am o situatie delicata prin faptul ca s-a descoperit in dosarul personal nu am certificat medical la angajare din neglijenta angajatorului (nu mi s-a cerut in anul 2000). In C.M actualizat se specifica , ca, in acest caz CIM este nul . Ce s-ar putea intampla cu C.O. neefectuat nici in 2010(de regula il luam in toamna urmatoare ), dar daca raman in continuare ? va multumesc.
Buna ziua !
Conf. art. 27 alin. 3 din Codul Muncii in situatia in care se prezinta acest certificat (apt munca) ulterior angajarii , CIM ramane valabil incheiat .:D
1. În situaţia în care salariatul prezintă certificatul medical după momentul încheierii contractului individual de muncă, iar din cuprinsul certificatului rezultă că cel în cauză este apt de muncă, contractul astfel încheiat rămâne valabil.
2. Persoana care a prestat munca în temeiul unui contract individual de muncă nul are dreptul la remunerarea acesteia, corespunzător modului de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu.
3. Constatarea nulităţii şi stabilirea, potrivit legii, a efectelor acesteia se pot face prin acordul părţilor. Dacă părţile nu se înţeleg, nulitatea se pronunţă de către instanţa judecătorească.
Sunt intr-o situatie oarecum similara, la incheierea contractului trebuia sa mi se dea o oferta pe care sa o semnez dar care in realitate nu exista.
In CIM apare urmatorul paragraf:
"Avand in vedere Oferta - Informare nr.___/_____, Certificatul medical nr.___/___,rezultatul concursului /interviului /testarii psihologice si/sau a cunostintelor profesionale din data de____.
In baza dispozitiilor Art.12 din Codul Muncii, s-a incheiat prezentul contract in urmatoarele conditii asupra corora am convenit:”
In acelasi CIm apar clauze care se contrazic unele pe celelalte :
" Salarizare:
Salariul lunar brut pentru o norma intreaga(8ore/zi) este de X lei
Salariul lunar brut cuprinde urmatoarele sporuri permanente: spor pentru clauza de neconcurenta: - %"
"Alte clauze Clauza de neconcurenta:
Indemnizatia lunara datorata de angajator salariatului pentru obligatiile ce ii revin din clauza de neconcurentaeste de 25%, spor permanent inclus in salariul lunar de brut , pe durata contractului individual de munca, “
Pe fluturasul de salarii nu apare nicaieri sporul de vechime sau aceasta indemnizatie a sporului de neconcurenta.
Si mai grav: acum ceva timp am fost nevoita sa imi schimb job-ul in aceeasi companie , aceeasi denumire a functie dar in departamente total diferite cu fisa postului diferita insa nu mi s-a intocmit nici un act aditional la contract si nici fisa postului nu o am semnata... " pe fluturasul de salariu apare noul departament .
schimbarea nu este inregistrata nici in cartea de munca.
Daca se constata nulitatea contractului individual de munca care sunt consecintele pe care angajatul dar si angajatorul trebuie sa le suporte?
Eu incerc sa rezolv totul amiabil si cer angajatorului sa mi se plateasca ceea ce trebuia pe toata durata contractului( spor vechime si spor neconcurenta) dar daca nu se poate vom ajunge in instanta si evident ca voi face sesizare si la ITM ca sa constate modul defectuos de aplicare a legislatiei muncii.
Persoana care a prestat munca în temeiul unui contract individual de muncă nul are dreptul la remunerarea acesteia, corespunzător modului de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu.
Clauza de neconcurenta îşi produce efectele, potrivit art. 21 alin. 2 din Codul muncii, numai dacă sunt precizate concret şi - aşa cum rezultă din redactarea textului legal- cumulativ mai multe conditii.
Dupa 01.01.2011 nu se mai fac inregistrari in carnetul de munca.
Orice neregula cu privire la nerespectarea legislatiei muncii de catre angajator o puteti sesiza iTM-ului in a carui raza isi are sediul angajatorul.
Clauza de neconcurenta isi produce efectele dupa INCETAREA contractului,nu in timpul desfasurarii acestuia,si este de CEL PUTIN 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca.
Cim nul?
eujad
daca la angajare , nu mi-a fost prezentat certificat medical si nici ulterior, dar toti salariatii sunt \"Verificati \" de catre medicul de medicina muncii, ... (vezi toată discuția)