m-am tot uitat pe postarile altor utilizatori, si am constatat ca, unele asociatii de proprietari functioneaza pe langa lege.
netinerea adunarilor generale, si mai ales lipsa cenzorului este ceva ce nu iti poti inchipui ca intr-adevar este real.
cu o problema asemanatoare se confrunta si asociatia noastra, si pe langa asta, listele de plata se afiseaza abia dupa 1 luna , de cand sunt trimise facturile de catre furnizori. deci data afisarii listei de plata coincide cu data scadenta de plata a facturilor.
de ex. factura radet a venit pe data de 31 martie , ieri s-a afisat lista de plata.
dupa cat stiu lista de plata trebuie afisata dupa 5 zile de la data emiterii ultimei facturi.
totodata ma intreb- exista situatia de activ-pasiv daca nu exista cenzor?
De fapt mata pui o intrebare retorica... Ce putem noi sa zicem, ca este harababura in asociatia. dvs. asa cum de altfel descrii situatia?
Dar care ar fi problema? Aveti administrator, conducere? Toate deficientele aratate se pot rezolva numai de catre proprietari.
Chiar in conditiile aratate, o situatie Activ- Pasiv, poate exista fara probleme...
Obligati conducerea sa-si faca datoria sau sa plece!
Nu sunteti singura persoana care sesizeaza nereguli referitor la modalitatea de intocmire liste lunare de intretinere
In Constanta sunt muulte astfel de situatii
Ba chiar situatii in care presedintele este concomitent presedinte si administrator
Sau in cadrul aceleiasi familii domnul este presedinte doamna este cenzor,la aceiasi asociatie de proprietari
Mai rau este ca unii proprietari sesiseaza neregulile ,dar nu pot depasi situatia datorita nepasarii presedintelui care "taie si spanzura ",in anumite situatii,nu generalizez
Legal cenzorul,lunar trebuie sa vizeze pentru legalitate documentele in baza carora se calculeaza si se impun cotele individuale de plata in lista de intretinere
Tot cenzorul cel putin o data pe an cu ocazia adunarii generale trebuie sa intocmeasca raport pentru activitatea financiar contabila aferent an anterior sa prezinte situatia soldurilor respectiv activul si pasivul asociatiei
Existenta de astfel de probleme atesta fie dezinteresul presedintelui,comitetului executiv fie ,necunoasterea prevederilor in vigoare -care oricum nu este o scuza
deci sa inteleg ca situatia de activ-pasiv se poate tine chiar daca nu exista cenzor.ok. de acord , dar aceasta nu este verificata de catre cineva.
va rog daca imi puteti da niste articole din lege, prin care sa o o atentionam conducerea, sa-si indeplineasaca atributiile , referitor la cele sesizate de mine.
daca adunarile generale nu sau tinut de ani buni, va dati si dv seama ce fel de conducere avem.
eu contez si pe sprijinul dv. care de fiecare data s-a dovedit a fi oportun.
@goe 07
ma lasati sa cred ca orasul nostru , constanta , e in top cu neregulile.trebuie sa luam atunci masuri pt asta , si sa iesim la lumina.
Imi pare rau sa aflu ca sunteti tot din metropola tarii..dar asta este orasul la care ma pot raporta
Intai si intai presedintele asociatiei dvs de proprietari trebuie sa cunoasca macar prevederile legii nr 230/2007 si normele acesteia HG nr 1588/2007
Cu aplicarea dispozitiilor in vigoare,daca veti avea curiozitatea si timpul necesar sa parcurgeti sectiunea asociatii de proprietari veti constata multitudinea de probleme cu care se confrunta proprietarii din diferite zone ale tarii,privitor la respectarea legi
Aspectul ca la dvs in asociatie nu a fost convocata anual adunare generala,este o problema pentru ca firesc se pune intrebarea despre bugetul de venituri si cheltuieli,de probleme legate de contracte de furnizare servicii,restante,de contractele de mandat ale presedintelui si cenzorului,contracte pentru alti angajati,etc
Sunt multe probleme,care apar in lipsa adunarii generale,care implica responsabilitatea presedintelui de asociatie
@georgidumi65
Listele se afiseaza, intr-adevar, la 5 zile de la primirea ultimei facturi.
RADET citeste contoarele pe data de 30-31 ale fiecarei luni.
Dar factura se emite dupa cateva zile si ajunge la asociatie dupa alte cateva zile.
Furnizorul de apa rece primeste datele de la RADET pentru a factura apa folosita la prepararea apei calde la cateva zile (saptamana) de la inceputul lunii. Mai trec cateva zile pana cand factureaza....si alte cateva zile pana ajunge factura la asociatie, deci spre 24-25 ale lunii urmatoare consumului. Normal ca administratorul va lista cotele de intretinere catre sfarsititul lunii. Nu administratorul e de vina si asta nu inseamna harababura.
Balanta activ-pasiv se verifica singura intrucat trebuie sa fie egalitate intre pasiv si activ.
Datele din balanta se gasesc in registrele asociatiei si in colectia de facturi si chitante care se afla la administrator.
Deci oricine - daca stie sa faca balanta, ceea ce nu este foarte greu - poate verifica aceasta faimoasa balanta.
Trebuie impusa mai multa rigurozitate in activitatea celor care se ocupa de asociatie si lucrurile se pot rezolva incet-incet.