avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 450 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Contestatie decizie de pensionare urmas invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Contestatie decizie de pensionare urmas invaliditate

cum pot face contestatie la decizia de pensionare a fiului meu in varsta de 26 de ani ? mentionez ca fiul meu are diagnosticul retard psihic sever cu tulburari de comportament ,schizofrenie . am fost la comisia desemnata de casa de pensii si in urma examinarii actelor medicale ,ale bolnavului personal desi boala este survenita din copilarie ,este mentionat in decizia de pensionare acet lucru ,domna doctor mi-a dat termen de revizuire peste un an . vreau sa contest aceasta decizie . unde o pot face ? la casa de pensii direct ? astept un raspuns . pentru fiu meu am decizie de curatele emisa de catre domnul primar si incadrare in grad de handicap .
radulescunina a scris:
(...) domna doctor mi-a dat termen de revizuire peste un an . vreau sa contest aceasta decizie . unde o pot face ? la casa de pensii direct?

Nu aveti niciun motiv sa faceti contestatie, cel putin nu un motiv prevazut de Legea nr. 263/2010. Intervalul minim la care este chemat pentru revizuire un beneficiar de pensie de invaliditate este de 1 an. Medicul nu are cum sa stabileasca termene mai mici decat cele prevazute la art. 78, alin. (1) din Legea nr. 263/2010.
Art. 78.
(1) Pensionarii de invaliditate sunt supuşi revizuirii medicale, periodic, în funcţie de afecţiune, la intervale cuprinse între 1 an şi 3 ani, până la împlinirea vârstelor standard de pensionare, la termenele stabilite de medicul expert al asigurărilor sociale sau după caz, de către comisiile centrale de expertiză medico-militară.

Prevederea citata mai sus se aplica si in cazul fiului dvs. intrucat este singura prevedere care reglementeaza termenele de revizuire.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Aprilie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Eu aveam certificat de pers cu handicap din 1992 permanent si cand a trebuit sa fac actele pentru pensie de urmas a trebuit sa obtin certificat medico-militar(tatal meu a fost ofiter) care este permanent(ma rog cat timp nu se schimba legislatia).Pe acesta l-am obtinut in 1998.Cand m-am mutat in alt oras am obtinut certicat de persoana cu handicap revizuibil la 12 luni.Dupa trecerea unui an ,in 2003, am obtinut din nou certificat permanent.Din cate stiu in acest an are loc o noua revizuire a tuturor dosarelor de persoana cu handicap si a celor de invaliditate.Interesanta este prevederea ca 10 zile se suspenda drepturile si implicit veniturile,in timpul revizuirii.Sunt curios cum vor proceda in cazul meu la sistarea si apoi la repunerea in drepturi de catre nou infiintata Casa de pensii sectoriala MAI cand ei au tot probleme cu revizuirea pensiilor.In privinta fiului dvs. cred ca nu conteaza un an.Nu inteleg totusi un lucru, la civili mai trebuie inca un certificat pe langa cel de handicap pentru a beneficia de pensie de urmas?
buna ziua . va multumesc pentru raspun dar vreau sa mai fac cateva precizari la nemultumirea mea in sensul ca am citit art 78 din legea263 /2010 insa in aceeasi lege la art 69 pct b se specifica destul de clar ca bolnavul poate fi incadrat ca nereviziubil datorita pierderii totale a capacitatii de munca . ori in decizia de pensionare emisa de doamna doctort este bifat in casuta pierduta in totalitate ... de aceea doresc sa depun contestatie intrucat decizia este incorect apreciata . si schizofrenia nu este vindecabila . sunt foarte nemultumita de felul in care suntem purtati pe drumuri ,noi cei care suntem sanatosi si incercam sa avem grija de acesti amariti ai sortii . as intreba-o pe d=na doctor daca eu nu as mai fi ce se intampla cu copilul meu ?dar parca intereseaza pe cineva? peste tot primeaza banul . si asta o spun in cunostinta de cauza . insa atata timp cat sunt in drepturi ,vreau sa le amintesc tuturor care nu au scrupule ca nu voi da un banut ,voi lupta pentru drepturile copilului meu . va multumesc pentru intelegere
radulescunina a scris:
va multumesc pentru raspun dar vreau sa mai fac cateva precizari la nemultumirea mea in sensul ca am citit art 78 din legea263 /2010 insa in aceeasi lege la art 69 pct b se specifica destul de clar ca bolnavul poate fi incadrat ca nereviziubil datorita pierderii totale a capacitatii de munca . ori in decizia de pensionare emisa de doamna doctort este bifat in casuta pierduta in totalitate ... de aceea doresc sa depun contestatie intrucat decizia este incorect apreciata . si schizofrenia nu este vindecabila .

Doamna, medicul a bifat "pierdut in totalitate capacitatea de munca" intrucat invaliditatea de gradul I si invaliditatea de gradul II se caracterizeaza prin pierderea totala a capacitatii de munca. Asta nu inseamna ca, in general vorbind, un beneficiar de pensie de invaliditate gradul I sau II nu-si va recapata niciodata capacitatea de munca.

Potrivit art. 79 din Legea nr. 263/2010, nu sunt supusi revizuirii medicale periodice pensionarii de invaliditate care prezinta invaliditati care afecteaza ireversibil capacitatea de munca. Indeplinirea acestei conditii o constata medicul de la comisia de expertiza medicala, emitand o decizie in acest sens, dupa ce obtine avizul INEMRCM.

Cred ca va lamureste art. 98 din HG nr. 257/2011:
Art. 98
(1) Nu mai sunt supusi revizuirii medicale pensionarii incadrati in grad de invaliditate care:
a) prezinta invaliditati care afecteaza ireversibil capacitatea de munca;
b) au implinit varstele standard de pensionare prevazute de lege;
c) au varstele mai mici cu pana la 5 ani fata de varstele standard de pensionare si au realizat stagiile complete de cotizare, potrivit legii.
(2) In cazul persoanelor fara potential recuperator, a caror dinamica a invaliditatii este stationara si pentru care revizuirile medicale nu mai aduc elemente noi in pronosticul de recuperabilitate, constatarea situatiilor prevazute la alin. (1) lit. a) se face numai cu avizul Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca, denumit in continuare INEMRCM, sau al comisiilor centrale de expertiza medico-militara ale Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii, dupa caz.

Deci numai daca sunt indeplinite conditiile de mai sus o persoana poate fi nerevizuibil.

Dar, desigur, daca doriti sa contestati decizia de incadrare in grad de invaliditate, puteti sa o faceti in termen de 30 de zile de la comunicare la comisia medicala de contestatii. Contestatia se inregistreaza la cabinetul de expertiza medicala care a emis decizia medicala asupra capacitatii de munca ce face obiectul contestatiei.
va multumesc pentru raspunsul dat . revin totusi cu precizari referitor la emiterea deciziilor dupa ce in prealabil am luat legatura personal cu medicul sef al serviciului de expertiza medicala ,si careia-i multumuesc din suflet pentru amabilitatea de care a dat dovada explicandu-mi totodata ceea ce nu a avut bunavointa sa faca doamna doctor care a emis decizia :noua celor care ajungem pe la unele cabinete ca acesta ar trebui sa ni se explice pe intelesul nostru care sunt pasii de urmat pentru obtinerea acestei decizii medicale ,nu sa fim trimisi intr-un mod cat se poate de brutal catre nu stiu cate cabinete ,sa fim obligati sa scoatem bani din buzunar pentru transport intrucat cabinetul de expertiza se afla in alta localitate decat cea de domiciliu ca mai apoi sa stai sa astepti dupa pofta medicului emiterea deciziei .cat priveste recuperarea capacitatii de munca mi-e foarte greu sa cred ca o persoana ajunsa la varsta de 26 de ani cu qi30 ,mmse12,retard psihic accentuat cu tulburari de comportament ,schizofrenie . aflat in continuu tratament ,sa isi poata capata peste noapte capacitatea de munca . haideti sa fim seriosi si sa analizam corect o decizie medicala nu dupa grosimea portofelului ,ci dupa starea de fapt in care se afla fiul meu si eu ca mama fac eforturi foarte mari sa il ingrijesc sa nu il las de izbeliste ,cu toate ca am serviciu ,ma preocup foarte mult de sanatatea acestui copil . ma intreb ,in situatia in care eu nu as mai la noapte cine ar mai avea grija lui ? cui ii pasa in aceasta societate de napastuiti ai sortii ? va spun eu ..care bat drumurile policlinicilor si spitalelor cu el ...NIMANUI . mi-e rusine ca sunt roman ma rog sa ma tina bunul dumezeu in viata sa il pot ajuta . iar celor care isi bat joc de aceste suflete nevinovate si implicit de noi cei care avem grija lor nu le doresc decar macar cateva zile sa se afle in pielea lor sa sinta cu adevarat ce inseamna umilinta . nu cersesc aceasta pensie de invaliditate de urmas ,este dreptul copilului meu si ptr asta voi deveni o leoaica . voi merge inclusiv la INMRCM cu copilu ,ca pentru mine este tot copil cat traiesc si le voi arata domnilor medici din comisie cum suntem tratati si ce drepturi ne sunt ingradite . in speranta ca nu v-am suparat cu comentariul meu ,va multumesc pentru raspunsul dat .

Alte discuții în legătură

Contestatie impotriva deciziei de schimbare a gradului de invaliditate stelyan stelyan buna ziua....am 44 de ani si de 18 ani sunt pensionat medical (tbc) iar de 5 ani sunt cu gradul 1 de invaliditate....recent am avut revizuirea la comisia de ... (vezi toată discuția)
Contestare expertiză medicală popapaula86 popapaula86 Buna ziua. Se poate contesta o expertiza medicala a capacitatii de munca? Metionez ca am fost la expertiza in urma unui accident de munca pentru pierderea ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate, recuperarea capacitatii de munca ContSters127042 ContSters127042 tatal meu a iesit la pensie in urma cu 10 ani pe caz de boala; a racit puternic la plamani si a fost suspect de TBC (desi nu e fumator si nici nu bea); s-a ... (vezi toată discuția)