avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA inregistrare dvi import temporar din 2006 definitivat ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

inregistrare dvi import temporar din 2006 definitivat - valoare statistica '' umflata''

Buna ziua,

Ma poate ajuta cineva, va rog, cum se inregistreaza un dvi, in cazul in care:
- cursul de schimb trecut pe dvi (rubrica 23) nu are nici o legatura cu cursul de schimb reiesit din calcul ( ma refer la baza de calcul conform careia se calculeaza tva de plata) adica:
- fact externa este de 4200eur, cursul de schimb dvi (r23) =3.5342 lei, baza de calcul (r47) = 22019 lei iar tva-ul de 19% platit in vama si pe dvi =4195 lei,
- pentru inregistrarea in contabilitate, la valoarea de 22019lei/ 4200 = 5.2426lei, adica 1 eur= 5.2426 lei.....

Va rog, a avut cineva o asemenea situatie???? oare au gresit tva-ul in vama? cum au calculat valoarea respectiva...dc au gresit mai se poate face ceva?

Multumesc

Cel mai recent răspuns: rodicel , utilizator 12:49, 29 Aprilie 2011
Buna ziua

Sigur pe acel DVI nu exista si alte taxe? De exemplu acciza sau comision vamal?
Nu, nu sunt nici accize, nici comision vamal, este vorba de niste cofraje pt constructii, provenite din Grecia si intrate in tara in 2006.
În aplicarea art. 168-172 din Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2454/93 în situaţia în care valoarea în vamă a mărfurilor este exprimată în altă monedă decât cea naţională, cursul de schimb folosit la determinarea acestei valori este cursul de schimb stabilit şi comunicat de Banca Naţională a României în penultima zi de miercuri a lunii anterioare lunii în care se utilizează.

Valoarea statistica este folosita pentru stabilirea tva de plata, nu are legatura cu valoarea in lei a datoriei catre furnizor.
Este posibil ca in penultima miercuri a lunii precedente cursul sa fi fost de 3.5342, iar pentru inreg in contabilitate sa fi fost 3.2426. In acest caz nu este nimic gresit, tva-ul datorat fiind stabilit corect.
Ok, multumesc t.simona pentru raspuns , concluzia este ca voi inreg. in contab. intrarea la val. statistica, iar diferenta dintre cursul BNR exprimat in dvi si cursul reiesit la valoarea statistica din care a rezultat tva de plata se vor trece la ch.dif. curs, valoarea este enorma pentru ca nu este un curs de 3.2426 ci 5.2426 lei ( val. statistica este de 22019 lei / 4200 eur -val.invoice = 5.2426 lei!!!!)
Ma voi mai documenta....

Am crezut ca ati facut o greseala de editare cind ati scris 5.2426. Mi-am dat acum seama cum ati calculat acel curs.
Nu stiu care sint procedurile in cazul unui import temporar (asa cum numai in titlu mentionati). Daca a fost vorba de import temporar, nu cumva valoarea in vama a fost stabilita pe baza altui document decit factura (aceasta fiind trimisa numai in momentul definitivarii importului), valoarea declarata atunci fiind mai mare decit cei 4200 de pe factura?
Oricum pe DVI exista o rubrica in care este mentionata atit valoarea in euro cit si cursul euro/leu.
Nu stiu nici care sint procedurile in cazul in care se definitiveaza un import temporar, trebuie sa verificati daca nu se prezinta si factura finala (in cazul dvoastra de 4200 euro) refacindu-se calcule in ceea ce priveste datoriile in vama (tva, accize, etc).

Intrarea (datoria la furnizor) o veti inregistra la cursul de la data emiterii facturii, valoarea statistica foloseste numai pt evidentierea tva in vama.

Alte discuții în legătură

Import marfa din turcia bestb bestb Buna ziua! Am urmatoarele date: S-a facut import marfa din Turcia. Am invoice, cmr si declaratie vamala de import. In decl vamala imi apare TVA-ul de plata. ... (vezi toată discuția)
Inregistrare contabila import scorus69 scorus69 buna seara va rog mult sa ma ajutati cu o monografie la urm.situatie am import FOB non UE pe pe DVI am -total factura import -12924.88 usd usd=3.2251 -val ... (vezi toată discuția)
Import utilaj din afara ue inregistrari contabile luisa83 luisa83 am facut un import din afara ue -a fost intocmita dvi in 24.02.2011(in aceasta decl se gaseste valoare utilajului=xlei, un curs euro=4.2626 si o valoare ... (vezi toată discuția)