Cum pot rezolva intr-o maniera mai simpla si in timp mai scurt o rectificare a cartii funciare a unui imobil.
In anul 2003 am cumparat un apartament pe care prorietarul il obtinuse in urma partajului ,printr-o hotarare judecatoreasca definitiva.Contractul de vanzare cumparare s-a incheiat in data de 02.04.2003 la notar,dupa ce in data de 01.04.2003 s-a eliberat de catre cartea funciara Dolj un extras prin care ni se facea cunoscut ca respectivul apartament nu este grevat de nici o sarcina .In data de 03.04.2003 a fost depusa cererea de intabulare a imobilului pe numele noilor proprietari
In data de 25.06.2008 descopar cu ocazia obtinerii unui extras de carte funciara (ptr. a accesa un credit ipotecar) ca in cartea funciara a imobililui respectiv este mentionata o somatie de plata a unui birou de executare ce privea pe fostul proprietar ,inscrisa in data de 07.04.2008, deci dupa ce acesta nu mai era proprietar.
In incercarea de a face o plangere impotriva acestui inscris gresit m-am izbit de faptul ca nimeni din aceasta institutie nu vrea sa isi asume responsabilitatea corectarii acestui inscris , decat daca au o hotarare judecatoreasca , dar institutia aceasta nu poate fi parte intr-un proces conform unei decizii a Inaltei Curti.
Rog ajutor in rezolvarea problemei, intr-un timp cat mai scurt.
Si pe cine mai implic in actiune atata vreme cat cartea funciara nu se poate constitui ca parte in proces. Pe executorul care nici nu discuta pana nu isi recupereaza banii (comisionul) de la debitor.
in urma inregistrarii in cf noii proprietari au primit o incheiere , cu drept de contestare in termen de 15 zile, parca . daca ati pierdut acest termen , doar justitia va mai poate salva
Acţiunea în rectificare înscrierilor făcute în cartea funciară este acea acţiune în justiţie prin care se cere îndreptarea sau suprimarea unei înscrieri necorespunzătoare realităţii făcută în cartea funciară, pentru a pune de acord starea tabulară cu situaţia juridică reală a unui imobil.
Ea are un caracter subsidiar, este grefată pe o acţiune de fond – acţiune în nulitate sau anularea actului, în simulaţie, în rezoluţiune, etc. şi constă într-o cerere în constatarea nevalabilităţii înscrierii sau titlului în temeiul căruia s-a săvârşit înscrierea.
Î.C.C.J., Secţia civilă şi de proprietate intelectuală, decizia nr. 5691 din 6 iulie 2005. Actiune in rectificarea inscrierilor in cartea funciara - Procedura de Judecata Acea actiune in justitie prin care se cere indreptarea sau suprimarea unei inscrieri necorespunzatoare realitatii,
facuta in cartea funciara, pentru a pune de acord starea tabulara cu situatia juridica reala a unui imobil.