Buna ziua,
Am nevoie de ajutor: Mama mea a decedat de 2 luni.Suntem 2 frati ,iar dupa mama a ramas un apartament si un teren arabil.Intrebare:
-in cit timp trebuie sa deschidem succesiunea de la data decesului?
-daca unul din frati este de acord sa-i ramina celuilalt apartamentul(acela platind 1/2 din valoarea ap inainte de a deschide succesiunea.)se poate la notar perfecta actele sau trebuie deschisa succesiunea in instanta?(ma refer la actul de proprietate pe apartamet).
Sper ca am fost explicit pentru a obtine un sfat. Multumesc
Doar daca exista divergente intre mostenitori se initiaza actiune in instanta.Daca va intelegeti, asa cum e si normal sa fie, mergeti la notariat in cele 6 luni de la deces.
in sase luni de la decesul mamei dvs ar trebui deschisa succesiunea. variantele sunt ori fratele dvs da declaratie de renuntare la cota sa in favoarea dvs ori dupa ce se va dezbate succesiunea fratele va vinde dvs partea ce ii revine.
Nu exista un termen impus pentru dezbaterea succesiunii, sunt cazuri cand mostenitorii au dezbatut succesiuni si la 10 ani de la deces. Termenul de 6 luni se refera la exprimarea optiunii succesorale. La momentul actual, exista insa niste facilitati la taxe pentru succesiunile dezbatute in termen de 2 ani de la data decesului. Varianta cea ma simpla este sa acceptati amandoi succesiunea si sa incheiati ulterior un act de partaj voluntar prin care stabiliti cum va revin bunurile. Daca fratele da declaratie de renuntare, el va renunta la dreptul sau din TOATE bunurile aflate in masa succesorala, nu doar la cota din apartament.
Succesiune
deduanca
Buna ziua. Tata e mort de 10 ani. Mama si fratele (am doar 1 frate),vor sa mi cedeze apartamentul mie. Fratele meu nu trăiește in Romania. Vine rar pt putin ... (vezi toată discuția)