avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 918 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis retinut fara drept de a conduce, depistat la ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis retinut fara drept de a conduce, depistat la volan sub influenta bauturilor alcoolice - urmari?

Unui prieten, i-a fost retinut permisul fara drept de a conduce,fiind depistat la volan sub influenta bauturilor alcoolice(in timpul serviciului-pe timp de noapte-sofer interventii )iar in urma testarii cu alcooletestul rezultatul fiind de 0,71-in jurul orei 0,3) Rezultatul de la IML inca nu se cunoaste.Puteti sa-mi spuneti ce poate" pati"in aceasta situati?Este prima abatere,Permisul ramane suspendat pe 90 zile sau pe intreaga perioada de cercetare penala?Cum il poate recupera.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 02:30, 29 Aprilie 2011
plangere impotriva procesului verba. certificat de grefa , cerere catre comandant de restituire si are perisu in mana cu drept de circulatie pe perioada cat se judeca
In asemenea cazuri nu se va elibera o dovada cu drept de conducere.Va fi angajata raspunderea penala.Se poate dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei.

In acest ultim caz , totodata, permisul va fi anulat, insa, in termen de 1 an de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare, poate fi sustinut , din nou , examenul, in vederea redobandirii dreptului de a conduce pe drumurile publice.
In caz ca opereaza recunoasterea faptei, dupa ce se va citi actul de sesizare, instanta de judecata va hotari in temeiul dosarului de urmarire penala , cat si raportandu-se la inscrisuri depuse in vederea retinerii circumstantelor atenunate personale, cercetarea judecatoreasca putandu-se finaliza de la primul termen de judecata .

eu nu cred ca va capata dreptul de a conduce, permisul ramane la politie pe parcursul cercetarii, apoi pe timpul procesului.(la alcoolemia asta nu are cum, cat s-ar recalcula, sa scape de judecata) probabil ca va fi condamnat cu suspendare si permisul va fi anulat
0,71 la alcooltest inseamna dublu la proba biologica iar asta este caz grav pt a mai aveavdrept de aconduce pana la proces iar permisul va ramane la politie si sigur ii va fi anulat. Obtinerea unui nou permis va fi posibila numai dupa un an de la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.
In situatia in care valoarea etilotestului este cea aratata de dvs , dupa recoltarea probelor biologice , valoarea aproape se va dubla , ceea ce va genera intocmirea unui dosar penal pentru conducerea unui vehicul cu o imbibatie alcoolica mai mare de 0,80 g. / l.alcool pur in sange.
Fapta prev.de art.87 al.1 din OUG nr.195/2002 este sanctionabila cu inchisoarea de la 1 an la 5 ani.
Recomandarea ar fi ca prietenul dvs sa recunoasca fapta la urmarirea penala si in instanta pentru a putea beneficia de reducerea limitelor pedepsei cu 1/3 , conform art.320 ind.1 c.pr.pen.
Daca nu are antecedente penale ,in functie de probele administrate , de alte eventuale circumstante personale , va beneficia de o pedeapsa redusa cu suspendarea executarii , conform art.81 c.pen.
Permisul de conducere va fi anulat , urmand ca prietenul dvs sa mai poata da examen in vederea redobandirii acestuia , dupa 1 an de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare.
Permisul de conducere nu ii va mai fi restituit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot primi amenda penala? ContSters192103 ContSters192103 sunt cercetat penal pt conducerea auto pe drumurile publice sub influienta alcoolului.....nu am antecedente de nici un fel ,fara suspendari,am sanse sa scap cu ... (vezi toată discuția)
Alcool la volan marcu001 marcu001 Buna ! Am facut o greseala mare cand m-am urcat la volan dupa ce am consumat aprox 4 beri . Alcooltestu mi-a indicat 0.57 . Sunt sanse ca probele biologice sa ... (vezi toată discuția)
Alcool in sange 2,02 sebseb sebseb prima intalnire cu legea , am fost prins stationat , fara accident , fara victime, dosar penal. Ce variante de pedeapsa sa ma astept? mentionez ca depun la ... (vezi toată discuția)