avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 963 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbaterea mostenirii se face obligatoriu la notar sau ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbaterea mostenirii se face obligatoriu la notar sau se poate face prin mediere?

Pentru dezbaterea unei mosteniri este nevoie obligatoriu ca a se faca la notar sau se poate si prin birourile de mediere?

dar iesirea din indiviziune se poate face numai la mediator? In cat timp se poate rezolva prin mediator o iesire din indiviziune?
Dezbaterea unei mosteniri se face obligatoriu la notarul public pentru ca acesta va emite certificatul de mostenitor. Iesirea din indiviziune se poate face in acelasi timp cu dezbaterea mostenirii.
Avand in vedere ca iesirea din indiviziune se poate face prin instanta sau amiabil, se poate face prin intermediul unui mediator. Ca si timp depinde de parti.

Referitor la iesirea din indiviziune,din punct de vedere al costurilor cred ca ar fi indicat pentru dvstra sa depuneti actiune in instanta unde trebuie sa platiti o taxa de timbru de 3%,apoi sa mergeti la un mediator,unde sa platiti un onorariu pe care il stabiliti de comun acord,faceti acordul de mediere,cu care va intoarceti la instanta,unde solicitati sa vi se returneze taxa de timbru,
Asta ar fi o varianta mai putin costisitoare pentru d vstra dar care poate sa dureze ceva timp,acum ramane la apreciere ce hotarati,la notar prin intelegere preturile sant destul de piperate dar se rezolva repede.

Medierea in cazul unui litigiu civil pe rolul instantelor de judecata conform Legii nr.192/2006:
"Art. 63
(1) In cazul in care conflictul a fost solutionat pe calea medierii, instanta va pronunta, la cererea partilor, o hotarare, potrivit dispozitiilor art. 271 din Codul de procedura civila.

(2) Odata cu pronuntarea hotararii, instanta va dispune, la cererea partii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru, platita pentru investirea acesteia.

(3) Hotararea de expedient pronuntata conform prevederilor prezentei legi constituie titlu executoriu."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiunea Nadiar Nadiar Tatal meu a decedat in urma cu 20 de luni,am asteptat sa facem succesiunea cand se intoarce sora mea din strainatate dar ea a refuzat sa participe motivand ca ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa bunici si tata mariusshogun mariusshogun Bunicii din partea tatalui au decedat cu multi ani in urma iar tatal, in urma divortului sau, a locuit in apartamentul bunicilor. Dupa decesul tatalui, care a ... (vezi toată discuția)
Iesirea din indiviziune craciun jean craciun jean Tatal meu este decedat. Sunt in viata mama, eu si o sora a mea. Dorim sa rezolvam iesirea din indiviziune. Persoane cunoscute ne-au recomandat sa rezolvam ... (vezi toată discuția)