avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1028 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzucapiune II
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzucapiune II

Va prezint o speta, pe care va rog, sa o cititi si apoi sa-mi dati un sfat:
- dupa o decedata, ramin 2 copii Y si Z care mostenesc o suprafata de 1000 mp. Cite 1/2 ptr fiecare copil. Y si Z. Mentionez ca Y are un copil , pe A, si Z are trei copii. Z1, Z2, Z3.
- A s-a casatorit, a construit impreuna cu sotul o casa si a instrainat TOATA suprafata de teren unui copil si automat terenul a trecut in proprietatea statului, pentru care ulterior a primit ordin pe 1/2 din suprafata. Cealalta doime i-a ramas lui Z(nefiind dezbatita succesiunea).
-Printr-un act de mina ( care s-au pierdut ) A a cumparat de la Z restul de 1/2 din teren, drept pentru care A a stapinit intreaga suprafata, fiind inscris la rol cu toata suprafata, ....
-Intrebarea mea este: impotriva cui fac eu actiunea de constatare a uzucapiunii, imppotriva lui Z sau a Primariei?
Cel mai recent răspuns: ContSters206169 , utilizator 22:31, 2 Iunie 2011
Impotriva lui Z - el a vandut lui A desi vanzarea nu este valabila.
Daca primaria are terenul in proprietate nu se poate face impotriva ei caci dr. de proprietate publica este insesizabil.
Cum a luat primaria acel teren in proprietate prin expropiere? Pe cine a despagubit?
Spuneti-mi, va rog, Y si Z au avut act de mostenire pentru 1000 mp ?
La ce succesiune va referiti cand spuneti ca "cealalta doime i-a ramas lui Z, nefiind dezbatuta succesiunea"?
Succesiunea este facuta dupa mama lui Y si Z. Deci, au un certificat de mostenitor, unde se stipuleaza faptul ca sunt 2 copii, cu cota de 1/2 fiecare. Ulterior, moare si Y si se dezbate succesiunea si ramine un singur mostenitor (A).
Nu s-a dezbatut succesiunea dupa Z.
Mie nu mi-e deloc limpede situatia juridica a acestui teren

Ziceti ca:

ankfloares a scris:

- A ... a construit o casa si ...a instrainat TOATA suprafata de teren unui copil si automat terenul a trecut in proprietatea statului, pentru care ulterior a primit ordin pe 1/2 din suprafata.


Banuiesc ca a instrainat cu casa cu tot.
Si atunci cine a primit ordin? Tot A? :-/

Daca TOT terenul a trecut in proprietatea statului in baza art. 30 din L 58/1974 (ca urmare a vanzarii de catre A catre un copil al sau) atunci, ca efect al preluarii, terenului aferent constructiei (se pare ca TOT) s-a atribuit in folosinta dobanditorului constructiei (acesta fiind copilul lui A). Iar in baza art 36 alin ...nu mai stiu care din L 18/1991, terenul ar fi trebuit sa treaca in proprietatea titularului dreptului de folosinta a terenului, proprietar al locuintei. (= copilul lui A. Caci asa imi iese mie din poveste daca A a instrainat si copilul lui A a dobandit...casa, iar terenul a "plecat" la stat).

Si atunci ... "celalalta doime" i-o fi ramas oare lui Z? :-/ Ma tem ca i-a ramas ...statului, daca statul a luat TOT si a restituit doar 1/2 (a revendicat oare si Z cealalta doime?)

Ma rog, incerc si eu sa-mi dau cu presupusul in lipsa de date concrete. Dar mi se pare ca A se afla in acest moment in indiviziune cu statul. (daca cealalta doime nu i s-a restituit lui Z).
Ultima modificare: Marți, 31 Mai 2011
romascanu, moderator
Legile nr.58 şi 59 din 1974 nu au scos terenurile din circuitul civil şi la fel
putem să afirmăm şi despre Legea nr.19/1968, ci doar au restrâns circulaţia lor, deci cursul
prescripţiei achizitive nu a fost întrerupt în mod natural, aşa cum dispune art.1864 din Codul civil...



22-Prescripţia achizitivă asupra terenurilor posedate înainte de Legile 58 şi
59/1974.
Î.C.C.J., d.p. IV din 16.01.2006, admite recursul în interesul legii şi stabileşte :
În cazul posesiilor începute înainte de adoptarea Legilor 58/1974 şi 59/1974, prescripţia achizitivă asupra terenurilor nu a fost întreruptă prin intrarea în vigoare a acestor legi, astfel că, după abrogarea lor prin Decretele-Lege nr.1/1989 şi 9/1989, posesorii acelor terenuri pot solicita instanţelor de judecată să constate că au dobândit dreptul de proprietate privind terenurile respective.
Obligatorie, potrivit art.329 al.3 C.civ.


la prima vedere, fata de cele expuse.. asa pare..ca tre sa va judecati cu proprietarul sau mostenitorii lui...neteinand cont cineva de chitanta de mana intocmita..
apoi e..greoi de probat cum ca ati posedat pentru sine si nu pt indiviziune...E posibil sa fie si aici o decizie..cum ca stapanirea e in folosul indiviziunii si nu a operat o intervertire a posesiei:(

Alte discuții în legătură

Drept indiviz de 1/2 parte din casa precum si terenul aferent, in cond. statutului c.a.p. si a leg.58 si 59/1974 amot amot In primul rand, multumiri pentru raspunsurile la intrebarile formulate de mine privitoare la procesul avand cauza : \" Anulare act : Titlu de ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune- incidenta legilor nr.58/1974 si 59/1974 anonim99 anonim99 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti cu urmatorul aspect,si anume daca pe baza unei eventuale posesiuni asupra unui imobil (teren) inceputa in intervalul anilor ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune de 30 de ani melchior melchior Pt. o decizie favorabila reclamantului in cadrul unui proces de uzucapiune de 30 de ani as dori sa cunosc cum pot combate legile 58 si 59/19774 (?), in sensul ... (vezi toată discuția)