buna ziua,as avea si eu o intrebare,am auzit intamplator ca s-ar da o noua lege in codul penal precum s-ar mai diminua pedepesele detinutiilor la jumate sau trei sferturi,as dori sa stiu daca si dvs ati auzit asa ceva.Multumescu anticipat.
Prin Legea 202/2010 s-au adus anumite modificari, atat in codul penal, cat si in codul de procedura penala cu privire la posibilitatea micsorarii pedepselor la o treime, respectiv la o jumatate.
Art. 320 ind. 1 c.p.p. prevede ca, in cazul in care, inainte de inceperea cercetarii judecatoresti, inculpatul recunoaste savarsirea faptelor astfel cum au fost retinute in rechizitoriu si doreste judecarea cauzei numai in baza probelor administrate in faza de urmarire penala, beneficiaza de reducerea limitelor de pedeapsa cu o treime.
Art. 74 ind. 1 c.p. prevede ca, in cazul anumitor infractiuni, cum ar fi: de inselaciune, delapidare, abuz de incredere, gestiune frauduloasa, evaziune fiscala sau orice infractiune economica prevazuta in legi speciale si daca pana la pronuntarea unei hotarari pe fond se achita in intregime prejudiciul cauzat, limitele de pedeapsa se injumatatesc.
Totodata avem un nou cod penal publicat in Monitorul Oficial inca de anul trecut, dar va intra in vigoare, probabil, pe data de 01.10.2011 si prevede pentru anumite infractiuni pedepse mai blande,
Recunosterea faptei
florin2kx
Am inteles ca in cazul de trafic de canabis, daca faci un denunt limitele pedepsei sunt reduse la jumatate. Am mai citi in codul penal ca, daca recunosti fapta ... (vezi toată discuția)