avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum se poate stabili delimitarea balconului in mod ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum se poate stabili delimitarea balconului in mod corect ?

Buna ziua,

Am cumparat un apartament in 1996 prin contract de vanzare-cumparare inscris la notariat . Atunci nu era necesar cadastru, nici acum nu il am desi doresc sa-l fac....in mod corect. Aveam o copie certificata a schitei apartamentului meu emisa de " Domeniu Public"RA.
Am "mostenit" atunci si o intelegere verbala a fostilor proprietari cu vecinii lor de balcon prin care le-a permis vecinilor sa foloseasca cca. 1 m din lungimea balconului (actual al meu) pentru amplasarea unui dulap jos, sub nivelul geamului . Intre timp si la apartamentul vecin s-a schimbat de mai multe ori proprietarii , unul dintre ei a desfiintat dulapul dar a pastrat aceeasi delimitare inchizandu-l cu termopan ( foarte aproape de geamul camerei mele)
Problema mea este ca limita de delimitare dintre balconul meu si al vecinului nu este in prelungirea peretelui despartitor dintre apartamente , cum normal ar trebui si cum au vecinii de deasupra mea , ci este practic intrat pe proprietatea mea ( consider eu). Pana acum am tolerat aceasta situatie , nu am avut nici timpul , nici banii pentru a ma ocupa de ea , dar acum doresc sa reintru legal in drepturi pe acel spatiu si sa fac o amenajare a balconului .
Cei de la Oficiul de cadastru nu m-au lamurit cum pot afla , prin trasabilitate la documentele originale ale blocului (care stabilesc compartimentarea apartamentelor) , limita de delimitare a balcoanelor .
Ca documente de proba am strans:
- copia certificata de Oficiu de Cadastru al documentatiei cadastrale a apartamentului vecin care are limita dintre balcoane in prelungirea peretelui despartitor dar pentru care probabil are inscrisa lungimea balconului incluzand si metrul din interiorul balconului meu
-copie certificata de " Domeniul Public" RA a schitei apartamentului meu cu delimitarea balcoanelor in prelungirea peretelui despartitor al apartamentelor
-copie certificata de " Domeniul Public" RA a schitei apartamenului de deasupra mea , care este identic cu al meu si care are limita dintre balcoane in prelungirea peretelui despartitor dintre apartamente
Am intentionat sa fac documentatia cadastrala a apartamentului meu, insa specialistul respectiv mi-a spus ca el masoara dimensiunile spatiilor la care are acces( deci situatia de fapt actuala ) , nu stabileste el care sunt limitele legale ale proprietatii , motiv pentru care am renuntat deoarece consider ca documentatia aproape ar fi " legalizat " aceasta situatie.
As dori sa stiu cu ce document pot proba dreptul de proprietate sau nu pe acest spatiu folosit in prezent de vecin pe baza caruia de intocmeste documentatia cadastrala , cum il pot obtine si in special cum pot reintra in posesia acestui spatiu.
Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Ungurianu , utilizator 17:14, 4 Mai 2011
Se pare ca singura solutie este sa deschideti o actiune de granituire cu vecinul si sa reveniti la dimensiunea din acte a balconului.. apelati la un avocat sa va ajute
Din cate stiu, cei de la cadastru au acces la toata documentatia originala a blocului, asa ca faza ca vine cineva si face masuratorile de la fata locului, nu prea este in regula, tocmai ca este posibil sa se consfinteasca o eroare;
Va puteti baza si pe schitele apartamentelor de acelasi tip de pe coloana dvs., eventual intr-un proces, asa cum spune dl av. Petre;
Undeva la as. prop. trebuie sa existe Cartea tehnica a imobilului unde gasiti absolut toate informatiile la milimetru despre blocul/scara/ apartamentele componete; daca acest document nu este la as. prop. - desi, cum spuneam, trebuie sa fie pentru ca as. prop. trebuie sa completeze la zi toate modificarile survenite la imobile de-a lungul timpului, - puteti sa-l mai cautati la proiectantul imobilului, eventual la consiliul local - documentul este intocmit in mai multe exemplare de catre proiectant, dintre care unul il retine, celelalte sunt date la constructor, care dupa finalizarea constructiei o preda beneficiarului... Trebuie facute "sapaturi", asta e... Succes!
Ungurianu a scris:

Am cumparat un apartament in 1996 prin contract de vanzare-cumparare inscris la notariat . Atunci nu era necesar cadastru, nici acum nu il am desi doresc sa-l fac....in mod corect. Aveam o copie certificata a schitei apartamentului meu emisa de " Domeniu Public"RA.
[...]
Am intentionat sa fac documentatia cadastrala a apartamentului meu, insa specialistul respectiv mi-a spus ca el masoara dimensiunile spatiilor la care are acces( deci situatia de fapt actuala ) , nu stabileste el care sunt limitele legale ale proprietatii [...]


Intrebati si un alt specialist daca tot asa procedeaza (?!?). Daca are acces la masurare, adica poate masura si bucata care va intra pe proprietate si daca vede schita certificata a apartamentului ...poate reusiti sa va intelegeti sa faca o schita cadastrala conforma cu realitatea din acte.
Si chiar daca nu vrea niciun specialist sa va ajute, atunci consultati un avocat si actionati in judecata pe vecin pentru a va da ce va apartine inapoi.

Dar el, vecinul, ce zice? Are un act prin care acea bucatica i-a intrat in posesie? Sau s-a bazat numai pe vorbe?
Buna ziua,

Va multumesc tuturor pentru sugestiile primite !
Imi propun intai sa fac rost de acte doveditoare din Cartea imobilului ( am retinut ca posibili detinatori ai acestora: asociatia de proprietari , proiectant imobil, Consiliul local ) dupa care voi contacta un avocat sa ma indrume .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Separatia dintre balcoanele logie nu se face pe rostul dintre scari? monicutza33 monicutza33 Buna ziua, Eu si vecina de la acelasi etaj de pe scara alaturata avem balcoanele comune, unul langa altul, despartite de o separatie care se afla la mine in ... (vezi toată discuția)
Schita de amplasament ? miki70_is miki70_is [b][b]1.Mai exact ce inseamna SCHITA DE AMPLASAMENT si ce implica aceasta,se refera la o suprafata de teren si este solicitata de catre instanta de ... (vezi toată discuția)
Cadastru modificari apartament MadalinaMit MadalinaMit Buna ziua. Va rog ajutor. Am cumparat, in 1997, un apartament cu trei camere. Blocul este construit in 1976. In contractul de cumparare vanzare nu este ... (vezi toată discuția)