avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

va rog sa-mi spuneti in urmatoarea speta care este rezolutia:tatal meu a achizitionat o casa in anul 2004 cu bani proveniti din vanzarea altui imobil. La data achizitionarii imobilului era ne casatorit , dar avand patru copii din prima casatorie. La data achizitionari casei traia in concubinaj. Ulterior in anul 2008 s-a casatorit legitim , dupa care in anul 2009 a decedat .Mentionez caci contractul de vanzare cumparare al casei este pe numele tatalui in care se face mentiunea ca la data cumpararii casei este necasatorit si bani provin din vanzarea altui imobil . Va rog sa-mi spuneti conform succesiunii ce procent al casei i se cuvine fostei sotii? Va multumesc pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: Marcel Mihalache , Avocat 11:44, 30 Aprilie 2011
Un sfert din imobil, restul vor culege descendentii defunctului.
1/4.. doar atat.. restul revine copiilor sai
1/4? chiar daca au fost casatoriti legitim doar 12 luni?
Puteau sa fi doar o zi, legea nu face distinctie la acest capitol!
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Aprilie 2011
ContSters202274, utilizator
Alaturi de descendetii defunctului si de ascendentii privilegiati, sotul supravietuitor este mostenitor rezervatar. In plus, drepturile privilegiate sunt prevazute in legea nr. 319 / 1944 pentru dreptul de mostenire al sotului supravietuitor.
Astfel, sotul supravietuitor are urmatoarele drepturi:
- un drept de mostenire in concurs cu celelalte clase de mostenitori legali sau in lipsa rudelor din cele patru clase (¼ din mostenire, daca sotul vine in concurs cu clasa I de mostenitori,adica descendetii defunctului)
- un drept special asupra mobilelor si obiectelor apartinand gospodariei casnice si asupra darurilor de nunta (cu conditia sa nu vina la mostenire in concurs cu descendentii defunctului.)
- un drept special de abitatie asupra locuintei comune a sotilor.(Sotul supravietuitor poate beneficia de acest drept pana la iesirea din indiviziune, si in orice caz cel putin un an de zile de la incetarea din viata a sotului sau. Daca in aceasta perioada sotul supravietuitor se recasatoreste, va pierde dreptul special de abitatie asupra casei de locuit.)

Alte discuții în legătură

Sotia are dreptul la mostenire? bettyna bettyna Buna ziua, Am si eu o nelamurire: in cazul in care mostenitorii sunt sotia( d-na A) si copiii decedatului( B si C) pentru toate bunurile realizate si obtinute ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla cu apartamentul parintilor cand unul din ei decedeaza si au 3 copii?cum se imparte? georgiana_toderascu georgiana_toderascu Mesaj:As dori sa aflu ce pasi trebuie sa urmez pentru ca mama viitorului meu sot sa ii treaca partea sa de la apartamentul ei si al sotului decedat in numele ... (vezi toată discuția)
Succesiune - drepturi ale sotiei supravietuitoare si ale copiilor IULIA47 IULIA47 va rog sa-mi spuneti in urmatoarea speta care este rezolutia:tatal meu a achizitionat o casa in anul 2004 cu bani proveniti din vanzarea altui imobil. La data ... (vezi toată discuția)