murit? Am semnat toti copii atunci si cei legitimi si cei vitregi, iar mama a murit dupa 4 ani de la semnare. Noi vrem sa deschidem succesiunea, abia acum dupa 16 ani de la moartea ei, iar pe certificatul ala scria ca mamei ii revine cota 1/1 parti din succesiune cnf legii 319/1944. Mai au dreptul fratii vitregi, resoectiv copiii vitregi ai mamei mele?
Daca unul dintre frati a renuntat la mostenirea sa in favoarea mamei, daca sotia supravietuitoare a vandut in timpul vietii proprietatea-imobilul(locuinta+terenul aferent) nuia din copii, ce dezbatere a succesiunii mai poate avea? Asupra ce sa se dezbata succesiunea, in conditiile existente acum?
Mie mama mi-as facut contract de vanzare cumparare pe casa+1000 mp, insa in jurul casei mai exista gradina la care au pretentii inca 2 frati de ai mei drepti si 2 frati vitregi dupa tata. Citind pe certificatul de mostenitor al mamei si consultand un notar am aflat abia acum ca ceea ce am semnat atunci insemna ca am renuntat la mostenire in favoarea mamei noastre si ca dupa moartea ei am mostenit-o doar noi copiii ei legitimi, nu si cei ai sotului din prima casatorie. Ramane problema cum sa dezbatem terenul intravian ramas si cel extravilan. Le facem fratilor vitregi donatie, presupunand ca le dam si lor ceva ?