avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... iesire din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

iesire din indiviziune

Buna ziua!
Am doua probleme legate de iesire din indiviziune la judecatorie, in rezolvarea carora va cer ajutor:

1.In conformitate cu Legea 146/1997, actualizata 2011, privind taxele judiciare de timbru:
Art. 15. -Sunt scutite de taxe judiciare de timbru actiunile si cererile, inclusiv cele pentru exercitarea cailor de atac, referitoare la:
r)cererile introduse de proprietari sau de succesorii acestora pentru restituirea imobilelor preluate de stat sau de alte persoane juridice in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, precum si cererile accesorii si incidente.
Aceste prevederi ale legii se aplica la despagubirile acordate conform Titlului VII ale Legii nr. 247/2005, pe baza carora s-au acordat actiuni Fondul Proprietatea si bani, fiind vorba de o „lege speciala”?

2.Daca tot trebuie sa platesc taxe judiciare 3%, acestea se calculeaza la partea care-mi revine, sau la valoarea totala a despagubirii ANRP(bani si actiuni FP), tinind cont de faptul, ca din cei 6 despagubiti care figureaza in decizia de despagubire deocamdata eu singur vreau sa ies din indiviziune, ceilalti manifesta indiferenta?
Cel mai recent răspuns: ssusu , utilizator 14:08, 6 Mai 2011
Puteti introduce o actiune de esire din indiviziune pe temeiul art.728 Cod Civil "Nimeni nu poate fi tinut in indiviziune.." Bafta..:(
Deasemeni, puteti iesi din indiviziune si prin intermediul medierii, prin incheiarea unui Acord de mediere intre parti, acord care se va prezenta in instanta si unde in tot sau in parte functie de stadiul procesului veti fi scutit de taxa de 3%, in conformitate cu legea 192/2006, ART. 63
(1) În cazul în care conflictul a fost solutionat pe calea medierii, instanta va pronunta, la cererea partilor, o hotarâre, potrivit dispozitiilor art. 271 din Codul de procedura civila.
(2) Odata cu pronuntarea hotarârii, instanta va dispune, la cererea partii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru platite pentru învestirea acesteia.
Puteti solicita oricarui mediator autorizat din Tabloul mediatorilor informatii despre aceasta procedura, informatii care sunt gratuite.
sincer nu am inteles ce tip de actiune vreti sa promovati in instanta. aveti un dosar in plata pt desapagubiri la ANRP? vreti sa dati in judecata aceasta institutie?
Detin Titlu de conversie emis de ANRP in care figuram 6 despagubiti fara a fi specificate partile caqre ni se cuvin din bani, si respectiv actiuni FP (cont joint). Din aceasta indiviziune as vrea sa ies, deoarece ceilalti cinci nu vor impartirea amiabila a despagubirii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire din indiviziune ssusu ssusu Buna ziua! Sunt coproprietarul, ampreuna cu alte 9 persoane(frati si veri) a unui Titlu de Conversie ANRP-Directia pentru Acordarea Despagubirilor in ... (vezi toată discuția)
Partaj judiciar xeni xeni am un teren cumparat in 1970 de la un proprietar care avea in posesie un lot de 6000 mp. din care face parte si terenul meu din acelasi lot de 6000 mp. s-au ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea mostenirii se face obligatoriu la notar sau se poate face prin mediere? leusan leusan Pentru dezbaterea unei mosteniri este nevoie obligatoriu ca a se faca la notar sau se poate si prin birourile de mediere? dar iesirea din indiviziune se ... (vezi toată discuția)