avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 654 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... chemarea de la domiciliu pentru urgente medicale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

chemarea de la domiciliu pentru urgente medicale

buna ziua,va rog sa ma ajutati.Sint asistent medical de laborator si dupa terminarea programului de serviciu sunt solicitata prin tel de servici pt efectuarea analizelor in caz de urgenta.aceste ore nu sunt considerate ore de garzi si sunt compensate cu timp liber.acest lucru e legal sau nu?
"...sunt solicitata prin tel de servici..."
Aveti tel de servici?
Probabil ca nu lucrati intr-o institutie publica.
Daca da, atunci nu inteleg cum puteti fi obligata sa stati acasa si sa raspundeti solicitarilor. Sporul de dispozitiv nu se plateste decat medicilor nominalizati sa asigure asistenta medicala de urgenta cf legii 284/2010

"(6) Medicii care sunt nominalizaţi să asigure asistenţa
medicală de urgenţă, prin chemări de la domiciliu, vor fi salarizaţi
pentru perioada în care asigură garda la domiciliu cu un venit
determinat în funcţie de 40% din tariful orar aferent salariului de
bază şi numărul de ore cât asigură garda la domiciliu."

Daca raspundeti solicitarilor, semnati in condica de prezenta, specificand nr orelor lucrate si solicitati acordarea de timp liber corespunzator, aceasta insemnand dublul orelor lucrate peste timpul normal de lucru.Alegerea de a raspunde sau nu solicitarilor va apartine.
Mesaj reeditat
@ ciocanmihaela
Data post: Sambata, 30 Aprilie 2011, 15:07
Forum Dreptul muncii - contract de munca, demisie, salariu si altele
Subiect chemarea de la domiciliu pt analize de urgenta


multumesc pt raspuns dar nelamurirea mea este care lege prevede clar ca pt munca prestata suplimentar trebuie sa-ti dea dublul orelor lucrate?
stelarman a scris:

Legea 284/2010

Art. 18. - (1) Pentru munca suplimentară efectuată peste
durata normală a timpului de lucru de către personalul din
sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de
conducere, precum şi munca prestată în zilele de repaus
săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în
conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în
cadrul schimbului normal de lucru, se aplică prevederile Legii
nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările şi completările
ulterioare.
(2) Plata muncii prestate peste durata normală a timpului de
lucru se poate face numai dacă efectuarea orelor suplimentare
a fost dispusă de şeful ierarhic, fără a se depăşi 360 de ore
anual. În cazul prestării de ore suplimentare peste un număr de
180 de ore anual este necesa racordul sindicatelor reprezentative sau, după caz, al reprezentanţilor salariaţilor,potrivit legii"

Din legea 53/2003 (dupa schimbarile din martie 2011) v-ar putea folosi urmatoarele:

"Munca suplimentara
ART. 117
(1) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 109, este considerata munca suplimentara.
(2) Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.
ART. 118
(1) La solicitarea angajatorului salariatii pot efectua munca suplimentara cu respectarea prevederilor art. 111.
(2) Efectuarea muncii suplimentare peste limita stabilita potrivit prevederilor alin. (1) este interzisa.
ART. 119
(1) Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile după efectuarea acesteia.

(2) În aceste condiţii salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru.

(3) În perioadele de reducerea activităţii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere plătite ce se vor constitui într-un cont cu care angajatorul să poată să compenseze, în avans, eventualele ore suplimentare ce vor fi prestate pe parcursul anului.
ART. 120
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 119 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza."

Imi cer iertare, exprimarea mea "dublul orelor lucrate" a fost gresita. Acest lucru se intampla numai in cazul in care aceste ore suplimentare se platesc, ceea ce nu este cazul in sistemul bugetar. Timp liber corespunzator inseamna ore libere platite. De citit si ccm ramura sanitara art 113-116. Din nefericire, prin grija dlui Petcu acesta se pare ca nu mai este in vigoare. Il gasiti aici:
([ link extern ] )


Ultima modificare: Luni, 2 Mai 2011
stelarman, utilizator
buna seara,

as dori o informatie in contextul de mai sus, dar corelat si cu oug 20/2016 respectiv normele metodologice...... mai exact...nu reusesc sa+'mi dau seama la cine se refera acest oug, mai exact la ce tip de "garda", la garda de 12/24 sau la acele garzi la domiciliu. imi puteti oferi mai multe informatii despre salarizarea in baza oug 20, cum se procedeaza, se fac acte aditionale, se modifica in ccm, se fac contracte de munca exclusiv pentru garzi? multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sambete, duminici si sarbatori legale mod de plata ? cili1959 cili1959 personal medico sanitar care lucreaza la ture 12/24 lucreaza si in zilele de repaus saptamanal si in zilele libere prin lege .Cum vor fi platite conform noii ... (vezi toată discuția)
Compensare ore suplimentare cu ore libere platite cu 200% ?????? CODUL MUNCII:"Art. 117. - (1) Munca prestată în afara duratei normale a timpului de muncă săptămânal, prevăzută la art. 109, este considerată muncă ... (vezi toată discuția)
"salariu corespunzator" vasile13 vasile13 In sensul articolului 119 din Codul Muncii care este "salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru" ? Compensarea se face ... (vezi toată discuția)