avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 690 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... iesirea din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

iesirea din indiviziune

Tatal meu este decedat. Sunt in viata mama, eu si o sora a mea. Dorim sa rezolvam iesirea din indiviziune. Persoane cunoscute ne-au recomandat sa rezolvam iesirea din indiviziune pe cale judecatoreasca. Rog domn sau doamna avocat sa ne spuna daca este posibil pe cale judecatoreasca acest lucru si eventual ce acte trebuie sa avem. Va multumesc anticipat pentru un eventual raspuns.
Cel mai recent răspuns: narcisa_salbatica , utilizator 19:15, 4 Mai 2011
Puteti iesi din indiviziune si prin procedura medierii in conformitate cu Legea 192/2006. Acordul de mediere semnat de parti cu privire la modul cum isi vor imparti bunurile se depune in instanta odata cu cererea pentru iesire din indiviziune.
ART. 63
(1) În cazul în care conflictul a fost solutionat pe calea medierii, instanta va pronunta, la cererea partilor, o hotarâre, potrivit dispozitiilor art. 271 din Codul de procedura civila.
(2) Odata cu pronuntarea hotarârii, instanta va dispune, la cererea partii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru platite pentru învestirea acesteia.
Astfel, instanta va pronunta o hotarare in conformitatea cu modul in care d-voastra ati stabilit sa va impartit proprietatile, veti face si o economie , pentru ca taxele fie nu se mai percep, fie se restituie, nu veti mai avea nenumarate termene.Puteti beneficia si de o sedinta de informare gratuita facuta de orice mediator autorizat din Tabloul mediatorilor ca sa vedeti daca este mai comod si mai elegant sa alegeti aceasta cale sau alta.
Daca nu exista neintelegeri referitor la masa succesorala ramasa de pe urma tatalui dvs, puteti rezolva totul repede si fara prea multe formalitati la notarul public din localitatea unde a avut defunctul ultimul domiciliu, trebuie sa va prezentati acolo cu actele de stare civila si actele de proprietate ale bunurilor care se mostenesc. Vi se elibereaza certificatul de mostenitor si ulterior puteti dispune cum doriti de cotele care va revin, respectiv puteti incheia tot la notarul public, tot fara multe formalitati si fara o durata prea mare, un act de partaj voluntar. Conform legii, sotia supravietuitoare are dreptul la 1/4 din masa succesorala, iar copiii (impreuna) au dreptul la 3/4 din masa succesorala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune popescuelena77 popescuelena77 Tatal meu a decedat in 03.11.2005. El locuia cu a doua sotie cu care era casatorit, la Comanesti, jud.Bacau. Tatal meu a avut 2 copii din prima casatorie si 2 ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea mostenirii se face obligatoriu la notar sau se poate face prin mediere? leusan leusan Pentru dezbaterea unei mosteniri este nevoie obligatoriu ca a se faca la notar sau se poate si prin birourile de mediere? dar iesirea din indiviziune se ... (vezi toată discuția)
Iesirea din indiviziune pe cale judecatoreasca craciun jean craciun jean Tatal meu este decedat. Sunt in viata mama, eu si o sora a mea. Dorim sa rezolvam iesirea din indiviziune. Persoane cunoscute ne-au recomandat sa rezolvam ... (vezi toată discuția)