Buna ziua! Am o nelamurire in legatura cu niste eventuale modificari legislative de data recenta.
Este vorba despre plangerea prealabila si unde poate ea fi introdusa.
Intr-un tratat de drept procesual penal din 2006 scrie ca plangerea prealabila poate fi introdusa la organul de cercetare penala, la procuror sau direct la instanta, ultima posibilitate fiind, la acea data, recent introdusa, din cate am inteles.
Conform unui cod de procedura penala actualizat la finele lui 2010, plangerea prealabila poate fi introdusa doar la organele de cercetare penala si procuror. Recent am citit si un material tot din 2010, conform caruia si solutia introducerii la instanta ar fi inca valabila.
As vrea deci sa stiu, daca se poate, daca actualmente plangerea prealabila mai poate fi introdusa si la instanta de judecata, direct, sau doar la organele de cercetare penala si la procuror.
Va multumesc mult.
Nu, plangerea prealabila nu se mai introduce la instanta.Doar la politie sau parchet.
Sa nu confundati cumva plangerea care se poate depune la instanta ca urmare a nemultumirii solutiei date de procuror ( art. 278 indice 1 Cod procedura penala) .
in oricare din modalitatile exprimate, se va ajunge in final ca dosarul sa fie remis organelor de cercetare penala, invederea efectuarii anchetei..De aceea,este indicat sa depuneti dosarul direct organului de cercetare penala,tocmai pentru a salva timp.Puteti parcurge legea 202/2010; sunt ultimele modificari in aceasta privinta.
cod penal actualizat 1 noi 2010, art 279 alin 2 plangere penala se adreseaza org de cercetare penala sau procurorului....atat, deducem de asemenea ca ori la parchetul de pe langa judecatorie ( aici astept corectii daca merit eu stiu din practica) ..ori la sectia de pol in raza careia s-a savarsit, comis infractiunea. ATAT
Daca plangerea se adreseaza parchetului aceasta se va inregistra cu numar unic si va fi trimisa catre organul d ecercetare penala al politiei .
Daca este depusa la politie, aceasta este inregistrata, trimisa catre parchet pentru atribuirea numarului unic, si returnata la politie pentru cercetari.
Daca pentru fapta sesizata este nevoie de depunere a unei plangeri prealabile, aceasta trebuie depusa in termen de 2 luni de la data savarsirii faptei.
Dintre cele doua variante legale , politie si parchet , prefer cea de a doua varianta , care ofera posibilitatea acordarii numaruilui unic direct .
Este o cale mai sigura in optiunea mai multora.
Plangere penala
Stefania C.
Cum se formuleaza o plangere penala impotriva unei persoane care conducea un autoturism fara permis si a accidentat o persoana pe trecerea de pietoni, ... (vezi toată discuția)