Este legala actiunea procurorului de finalizare a dosarului penal prin emiterea unei ordonante in care se scoate de sub urmarire penala inculpatul pentru 215 (1) si (3) si se dispune NUP pentru alti invinuiti si se disjunge dosarul cu formarea unui nou dosar in care se trimite spre cercetare partea vatamata?
Care este articolul de lege care reglementeaza aceasta actiune a procurorului?
Daca este vorba de art.38 Cod pr. p. cum se aplica acest articol referitor la o persoana care nu este cercetata in dosarul cauzei?
Dispozitiile art. 38 Cod pr. pen sunt aplicabile si in cadrul up.Vedeti art. 45 din acelasi Cod. Este firesc ca , de vreme ce persoanele impotriva carora se desfasura cercetarea si urmarirea penala au au primit nup si sup, si existau date si indicii din care sa reiasa ca partea vatamata ar fi comis o fapta prevazuta de legea penala( cumva un denunt calomnios?) , sa se formeze un dosar separat prin disjungere, si trimiterea dosarului spre cercetare.Poate fi vorba si despre competenta, astfel ca dosarul sa fie trimis spre cercetare organelor competente ...
In orice caz , impotriva solutiilor procurorului se poate face plangere in termen de 20 de zile de la comunicare, de orice parte interesata, la prim procurorul parchetu;ui.
Puteti sa ma lamuriti in care din cazurile de conexitate sau de indivizibilitate prevazute de art.38 se poate incadra fapta de mai sus?
Disjungerea
Art. 38. - In cazul de indivizibilitate prevazut in art. 33 lit. a), precum si in toate cazurile de conexitate, instanta poate dispune, in interesul unei bune judecati, disjungerea cauzei, astfel ca judecarea unora dintre infractori sau dintre infractiuni sa se faca separat.
Art. 38 raportat la art 34 lit. d ( unul din cauzele de conexitate) din Codul de procedura penala.Opinia mea, caci intre infractiuni exista o legatura ce nu poate fi contestata.
"in interesul unei bune judecati, disjungerea cauzei, astfel ca judecarea unora dintre infractori sau dintre infractiuni sa se faca separat"
Eu inteleg ca e vorba de infractori si infractiuni din cadrul acelui dosar, nu de alte persoane sau alte infractiuni, care nu sunt obiect al dosarului respectiv.
Asta inteleg eu. Chiar si cuvantul in sine, disjungere, inseamna despartirea a ceva ce ai, nu ce nu ai.
Sa ma explic mai bine. atata timp cat in cadrul unui dosar toti cei invinuiti sunt declarati nevinovati, iar faptele lor nu exista, ce poti sa mai disjungi?
Exista o practica in acest sens?
Disjungere
clara1967
Buna ziua
Daca intr-un dosar de talharie sunt audiati martorii si se dovedeste prin marturia acestora ca cel acuzat de complicitate nu se face vinovat de ... (vezi toată discuția)
Competenta
ContSters146145
Un militar a savarsit o infractiune militara pentru care este cercetat in stare de libertate numai ca in timpul liber a savarsit o infractiune silvica.
Se ... (vezi toată discuția)