avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se imparte un apartament, ca mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se imparte un apartament, ca mostenire

Buna ziua,
am doua intrebari pt.specialistii acestui site: 1. Cum se imparte valoarea unui apartament mostenit de trei frati buni (de mama si de tata) si doi frati vitregi (unul de mama si unul de tata)? 2. Ar avea vreo valoare un act prin care toti fratii cedeaza in favoarea unuia dintre ei? (Si daca ati putea sa`mi spuneti si mie cum se numeste acel act).

Va Multumesc Pt Ajutor.
Cel mai recent răspuns: SummaS , utilizator 21:45, 31 Mai 2010
Depinde de care dintre parinti decedeaza primul.
Daca decedeaza mama, fratele doar de tata nu vine la succesiune.
Daca decedeaza tata, fratele de mama nu vine la succesiune.
Daca parintii mor impreuna ( codecedati sau comorienti, de exemplu in acelasi accident de masina) vor veni toti 5 fratii.
Daca supravietuieste un parinte, va veni si acesta la mostenire.
Se poate renunta, dar nu in favoarea cuiva. Daca unul dintre mostenitori renunta ( se numeste renuntare) partea lui va reveni tuturor celorlalti mostenitori (se imparte la toti care au ramas).

Acum daca doriti un raspuns mai la obiect, dati-ne mai multe detalii, cine a murit ?
depinde cati vin la mostenire.
Buna seara, in primul rand va multumesc pt raspuns.
Datele problemei sunt urmatoarele:mama noastra a murit acum 24de ani cand noi cei trei frati buni eram foarte mici!Eu nu aveam nici 2 ani,iar cele doua surori vitrege erau deja casatorite.Tata nu s-a recasatorit de atunci,ne-a crescut singur pe toti cei 3 frati buni.Dintre noi toti numai sora de tata are pretentii la despagubiri,iar ceilalti vor sa-si cedeze dreptul in favoarea mea.
Problema este ca nu prea stiu cam cat ar avea ea dreptul din valoarea apartamentului pt ca eu nu vreau sa-l vand si nici nu am posibilitatea s-o despagubesc....asta in cazul in care ar avea dreptul la a cincea parte,cum ma gandesc eu!Si pe deasupra eu am investit cate ceva in apartament ramanand singurul copil cu tata in casa de ceva ani buni!
Banuiesc ca apartamentul a fost cumparat de ambii dvs.parinti.In acest caz, 1/2 este cota mamei, care va renine celor 3 frati buni si tatalui (1/4 din 1/2 al mamei ii revine tatalui),adica tata, cu partea lui cu tot, ar avea 5/8.Din acest 5/8, aveti fiecare cate 1/8, deci, din intreg, sora vitrega are 1/8 (a opta parte).Chiar daca ceilalti cedeaza in favoarea dvs., ei trebuie sa-i platiti sulta pentru partea ei.
Daca dovediti la partaj investitiile facute de dvs.personal (cu facturi, acte, martori) valoarea acestora nu va intra la masa partajabila, ceea ce inseamna ca apartaentul va valora mai putin, deci veti avea mai putini bani de dat surorii vitrege.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Ianuarie 2010
dandanaua, utilizator
@Anuca_TS
Atentie la ce sfaturi vi se dau, pt ca unii dintre consultanti, probabil necitind cu atentie ce ati scris dvs, va pot da sfaturi gresite!

Daca tatal dvs. e in viata, sora de tata nu are dreptul la nimic.
Daca ceilalti renunta, ei nu pot renunta in favoarea cuiva. Partea lor la care au renuntat se va imparti intre dvs. si tatal dvs.
Daca totusi doresc sa va dea dvs. partile lor, trebuie sa accepte mostenirea, si apoi sa va vanda/doneze dvs. personal, ca sa il sariti pe tata.
Tatal va avea 5/8 ( cca 70%) si fratii de tata 3/8 ( cca 30%), deci dupa ce va doneaza partile lor ( atentie, dupa ce accepta si ei succesiunea) veti avea acest procent.

Dupa ce decedeaza si tatal, partea lui se va imparti la toti fratii de tata ( inclusiv sora care are pretentii acum, dar nu are la ce, ca ei nu i-a murit nici o ruda, mama dvs. nu era ruda cu ea).
Succes!

Alte discuții în legătură

Succesiune apartament dupa deces tata, noi copiii dorim ca mama sa aiba casa toata pe numele ei si noi sa mostenim doar cand decedeaza ea noidoi noidoi Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu o problema legala. Tatal meu a decedat in august si mama vrea sa faca succesiunea. Este vorba de un apartament pe care mama ... (vezi toată discuția)
Renuntarea la mostenire ContSters410607 ContSters410607 Buna ziua. A murit tatal meu. A lasat un apartament in care locuiesc mama si sora mea si un loc de veci. V-as ruga sa-mi spuneti: 1) putem face eu si sora mea ... (vezi toată discuția)
Printul mostenitor stefan_ruxandra stefan_ruxandra buna seara. va prezint si eu o situatie care este destul de incalcita dar sper sa ma ajutati sa o rezolv. este vorba de mama mea ai carei parinti s-au ... (vezi toată discuția)