avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident mortal - sanctiune, despagubiri
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident mortal - sanctiune, despagubiri

Acum 4 ani nepotul meu (pa atunci in varsta de 19 ani) a accidentat cu masina o batrana in varsta de 82 ani. In urma impactului batrana a decedat. Accidentul s-petrecut DUPA trecerea de pietoni, dar destul de aproape de aceasta astfel incat procurorul a considerat ca ar fi putut sa fie pe trecerea de pietoni, si nu a fost luata in considerare marturia unei persoane care era in masina (pe motiv ca este prieten cu nepotul meu). Mostenitorii batranei solicita suportarea cheltuielilor de inmormantare in valoare de 20000 lei si 300000 euro daune morale.
Avocatul nostru propune ca nepotul meu sa accepte hotararea de omor din culpa (cu suspendarea pedepsei ?) ca sa nu ne mai complicam (zice el - ca se va schimba codul penal si se vor inaspri pedepsele...).

Intrebarile mele se refera la urmatoarele:
- din moment ce accepta hotararea de omor din culpa , ce sanse sunt sa se refuze in instanta plata despagubirilor de 20000 lei + 300000 euro?
- daca partea vatamata recupereaza de la asigurator suma de 300000 euro, asiguratorul se va indrepta apoi cu actiune in instanta pentru recuperarea sumei de 300000 euro de la nepotul meu.
- ce sanse are in continuare cu procesul daca refuza sa accepte hotararea dat fiind faptul ce accidentul NU s-a intamplat pe trecerea de pietoni.
Am toata compasiunea pentru familia victimei dar mi se pare ca la momentul actual nu urmaresc decat beneficiile materiale.
Multumesc
Urmarirea penala a fost terminata ?
Dosarul a fost inaintat instantei ?

Edit later:
Ar trebui de stiut ce l-a determinat pe avocatul nepotului dvs,fata de modul in care s-au petrecut lucrurile ,sa aleaga aceasta tactica de aparare.

Parerea mea ar fi sa se aiba in vedere intaim probele administrate , iar suma solicitata cu titlul de daune morale mi se pare mult prea"umflata"
De fapt daunele morale , reprezinta suferinta si nu sunt cuantificabile , iar partea doar solicita un cuantum anume , instanta nefiind obligata sa admita(cum de altfel nici nu face) cuantumul solicitat de partea civila.
De fapt , mai simplu , de multe ori , se solicita o suma mai mare , ca sa se aiba de unde sa se reduca cuantumul acordat de instanta.
Eu cred ca nepotul nu trebuie sa se teama de sume , pentru ca in afara daunelor morale , despagubirile civile , trebuie intai dovedite cu probe (cuantumul lor) si apoi ,urmeaza a fi admise , in masura dovedirii lor.

Parerea mea este ca nepotul dvs sa discute si cu un alt avocat aceasta tactica de aparare (dupa ce acesta vede dosarul) sau chiar cu un expert auto.
Ultima modificare: Luni, 25 Aprilie 2011
Radu Gabrian, Mediator
dar si in conditiile in care codul penal se schimba si intra in vigoare noul cod penal cu pedepse mai drastice , intreb justitiabili acum ce diferenta ar face, fapta savarsita sub imperiul legii vechi se condamna asa cum este prevazuta de codul in vigoare la momentul savasiriii faptei adica actualul cod penal cu actualele pedepse., astept sa aruncati cu bolovanii daca gresesc =D>
Aveti dreptate (se va aplica legea penala mai favorabila), dar majoritatea pedepselor care au fost modificate au fost scazute, nu crescute. Oricum n-o sa intre in vigoare anul acesta, 2012 e an electoral, asa ca 2013 e in opinia mea cel mai devreme moment de pus in aplicare Noul Cod Penal.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Aprilie 2011
eumarian, utilizator
Multumesc pentru raspuns.
Da .Urmarirea penala a fost terminata iar dosarul a fost inaintat instantei.
Ceea ce nu inteleg este de ce la inceput toata lumea a zis ca nici nu se va ajunge in instanta iar acum cand s-a ajuns in instanta suntem sfatuiti sa acceptam pedepsa cu suspendare pentru omor din culpa (zic ei ca este cel mai simplu).
Nu stiu ce sa mai cred ... Daca nu va fi cu suspendare? sau daca va avea repercursiuni mai tarziu? Ma intereseaza aici si daca asiguratorul poate sa se indrepte in instanta pentru recuperarea prejudiciului pe care l-ar acorda partii vatamate...
Se pare ca partea vatamata este foarte interesata sa recupereze de la asigurator niste sume si de aceea se fac presiuni ca sa acceptam hotararea de omor din culpa .Pentru ca ei sa poata avea astfel castig de cauza la asigurator.
Aveti cumva idee care este procedura in astfel de situatii ?
Multumesc.

Eu nu am mai auzit sa va intelegeti asupra incadrarii faptei.
Procesul se judeca in Romania?
Lasati instanta sa aprecieze asupra probelor, exercitati toate caile de atac.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pieton lovit pe trecere, cu 45 de zile ingrijiri medicale ToneCezar ToneCezar Buna ziua, in luna August am accidentat o batrana aflata in traversare unei treceri de pietoni, din Sectorul 5. Drumul era cu o singura banda pe sens, iar in ... (vezi toată discuția)
Accident ,vatamare corporala din culpa,9zile ingrijire medicala alina23craiova alina23craiova pe 15 oct am lovit un batran cu masina,eram in depasire,dar batranul era pe partea carosabila!a avut doar o copca la cap in rest nimic,acum 3 zile a depus ... (vezi toată discuția)
Info Cristian Podeanu Cristian Podeanu Buna ziua, Poate cineva sa-mi spuna daca in cazul unui accident in care a rezultat decesul unei persoane polita RCA despagubeste pentru daune morale cu ... (vezi toată discuția)