avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 218 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA: Radiere conform OUG 44/2008
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA: Radiere conform OUG 44/2008

Salut,

Am infiintat in 2007 un PFA.
Toate bune si frumoase, norma de venit, eliberez facturi, iau banii. In aprilie 2011 depun actele pentru un credit si cei de la banca imi spun ca cei de la Registrul Comertului le-au comunicat ca PFA-ul meu este radiat si ca nu imi pot lua in considerare veniturile din PFA.
Am mers si eu la registrul comertului si am constatat ca da, PFA-ul era radiat, conform OUG 44/2008, pentru neexercitarea dreptului de optiune in una din formele prevazute.
Acum am 2 intrebari:
- nu trebuia sa fiu si eu anuntat ca se radiaza acest PFA?
- PFA-ul a fost radiat pe 9.iulie.2010. De atunci si pana acum eu am tot eliberat facturi pe care firma cu care colaborez le-a inregistrat in contabilitate si mi le-a platit; aceste facturi eu le-am eliberat pentru PFA-ul meu, care in periaoda aceea era lichidat - mi se pare ilegal. Ce e de facut acum ca sa intru in legalitate?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: v3rt1go , utilizator 11:17, 28 Aprilie 2011
Va faceti un alt PFA. OUG 44/2008 a acordat un termen de un an care a fost prelungit cu inca un an in care persoanele fizice si asociatiile familiale trebuiau sa opteze pentru noua forma juridica. S-au facut campanii de informare in presa, a existat pe site-ul ONRC-ului postata aceasta informatie si nu in ultimul rand existanta acestei OUG 44/2008.
da, imi fac un nou PFA, dar ce se intampla cu facturile din perioada iulie 2010 - aprilie 2011? a
Salut!

Exact problema asta o am si eu. PFA infiintat in 2007, ieri am aflat cautand pe net cu totul altceva, ca am fost radiat conform OUG 44/2008 in data de 10.06.2010. Poti gasi public rezolutia conform careia ne-a radiat ONRC pe net aici [ link extern ]

Si eu am facturi, am si pe aprilie inclusiv. De ieri nu am facut altceva decat sa vorbesc cu o gramada de avocati, contabili, juristi etc. Se pare ca din punct de vedere legal nu este o infractiune, desi s-ar putea sa fie vorba de o amenda. Facturile emise si inregistrate de catre clienti in contabilitate nu mai pot fi anulate. M-am gandit sa fac storno la tot, si apoi sa le re-emit de pe un SRL pe care am sa-l deschid cat mai curand. Insa nu este o solutie, nu remediaza cu nimic situatia, facturile emise tot raman.

Astazi ma duc la admin. financiara sa imi iau o fisa fiscala, sa vad ce datorii mai am si sa achit tot, apoi am sa-mi depun bilantul normal, cu tot ce am facturat, chiar daca este dupa 10.06.2010, deci in "ilegalitate". Prefer sa declar tot si sa platesc impozitul pe tot, dar sa fiu ok cu fiscul. Ce nu stiu sigur inca este daca cei de la administratia fiscala imi vor accepta veniturile de dupa 10.06.2010.

Urmatorul pas ar fi, daca nu sunt deja radiat si de la admin. financiara - desi nu cred ca mai am datorii si stiu ca ei anunta - sa ma duc la ONRC, sa-mi iau documentul care atesta radierea si apoi cu el sa ma duc la amin. finaciara sa solicit radierea pfa-ului si de acolo.

Ramane in continuare problema facturilor emise catre clienti, care, in cazul unui control, nu se pot scadea cu ele. Asta este problema cea mai delicata, si se pare ca nu exista o rezolvare la aceasta problema. Se pare ca o sa ramanem cu aceasta "coada" mereu, cel putin pana statul Roman nu gaseste o solutie si pt. astfel de probleme.
wow..
nu ma asteptam sa mai gasesc pe cineva cu aceeasi situatie

radierea de la administratia financiara nu s-a facut, si afirm asta deoarece eu am PFA cu norma de venit si mi-am platit impozitele in fiecare trimestru din 2010 si in 2011 pana acum. Ei mi-au eliberat decizia de impunere pentru anul 2011.. Deci sigur nu este radiat PFA-ul la ei. Acum voi merge si eu la administratia financiara sa radiez de acolo acel PFA.

Si pentru mine ramane aceeasi problema: cum scapam de coada asta, facturile eliberate in perioada iunie/iulie 2010 - aprilie 2011.

Poate un avocat stie: daca deschidem un proces impotriva registrului comertului, in care sa reclamam faptul ca PFA-ul a fost radiat fara sa fim anuntati, si sa cerem anularea deciziei de radiere cf. OUG 44/2008 - un astfel de proces ar putea avea succes?
Salut!

Ciudat, mie nu mi-a venit decizia de impunere pentru platile anticipate pe 2011... poate eu am fost radiat si de la Admin. Fin. Insa si anul trecut, mi-a venit prin mai 2010, deci nu ar fi ceva prea iesit din comun.

Nu cred ca are sens sa ne complicam cu un proces, si eu am crezut ca poate daca fac contestatie la ONRC as rezolva ceva, insa nu. Conf. OUG 44/2008 alin. 39 ei nu se fac obligati decat sa anunte pe site si la avizierul lor, nu si prin alte mijloace, deci nu stiu ce sanse de reusita ar avea.

Vezi ca mai sunt foarte multi in situatia noastra, am gasit pe o gramada de forum-uri PFA-uri care avea exact problema asta, chiar si aici mai erau unii.

Alte discuții în legătură

Radiere pfa - am platit impozit, se poate recupera ? ionutpo ionutpo Salut, Am nevoie de sfatul vostru: Am, sau mai bine spus, aveam un PFA cu norma de venit, consultanta si furnizare de alte produse software. Am fost ... (vezi toată discuția)
Radiere pfa in 2010...ce fac cu facturile emise pana acum? dorucristiandeliu dorucristiandeliu ziua buna, am aflat abia acum o saptamana ca am fost radiat in iunie 2010..de ce ne mai cer numere de telefon,email..daca nu se sinchisesc sa ne anunte...stiu ... (vezi toată discuția)
Actualizarea obiectului de activitate potrivit caen rev.2 leuca_luminita leuca_luminita Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti daca stiti cat costa acum o actualizare a obiectului de activitate potrivit CAEN rev.2. Am pe cineva care nu a fact acest ... (vezi toată discuția)