avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Tatal meu a decedat in 03.11.2005. El locuia cu a doua sotie cu care era casatorit, la Comanesti, jud.Bacau. Tatal meu a avut 2 copii din prima casatorie si 2 din a doua casatorie. Mama mea (prima sotie) a decedat. El si a cumparat un ap.cu 2 camere in Comanesti.Decedand, am fost obligati de Primaria din Comanesti sa deschidem succesiune automat la Notariatul Gheorghe Samoila din Comanesti. Am platit 5 milioane lei si Notariatul a facut parte la mostenire, tuturor. Acum sotia a 2-a a tatalui meu, nu ne-a despagubit pe mine si pe fratele meu (copii din prima casatorie), ca sa putem sa i dam semnatura sa i ramana casa. Cum se procedeaza? Ca sa deschid eu proces de succesiune, trebuie sa merg sa ma plimb prin tribunale toata ziua. Exista alta modalitate de a obtine banii de la ea, ea incercand anul trecut sa puna in vanzare apartamentul, fara sa rezolve pe cale juridica aceasta succesiune.
Cel mai recent răspuns: dragomirelena78 , utilizator 22:16, 22 Aprilie 2012
In primul rand mi se pare un abuz din partea Primariei Comanesti sa va impuna sa dezbateti succesiunea la momentul si notarul preferat de primarie.Conform legii, aveti dreptul sa deschideti si sa dezbateti succesiunea la orice birou notarial din judetul Bacau si nu in mod "automat", ci la momentul pe care l-ati fi considerat oportun (inclusiv din punct de vedere financiar)
In al doilea rand, notarul nu v-a facut nicio favoare, masa succesorala s-a impartit conform legii (nu vi s-a "facut parte la mostenire"), deci nu aveti de ce sa-i fiti recunoscator notarului, dimpotriva.
Spuneti ca sotia tatalui a incercat sa puna in vanzare apartamentul, "fara sa rezolve pe cale juridica succesiunea". Daca notarul a procedat corect, dumneavoastra si fratele /sora din prima casatorie a tatalui trebuie sa figurati in certificatul de mostenitor cu o cota parte din masa succesorala. In aceasta situatie, sotia tatalui nu poate vinde apartamentul fara consimtamantul expres, exprimat in scris , al tuturor mostenitorilor.
Va rog sa verificati certificatul de mostenitor si sa va asigurati ca sunteti trecut acolo, impreuna cu fratele /sora din prima casatorie a tatalui.
Daca nu se reuseste vanzarea si impartirea banilor procentual cu cota succesorala, puteti deschide o actiune in justitie, insa pe iesire din indiviziune, nu pe succesiune, intrucat aceasta (presupun) s-a dezbatut in mod corect.
Singura solutie este actiunea de iesire din indiviziune. Pentru rezultate maxime la pret minim va recomand procedura medierii. Este singura modalitate de solutionare care va scuteste de plata taxelor catre stat.
ati putea face o paralela intre sumele ce s-ar cheltui cu o actiune judecatoreasca si cheltuielile ce s-ar realiza pentru solutionarea prin mediere (incluzand autentificarea tranzactiei )?
Prin mediere toata cheltuiala se reduce in final doar la onorariul mediatorului, care este negociabil. Tranzactia la care faceti referire, prin procedura medierii se numeste acord de mediere. Autentificarea acordului de mediere se face printr-o hotarare judecatoreasca de expedient. Taxele judiciare de timbru, aferente acestei autentificari, in cazul in care au fost platite se vor restitui conform art. 63 alin 2 din Legea 192/2006.
Nu exista cale mai ieftina decat procedura medierii. Costul total prin mediere ar putea fi in jur de 500 lei, depinde cu cine negociati.
Va multumesc frumos pentru raspuns. Nu inteleg insa urmatorul aspect: in situatia in care partile ar apela de la bun inceput la mediator, acordul de mediere trebuie supus autentificarii printr-o hotarare judecatoreasca. Taxa de timbru aferenta nu se calculeaza la valoarea tranzactiei? Art. 63 din Legea medierii se refera la restituirea taxei judiciare de timbru, platita pentru un litigiu initiat inaintea medierii.Mie mi se par doua lucruri complet distincte. S-ar putea sa ma insel. V-as fi recunoscatoare daca mi-ati limpezi aceasta problema.
Multumesc anticipat.

Alte discuții în legătură

Iesirea din indiviziune craciun jean craciun jean Tatal meu este decedat. Sunt in viata mama, eu si o sora a mea. Dorim sa rezolvam iesirea din indiviziune. Persoane cunoscute ne-au recomandat sa rezolvam ... (vezi toată discuția)
Partaj ContSters193525 ContSters193525 1.Daca intr-un proces de iesire din indiviziune am platit taxa judiciara iar la prima infatisare cadem deacord si dorim sa mergem la mediator ne recuperam ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea mostenirii se face obligatoriu la notar sau se poate face prin mediere? leusan leusan Pentru dezbaterea unei mosteniri este nevoie obligatoriu ca a se faca la notar sau se poate si prin birourile de mediere? dar iesirea din indiviziune se ... (vezi toată discuția)