avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 339 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj prin notariat
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj prin notariat

Buna ziua!
Eu si sotul meu, ne-am separat de ceva vreme si am cazut de acord ca eu sa raman in apartament, iar el sa pastreze casa si masina. In urma discutiei avute si-a exprimat optiunea de a trece partea lui din apartament pe numele copilului nostru de 14 ani, cu clauza ca acest apartament sa nu se vanda pana la majorat. As dori sa stiu daca se poate face acest act prin notariat si daca fiind formulat ca act de donatie, va putea fi contestat ulterior. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ica73 , utilizator 17:23, 28 Aprilie 2011
Da ...este posibil.:D

actele minorului care a împlinit 14 ani se încheie personal de catre minorul asistat,

D.31 din 1954

ART. 11
Nu au capacitate de exercitiu:
a) minorul care nu a implinit virsta de patrusprezece ani;
b) persoana pusa sub interdictie.
Pentru cei ce nu au capacitate de exercitiu, actele juridice se fac de reprezentantii lor legali.

Cu alte cuvinte, minorul cu varsta de 14 ani are dreptul de a dobîndi drepturi (inclusiv pe cel de proprietate)

Ultima modificare: Joi, 28 Aprilie 2011
ContSters82289, utilizator
sotul ii poate dona partea ce i se cuvine, minorului. trebuie sa stiti insa, ca donatia se revoca de drept daca sotului i se mai naste un copil.
toate bunurile ce le-ati scris aici sunt comune?
Da, toate bunurile sunt comune. Sotul a parasit apartamentul, a plecat cu masina si vrea sa vanda casa care este neterminata. Eu am fost de acord cu acest lucru, cu conditia ca apartamentul sa-mi ramana mie si copilului. Atunci a spus ca isi cedeaza dreptul la apartament in favoarea copilului printr-un act notarial, cu titlul de donatie , si clauza ca acesta sa nu se poata vinde pana la majorat. Am cazut de acord cu impartirea bunurilor in acest mod deoarece atunci cand ne-am casatorit ,eu detineam un alt apartament pe care ulterior l-am vandut, am pus o diferenta si am cumparat impreuna acest apartament.
Apartamentul de care faceti vorbire, chiar daca l-ati cumparat impreuna, l-ati cumparat cu cea mai mare parte din banii din fostul d-voastra apartament(dobandit inainte de casatorie). Ca atare cu privire la acest bun sotul are dreptul doar la 50% din diferenta pe care ati pus-o in timpul casatoriei.
Ca sa va dau un exemplu, daca apartamentul a costat 70000 euro, iar pe fostul apartament ati luat sa zicem doar 50000 euro, punand diferenta de 20.000 euro, sotul ar avea dreptul la 10.000 euro....
Ca atare, cu o astfel de imparteala iesiti sigur in pierdere, pentru ca d-voastra i-ati lasat sotului toate bunurile comune( casa neterminata si masina) si v-ati luat practic inapoi ceea ce ati avut de cand erati necasatorita cu el. Ba mai mult, sotul vrea sa lase ceva ce practic nu-i apartine, cu donatie, care este revocabila, pe care cu siguranta o va revoca, si va intra mai tarziu(dupa ce-si va fi vazut treburile aranjate)si in posesia a ceea ce ar dori sa lase acum copilului.
Sub masca unui aranjament elegant si unei darnicii fara margine se poate ascunde o mare pacaleala. Cel mai bine ar fi sa contactati un avocat care sa va explice mai pe larg care va sunt drepturile!
(sunteti cam in dezavantaj la acest partaj, asta e parerea mea care nu conteaza).
important e ca v-ati inteles, insa nu mi se pare normal ca partea lui s-o cedeze minorului, nu cu cel mic face partajul, ci cu dvs. practic, dansul isi ia partea si o doneaza altcuiva , asa si dvs aveti dreptul la jumatate din celelalte bunuri si le donati apoi copilului. daca nu mai erau bunuri de impartit in afara de ap, intelegeam ca partea lui din casa s-o cedeze

Alte discuții în legătură

Mostenire copil din alta casatorie ContSters255097 ContSters255097 Buna ziua, As dori niste informatii in legatura cu urmatoarea problema: - actualul meu sot are un copil major din prima casatorie. - el impreuna cu fosta ... (vezi toată discuția)
Partaj apartament dobandit inainte de casatorie vb1 vb1 Inainte de casatorie, sotul a dobandit un apartament pe care dupa casatorie, l-a donat in proportie de 50% sotiei (cu drept de instrainare a partii sale). Pe ... (vezi toată discuția)
Transfer de proprietate prin vanzare sau donatie MariusN1 MariusN1 Buna ziua. Impreuna cu viitoarea sotie, stam intr-un apartament cumparat de catre parintii ei. Dupa casatorie am dori sa devenim noi posesorii ... (vezi toată discuția)