Cunoaste cineva care sunt diferentele intre meseria de agent de paza- cod COR 516901 agent paza si cea de paznic - cod COR 915204? Ma intereseaza in special cele referitoare la pregatire si autorizare profesionala? Multumesc. Ideea de baza este ca as vrea sa angajez 2 paznici, dara sa fie incadrati in asa fel incat sa nu ii scolarizez si autorizez, cel putin momentan. Multumesc! :">
De la raspunsul dumneavoastra si pana acum legea a mai suferit niste modificari si daca cumva mai cititi mesajul acesta v-as ruga sa imi spuneti daca o asociatie de proprietari poate angaja portar si daca si acestuia ii trebuie atestat. Am inteles ca in momentul de fata nu mai poti angaja pentru paza si protectie decat prin contract cu o firma externa din acest domeniu. Este adevarat?
Se poate si cu paza proprie ... Legea nr.333/2003 prevede :
ART. 11 Paza proprie se organizeaza in raport cu natura obiectivelor, a bunurilor si valorilor ce urmeaza a fi pazite, cu amplasarea, intinderea si vulnerabilitatea pe care le prezinta unele unitati si locuri din incinta acestora, cu numarul de schimburi in care se desfasoara activitatea, punctele de acces si cu alte criterii specifice.
ART. 12 (1) Paza proprie se realizeaza cu personal calificat, angajat al unitatii beneficiare, conform legii.
(2) In functie de numarul personalului de paza, conducerea unitatii va numi un sef de serviciu sau un imputernicit care sa asigure selectia, incadrarea, echiparea, dotarea cu armament si mijloace de protectie, precum si pentru instruirea, planificarea si controlul acestuia.
(3) La unitatile unde numarul posturilor de paza este de peste 20, structura de conducere necesara este formata din seful serviciului de paza si seful de tura.
(4) La celelalte unitati unde numarul de paznici este sub 20, activitatile specifice de paza se indeplinesc de catre un imputernicit al conducerii unitatii.
(5) Seful serviciului de paza sau imputernicitul cu paza se subordoneaza direct conducerii unitatii si stabileste impreuna cu aceasta masurile cele mai eficiente de paza.
ART. 13 (1) Personalul de paza proprie se compune din paznici, portari, controlori de acces sau alte persoane stabilite de conducerea unitatii, din persoanele desemnate sa asigure instruirea, controlul si coordonarea activitatii de paza. Se asimileaza personalului de paza si persoanele care cumuleaza atributiile de paza cu alte atributii de serviciu.
cu permisiunea d-voastra am sa va dau o explicatie care este cat se poate de prezenta si reala in viata mea:am o vechime de 3 ani ca si ag.securitate,calificata cu atestat,cum s-ar spune totul si toate in regula,dar...cand am cerut o adeverinta mi s-a scris la functie PAZNIC,asta nu ca m-ar deranja,ma deranjeaza faptul ca sunt platita cu 2,7 ron per ora si in conditiile in care lucrez sambata,duminica,sarbatori legale,un liber la doua saptamani in conditiile in care lucrez o dumina toata ziua si cealalta o am liber dar de fapt asta este asa ca sa avem o zi libera la 2 sapt.ca de altfel lucram in fiecare zi a lunii...