avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... folosire pistol cu bile de cauciuc - autoaparare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

folosire pistol cu bile de cauciuc - autoaparare

Buna ziua!

Am si eu o mare nalamurire cu privire la un caz in care a fost folosit un pistol cu bile de cauciuc in legitima aparare ([ link extern ] )

Cum este posibil ca in cazul in care politia recunoaste faptul ca cel agresat, a folosit arma in scop de legitima aparare este pus sub acuzare pentru "nerespectarea regimului armelor" ? Adica daca nu ai dreptul de a folosi arma atunci cand esti atacat, cand si unde o poti folosi ?
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 18:29, 27 Aprilie 2011
Procedura de uz vad ca s-a respectat. Daca aveau si permis, vinovat va fi cel gasit ca atacator (initiatorul conflictului).
Nu pare a fi inca pus sub acuzare, se fac doar cercetari. Daca indeplinea conditiile legale de detinere, nu va incepe urmarirea penala. Si daca partea vatamata nu este de acord cu constatarea legitimei aparari, va putea depune plangere / contesta rezolutia procurorului.

In functie de circumstantele concrete, poate sa nu fie legitima aparare, trebuie sa se dovedeasca in special proportionalitatea masurilor luate cu gravitatea atacului (daca lovirea masinii fara crearea unei panici privind lovirea iminenta justifica recursul la arma).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autoaparare alin0286 alin0286 as dori sa va intreb daca folosirea unui pistol neletal intr-un incident in care esti agresat poate fi considerata autoaparare...sau mai exact in ce conditii ... (vezi toată discuția)
Legitima aparare? adr_trinity adr_trinity Buna ziua, am fost recent implicat intr-un incident si doresc sa stiu cat de probabil este legitima aparare in acest caz ... Am avut unele neintelegeri in ... (vezi toată discuția)
Noul cod penal - comentarii Laurentiu Ion Laurentiu Ion Chestiune legitimei aparari In codul actual art.44 al.2 ind.1 este stipulat clar ca: \\\"Se prezuma ca este în legitima aparare, si acela care savârseste ... (vezi toată discuția)