Va rog sa ma lamuriti cu urmatorul aspect,si anume daca pe baza unei eventuale posesiuni asupra unui imobil (teren) inceputa in intervalul anilor 1976-1978 poate fi solicitat instantei sa constate un drept de proprietate, considerindu-se ( pe linga celelalte conditii necesare invocarii uzucapiunii) scurgerea celor 30 ani necesari ?... sau in cazul posesiilor incepute DUPA adoptarea legilor nr.58/1974 si 59/1974 , timpul luat in calcul incepe dupa abrogarea acestora, respectiv 1990 ?...
ICCJ prin DECIZIA Nr. IV din 16 ianuarie 2006 a transat aceasta problema, stauind ca în raport cu dispoziţiile art. 1844 din Codul civil, potrivit cărora "nu se poate prescrie domeniul lucrurilor care, din natura lor proprie, sau printr-o declaraţie a legii, nu pot fi obiecte de proprietate privată, ci sunt scoase afară din comerţ", terenurile la care se referă reglementările din legile nr. 58/1974 şi nr. 59/1974 şi-au păstrat apartenenţa la domeniul proprietăţii private atât timp cât nu au fost trecute în altă formă de proprietate şi, mai mult, au continuat să fie susceptibile de a fi transmise şi dobândite pe calea restrânsă a moştenirii legale.
Din moment ce în perioada 1974-1989, în care au fost în vigoare dispoziţiile legilor nr. 58/1974 şi nr. 59/1974, terenurile nu au fost scoase din circuitul civil, ci doar s-au restrâns căile de transmitere şi dobândire a lor, fără a se înlătura caracterul privat al formei de proprietate, este evident că nu a putut să aibă loc o întrerupere naturală a cursului prescripţiei acestora, în sensul prevederilor art. 1864 pct. 2 din Codul civil, care să poată fi invocată ca piedică la dobândirea dreptului de proprietate pe calea prescripţiei achizitive.
Rezultând astfel că terenurile ce au făcut obiectul reglementărilor din cuprinsul legilor nr. 58/1974 şi nr. 59/1974 şi-au păstrat caracterul privat, sub aspectul dreptului de proprietate, iar posesorii lor au beneficiat atât de prezumţia de neprecaritate prevăzută de art. 1854 din Codul civil, cât şi de dispoziţiile art. 1858 din Codul civil referitoare la prezumţia de neintervertire de titlu, se impune concluzia că intervalul de timp în care aceste legi au fost în vigoare nu a întrerupt cursul prescripţiei începute anterior, putând fi invocat la calcularea duratei de timp necesare pentru constatarea prescripţiei achizitive asupra acelor terenuri.
Uzucapiune ii
Anca Floares
Va prezint o speta, pe care va rog, sa o cititi si apoi sa-mi dati un sfat:
- dupa o decedata, ramin 2 copii Y si Z care mostenesc o suprafata de 1000 mp. ... (vezi toată discuția)