avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Internare nevoluntara-legea sanatatii mintale
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Internare nevoluntara-legea sanatatii mintale

Buna ziua,
Avem o persoana in familie care de aproximativ 3-4 luni da semne de depresie psihica. Mentionez ca a fost internata o data la spitalul Obregia sub supravegherea unui specialist psihiatru, insa am acceptat sa iasa din spital, intrucat a inceput sa invoce ca tratamentul este prea puternic si nu ii face bine.Am crezut cu totii acest lucru, insa ulterior faptele ne-au demonstrat ca ne-a mintit si ca disimuleaza extrem de bine. Am mers la un al 2 lea specialist, care fara sa stie ce medicamente i-au fost prescrise de prima doctorita i-a prescris aceleasi medicamente. De aceasta data, ea a promis solemn ca va urma intocmai indicatiile medicului, ceea ce n-a facut de bunavoie. Am inceput sa o rugam sa-si ia medicatia, si astazi a inceput sa ne atace, pe toti membrii familiei. Specialistul despre care vorbesc este un doctor ce nu lucreazaa stat, si el ne-a spus ca personal nu are competenta de a o interna, fara voia ei. Am citit legea sanatatii mintale cu ultimele modificari, si normele de aplicare, si am inteles ca se poate face aceasta internare nevoluntara in situatia in care persoana in cauza aduce atingere sanatatii celorlalti- ceea ce s-a si intamplat - si se poate si cu semnatura dr de familie sau a unui membru din familie. Stiu ca nu exista interes din partea nimanui, si ca daca nu te dai cu capul in fata lor de fapt esti considerat sanatos, insa ea disimuleazaerfect fata de necunoscuti, si nici salvarea nu doreste sa o duca la spital. Lovindu-ne de aceste probleme, v-as ruga sa-mi spuneti ce am putea face pentru a o interna , chair fara voia ei, si acest lucru sa fie realizabil, ca in lege scrie expres si prea putin interpretabil, insa nu se aplica. Va multumesc frumos, o seara buna !
Cel mai recent răspuns: LoredanaP , utilizator 10:24, 28 Aprilie 2011
SECŢIUNEA a 2-a
Internarea nevoluntară

ART. 44
Procedura de internare nevoluntară se aplică numai după ce toate încercările de internare voluntară au fost epuizate.
ART. 45
O persoană poate fi internată prin procedura de internare nevoluntară numai dacă un medic psihiatru abilitat hotărăşte că persoana suferă de o tulburare psihică şi consideră că:
a) din cauza acestei tulburări psihice există pericolul iminent de vătămare pentru sine sau pentru alte persoane;
b) în cazul unei persoane suferind de o tulburare psihică gravă şi a cărei judecată este afectată, neinternarea ar putea antrena o gravă deteriorare a stării sale sau ar împiedica să i se acorde tratamentul adecvat.
ART. 46
Internarea nevoluntară se realizează numai în spitale de psihiatrie care au condiţii adecvate pentru îngrijiri de specialitate în condiţii specifice.
ART. 47
(1) Solicitarea internării nevoluntare a unei persoane se realizează de către:
a) medicul de familie sau medicul specialist psihiatru care are în îngrijire această persoană;
b) familia persoanei;
c) reprezentanţii serviciilor abilitate ale administraţiei publice locale;
d) reprezentanţii poliţiei, jandarmeriei, parchetului sau ai pompierilor.
(2) Motivele solicitării internării nevoluntare se certifică sub semnătură de către persoanele menţionate la alin. (1), cu specificarea propriilor date de identitate, descrierea circumstanţelor care au condus la solicitarea de internare nevoluntară, a datelor de identitate ale persoanei în cauză şi a antecedentelor medicale cunoscute.
ART. 48
Transportul persoanei în cauză la spitalul de psihiatrie se realizează, de regulă, prin intermediul serviciului de ambulanţă. În cazul în care comportamentul persoanei în cauză este vădit periculos pentru sine sau pentru alte persoane, transportul acesteia la spitalul de psihiatrie se realizează cu ajutorul poliţiei, jandarmeriei, pompierilor, în condiţiile respectării tuturor măsurilor posibile de siguranţă şi respectării integrităţii fizice şi demnităţii persoanei.
ART. 49
Medicul psihiatru, după evaluarea stării de sănătate mintală a persoanei aduse şi după aprecierea oportunităţii internării nevoluntare, are obligaţia de a informa imediat persoana respectivă cu privire la hotărârea de a o supune unui tratament psihiatric, precum şi de a informa reprezentantul personal sau legal al pacientului, în termen de cel mult 72 de ore, asupra acestei hotărâri.
ART. 50
Dacă medicul nu deţine informaţii referitoare la existenţa sau la adresa unui reprezentant personal ori legal al pacientului, are obligaţia de a informa autoritatea tutelară.
ART. 51
Dacă medicul psihiatru consideră că nu există motive medicale pentru internare nevoluntară, nu va reţine persoana adusă şi va înscrie decizia sa, cu motivarea respectivă, în documentaţia medicală.
ART. 52
(1) Decizia de internare nevoluntară se confirmă în termen de cel mult 72 de ore, pe baza notificării făcute de către medicul care a internat pacientul, de către o comisie de revizie a procedurii, alcătuită din 3 membri numiţi de directorul spitalului, şi anume: 2 psihiatri, pe cât posibil alţii decât cel care a internat persoana, şi un medic de altă specialitate sau un reprezentant al societăţii civile.
(2) Această comisie procedează la examinarea periodică a pacientului internat nevoluntar, în termen de maximum 15 zile, sau la solicitarea medicului care are pacientul în îngrijire.
(3) Comisia are obligaţia de a consemna decizia luată în dosarul medical al pacientului şi de a informa pacientul şi reprezentantul său personal sau legal asupra deciziei luate.
ART. 53
(1) Decizia de internare nevoluntară este notificată în cel mult 24 de ore şi este supusă revizuirii parchetului de pe lângă instanţa judecătorească competentă. În acest scop unitatea spitalicească în care se află internat pacientul este obligată să pună la dispoziţie parchetului de pe lângă instanţa judecătorească competentă documentele medicale referitoare la pacientul în cauză.
(2) În situaţia în care parchetul de pe lângă instanţa judecătorească competentă consideră că internarea nevoluntară este nejustificată, se va dispune efectuarea unei noi examinări psihiatrice de către o altă comisie medico-legală, în condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare.
ART. 54
(1) Împotriva hotărârii de internare nevoluntară pacientul, reprezentantul personal sau legal al acestuia poate sesiza instanţa judecătorească competentă, potrivit legii. În cadrul procesului, dacă starea sa o permite, pacientul este audiat de către judecător; în situaţia în care acest lucru nu este posibil, judecătorul se deplasează la unitatea în care este internat pacientul pentru audieri. Judecarea se face în procedură de urgenţă.
(2) Pacientul, familia sau reprezentantul său legal ori personal are dreptul să solicite efectuarea unei noi expertize medico-legale psihiatrice, în condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare.
ART. 55
În cazul în care un pacient internat voluntar îşi retrage consimţământul şi sunt întrunite condiţiile prevăzute la art. 45, medicul psihiatru curant declanşează procedura de menţinere a internării nevoluntare.
ART. 56
În situaţia în care nu se mai constată condiţiile care au determinat hotărârea de internare nevoluntară, fapt confirmat şi de medicul psihiatru care are în îngrijire pacientul, comisia de revizie a procedurii decide externarea după examinarea directă a pacientului. În acest caz pacientul are dreptul de a părăsi imediat unitatea spitalicească sau poate solicita continuarea tratamentului în urma consimţământului scris.
ART. 57
(1) Dacă instanţa judecătorească competentă nu autorizează internarea nevoluntară sau retrage autorizaţia, persoana în cauză are dreptul de a părăsi imediat unitatea spitalicească sau poate solicita, în urma consimţământului scris, continuarea tratamentului.
(2) Dacă o persoană aflată în procedură de internare nevoluntară părăseşte unitatea spitalicească fără să existe decizia comisiei de revizie a procedurii sau hotărârea instanţei de judecată competente, unitatea spitalicească are obligaţia de a sesiza imediat organele de poliţie şi parchetul de pe lângă instanţa judecătorească competentă, precum şi familia, reprezentantul personal sau legal al pacientului.
ART. 58
Pacientul internat nevoluntar este tratat în condiţii similare celor în care sunt îngrijiţi ceilalţi pacienţi din unitatea de psihiatrie respectivă, cu respectarea prevederilor art. 37.
ART. 59
(1) Restricţiile privind libertăţile individuale ale pacientului internat nevoluntar sunt limitate de starea sa de sănătate şi de eficienţa tratamentului. Nu pot fi limitate drepturile pacientului privind:
a) comunicarea, conform dorinţei sale, cu orice autoritate cu atribuţii în domeniul de competenţă legat de situaţia sa, cu membrii familiei sau cu avocatul;
b) accesul la corespondenţa personală şi utilizarea telefonului în scop privat;
c) accesul la presă sau la publicaţii;
d) dreptul la vot, dacă nu se află într-o situaţie de restrângere a drepturilor cetăţeneşti;
e) exercitarea liberă a credinţei religioase.
(2) Pacientul internat nevoluntar are dreptul de a fi informat asupra regulamentului de funcţionare a unităţii spitaliceşti.
(3) Internarea nevoluntară nu constituie o cauză de restrângere a capacităţii juridice a pacientului.
Ma bucur ca in sfarsit cineva intelege prin ce trecem.. Da, aveti perfecta dreptate, exact asta se intampla din pacate pentru ea si pentru noi. Vrem sa facem toate demersurile pentru a o ajuta sa-si revina complet, si asta vom face, inclusiv cum ati spus dumneavoastra cu medicatia. In legatura cu declararea incapacitatii si numirea unui curator, practic odata aceasta procedura incheiata, numai astfel se poate interna, numai daca persoana respectiva este declarata incapabila ? Ma gandesc ca asta ar afecta-o dupa ce si-ar reveni..
Daca medicul spune ca nu o poate interna fara voia ei, inseamna ca boala nu este de natura sa conduca spre a fi declarata incapabila ca mai apoi sa o internati cu forta in spital. In afara de medicatie, care intr-adevar trebuie luata, asemenea bolnavi au nevoie de foarta multa afectiune si intelegere.
Si ma scuzati, oricat de competenti ar fi avocati de aici sau de oriunde, pana la ei aveti nevoie de verdictul unui medic. El este cel care pune diagnosticul si stabileste cat de grava este boala.Ori vad ca aici sunt problemele, medicul nu considera ca este cazul de internare cu forta!
LoredanaP a scris:

Ma bucur ca in sfarsit cineva intelege prin ce trecem.. Ma gandesc ca asta ar afecta-o dupa ce si-ar reveni..

De revenit... abia pot fi tinuti pe linia de plutire! Daca isi revine, interdictia poate fi revocata oricand! Cu celelalte, solicitati Politiei si Salvarii in baza calitatii de tutore si a certificatului de handicap sa respecte legea!
Ultima modificare: Joi, 28 Aprilie 2011
emil6702, utilizator
Am o curiozitate, sper sa nu va supere, sunteti cumva medic?

Alte discuții în legătură

Bolnav psihic doichitahorescu doichitahorescu As dori sa aflu cum poate fi internata o ruda cu boala psihica dar cu discernamantul neafectat, care se opune internarii intr-un spital de boli nervoase. ... (vezi toată discuția)
Cum poate fi internata o persoana cu schizofrenie,daca ea refuza internarea? energy_for_life energy_for_life buna ziua,matusa mea are schizofrenie,este intr-o faza destul de inaintata.are 64 de ani si refuza categoric internarile in spitale.iar doctorii nu o ... (vezi toată discuția)
Probleme de familie.... Costin85 Costin85 Buna ziua,Stiu ca nu sunt singurul cu probleme de familie dar cand ai si sfaturi de la altii poti trece mai usor ,sau macar din acestea poti gasii si ... (vezi toată discuția)