avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 739 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj

buna. vreau sa intreb,daca o femeie,a trait alaturi de sot,28 de ani,si acum vrea sa se desparta,deoarece sotul,vrea sa o dea afara din casa.se poate intampla asta? mentionez,ca toata casa e pe numele sotului,dar in cei 28 de ani,si femeia a contribuit la renovarea,intretinerea casei. poate sotul sa o dea afara doar asa...fara nimic?
Cel mai recent răspuns: bandi2 , utilizator 10:02, 28 Aprilie 2011
Pentru ca este casa sotului in caz de divort daca puteti demonstra ca ati participat si d-voastra la imbunatatirea casei, d-voastra aveti parte doar de jumatate din asa-zisul "sporul casei", acele imbunatatiri adica, care pot fi cuantificate in bani. De casa nu puteti beneficia.
1.Daca imobilul in care locuiti este dobandit de sotul dvs. inainte de casatorie -el este propriu al acestuia.
De asemenea, daca imobilul este dobandit in timpul casatoriei insa prin mostenire, legat sau donatie, acest imobil este tot bunul propriu al sotului dvs., cu exceptia cazului in care dispunatorul a prevazut in mod expres ca el va fi comun.
2.Daca insa imobilul este dobandit de soti in timpul casatoriei, achizitionat prin munca si contributie comuna, chiar daca acesta figureaza pe numele unui singur sot, acesta este bun comun si este supus partajului de bunuri comune.

Daca va aflati insa in prima varianta, deci imobilul este bunul propriu al sotului dvs., insa in timpul casatoriei, prin munca si contributie comuna, ati adus imbunatatiri acestuia, sporind astfel valoarea imobilului in discutie, aveti un drept de creanta , materializat in contravaloarea unei cote de 1/2 (sau a unei cote majorate in functie de contributia efectiva ) din valoarea totala a acestor imbuntatatiri, drept care se poate stabili si obtine in cadrul unui proces de partaj bunuri comune.
Angajati avocat.
da,e casa sotului,mostenita de la parinti... dar poate sa ma dea afara,sintem casatoriti de 28 de ani... eu chiar sa raman fara nimic?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort si partaj! conico conico buna ziua! am un frate care este casatorit de 9 ani, iar acum 1 luna a depus actele pentru divort, iar sotia lui doreste partajul casei si al bunurilor desi ... (vezi toată discuția)
La divort cum se impart bunurile imo imo Dupa un an si jumatate de casnicie sintem in divort. Trebuie sa impart apartamentul meu cumparat inainte de casatorie cu sotul meu? (vezi toată discuția)
Posibilitate de divort - solutie suciu_diana suciu_diana Buna ziua, dat fiind ca exista 50% sanse sa divortez, va rog sa imi spuneti ce variante am: sunt casatorita din 2005, locuim in apartamentul ce se afla pe ... (vezi toată discuția)