Sunt coproprietarul, ampreuna cu alte 9 persoane(frati si veri) a unui Titlu de Conversie ANRP-Directia pentru Acordarea Despagubirilor in Numerar. In Titlul de Conversie nu s-a specificat cota parte a fiecaruia dintre despagubiti. Ar fi urmat sa semnam fiecare la notar actul de iesire din indiviziune, pentru a dispune de actiunile FP ce-i revin fiecaruia, ancercare esuata din cauza de indiferenta si alte motive subiective.
Ma gandesc, ca urmeaza ca cererea de iesire din indiviziune sa fie rezolvata pe cale juridica. Nu doresc altceva, decat sa scap de situatia asta imposibila, in care, de exemplu pentru ridicarea dividentelor cuvenite pe anii 2008 si 2009, in 8 luni de zile trecute nu s-au putut aduna din cele 5 tari in care locuim, procurile speciale necesare la banca.
Titlul de Conversie s-a emis ca despagubire pentru o casa demolata proprietatea bunicului nostru, care a avut doi mostenitori: mama (cu 3 copiii) si unchiul meu (cu 5 copiii). In momentul depunerii cererii de despagubire si primirea deciziei mama si unchiul meu erau deja decedati.
Intrebarea mea este urmatoare: unde pot depune cererea de judecata pentru a iesi din indiviziune? In orasul unde a decedat bunicul, sau unde a decedat mama? Mentionez, ca nici dupa bunicul si nici dupa mama nu s-a facut pana in prezent partaj succesoral, din cauza, ca nu au avut nimic de ampartit pana la aparitia acestei decizii ANRP.
Pentru impartire trebuie facut partaj succesoral, sau exista o cale mai simpla si eficace? Suma acordata de Stat prin Titlul de conversie se considera ca o masa succesorala ramasa dupa defunct, sau se considera, ca noi, succesorii l-am primit direct despagubire de la stat?
Legea taxei de timbru prevede, ca astfel de cazuri sunt scutite de timbrare? Cum se calculeaza cheltuielile mele, pentru a iesi din indiviziune?
Multumesc anticipat pentru raspunsurile date.
competenta este a judecatoriei ultimului domiciliu al celui de pe urma caruia emana titlul.Nu exista o alota cale decit iesirea din indiviziune, legea nu prevede scutire de taxa ci o taxa de 3% din valoarea maei succesorale in acest caz din valoarea despagubirilor. Ar fi bine sa consultati unavocat pentru detalii
Bineinteles, ca nu sunt specialist, dar in Legea privind taxele judiciare de timbru am gasit urmatoarele:
Legea 146/1997, actualizata 2011, privind taxele judiciare de timbru
Actualizata prin Legea nr. 202/2010 ("legea micii reforme in justitie") publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 714 din 26 octombrie 2010.
Art. 15. -Sunt scutite de taxe judiciare de timbru actiunile si cererile, inclusiv cele pentru exercitarea cailor de atac, referitoare la:
r)cererile introduse de proprietari sau de succesorii acestora pentru restituirea imobilelor preluate de stat sau de alte persoane juridice in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, precum si cererile accesorii si incidente.
Aceste prevederi ale legii nu se aplica si la despagubirile acordate conform Titlului VII ale Legii nr. 247/2005, pe baza carora s-au acordat actiuni Fondul Proprietatea si bani?