avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 630 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general OUG 37/2011
Discuție deschisă în Contabilitate în general

OUG 37/2011

Buna!Lamuriti-ma,deci potrivit acestei ordonante de urgenta orice persoana cu studii superioare (clar economice)poate tine contabilitate!intrebarea mea:am absolvit facultatea de stiinte economice Oradea,licentiata,asta inseamna ca pot sa-mi fac PFA si sa tin contabilitati la societati cu CA pana in 35000euro,si active pana in 35000euro?si pot sa le semnez si bilanturile?si de cand intra aceasta lege in vigoare?cu incheierea anului 2012?sau se poate de acuma ?multumesc!:sorry:
Cel mai recent răspuns: fely , utilizator 23:22, 28 Noiembrie 2012
pai contravine art 7 din codul fiscal, cel cu reconsiderarea activitatii ....
De profesie libera nu poate fi vorba , si atunci ?
atunci?:rolleyes: ... e cam incurcata ... or modifica si art.7:)
Magda Staicu a scris:

pai contravine art 7 din codul fiscal, cel cu reconsiderarea activitatii ....
De profesie libera nu poate fi vorba , si atunci ?

La ce va referiti? Eu nu am vazut nici o contradictie intre cele doua aspecte pe care le mentionati. Contabilitatea a fost si va ramane atat o activitate dependenta, cat si una independenta din punctul de vedere al art. 7 din Codul Fiscal, in functie de circumstanta.
Dl. Iulian Manea are perfecta dreptate.

PFA-urile economistilor, care nu sunt membrii CECCAR nu se supun regulilor privind profesiile liberale.
Din categoria profesiilor liberale fac parte doar cei care sunt membrii CECCAR (expertii contabili si contabilii autorizati).
Doar activitatea celor autorizati de CECCAR este reglementata de legi speciale (OG 65/1994) si nu intra sub incidenta prevederilor art. 7 din Codul Fiscal.

PFA-urile economistilor se vor supune reglementarilor care privesc PFA-urile, in sensul ca acestia vor fi obligati sa se inmatriculeze la Registrul Comertului, iar activitatea lor va putea fi incadrata ca dependenta daca sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 7 din Codul Fiscal, caz in care platitorul de venit va fi obligat sa plateasca si contributiile la asigurarile sociale si la sanatate.
Chestiunea adusa de mine in discutie era legata de conventiile civile , nu m-am referit la pfa .
Intrebam cum se vor putea incheia conventii civile pentru activitatea de contabilitate , in conditiile in care act. contabila se desfasoara in conditii de continuitate iar art 7 face referire la reconsiderarea activitatii in conditiile in care aceasta are carater de continuitate.

E limpede ca economistii care nu fac parte din ceccar se vor inregistra prin registru, dar nu la asta m-am gandit .

Si mai adaug faptul ca economistii puteau si inainte de og 37 sa aiba pfa , rpin registrul comertului , pentru activitati de contabilitate , mai putin partea de intocmire/semnare situatii financiare . Nu og 37 a adus aceasta posibilitate ; og 37 va permite ca pentru cei care se incadreaza in criteriul de marime al activelor sa apeleze la economisti fara ca acestia sa mai fie obligati sa fie membri ceccar.

Si deasemenea as dori sa corectez , pe temei legal , ce am spus mai sus vis a vis de reconsiderare ; intradevar, prevederea privitoare la continuitate nu mai e acum in cod , dar totusi avem :
2.1. Orice activitate poate fi reconsiderată ca activitate dependentă dacă îndeplineşte cel puţin unul dintre următoarele criterii:

a) beneficiarul de venit se află într-o relaţie de subordonare faţă de plătitorul de venit, respectiv organele de conducere ale plătitorului de venit, şi respectă condiţiile de muncă impuse de acesta, cum ar fi: atribuţiile ce îi revin şi modul de îndeplinire a acestora, locul desfăşurării activităţii, programul de lucru;

b) în prestarea activităţii, beneficiarul de venit foloseşte exclusiv baza materială a plătitorului de venit, respectiv spaţii cu înzestrare corespunzătoare, echipament special de lucru sau de protecţie, unelte de muncă sau altele asemenea şi contribuie cu prestaţia fizică sau cu capacitatea intelectuală, nu şi cu capitalul propriu;

(mai sunt inca doua, dar nu mai conteaza acelea )

Cum se poate ca activitatea prestata cu conventie civila sa nu fie reconsiderata in temeiul celor de mai sus ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Aprilie 2011
Magda Staicu, Consultant fiscal

Alte discuții în legătură

Pfa contabilitate ioanaraluca85 ioanaraluca85 Buna ziua, am auzit ca se poate face PFA pentru a tine contabilitatea firmelor mici chiar daca persoana in cauza nu este membru CECCAR. Puteti sa imi spuneti ... (vezi toată discuția)
Infiintare pfa economist irina.tranoiu irina.tranoiu Buna ziua, Am terminat ASE-ul, facultatea de contabilitate, am experienta 9 ani ca si economist, nu sunt membru CECCAR si as dori sa-mi deschid un pfa cod ... (vezi toată discuția)
Infiintare pfa caen 6920 ContSters174925 ContSters174925 In ce conditii de studii se poate infiinta un PFA CAEN 6920- “Activitati de contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal”? Mai ... (vezi toată discuția)