avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Cum pot trage la raspundere un functionar public de ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Cum pot trage la raspundere un functionar public de conducere care greseste repetat in mod intentionat?

Buna ziua. Cum pot sa trag la raspundere un secretar de comuna, care se ocupa si de RU, care, in mod gratuit, de la angajare are ceva de impartit cu mine, sicanandu-ma permanent. Concret, in feb.2007 m-am angajat ca Sef SVSU, personal contractual. In 2008 mi s-a transformat postul, conf OG 10/2008, in Ref.de specialitate gr.III (S). De la angajare si pana in prezent (2011) nu mi s-a facut nici o evaluare profesionala, nu am beneficiat de prev.L 330/2009 (transf Ref spec gr.III in Ref.spec.gr.II), nu am beneficiat de nici un spor sau indemnizatie pentru specificul postului (desi,candva acest lucru era posibil). In 2011, la reincadrarile conf L 284 si 285 a dorit sa ma reincadreze Sef Svsu post de studii medii, desi incadrarea din dec.2010, in raport cu care trebuia facuta reincadrarea, era de S. Dupa indelungi parlamentari am fost incadrat Insp.de spec.gr.II, fc.specifica Sef SVSU, dar fara clasele de salarizare specifice. La controlul legalitatii actelor din Inst.Prefectului, dispozitia a fost gasita ca nelegala deoarece nu erau acordate aceste clase (conf.Legii), lucru subliniat in adresa primita de primarie. Onor dl.secretar a dat o noua dispozitie (pt.ca el le da, Primarul semneaza fara a sti daca este bine sau nu) in care modifica clasele de salarizare cum i se ceruse, dar in acelasi timp si incadrarea de S (Insp de specialitate) fara ca acest lucru sa i se ceara. Desi are biroul la 2 (doi)m de biroul meu, o disp.data in data de 21 a ajuns la mine pe 31 (vineri), ca sa nu mai am timp de contestatie. Am refuzat sa o primesc fara o adresa de inaintare cu data respectiva, astfel ca am putut face contestatie, la care am atasat copii dupa dispozitiile de incadrare ale altor colegi ce ocupa posturi similare in alte primarii, ce au fost gasite ca fiind legale la controlul Prefecturii, care specifica: Insp.de specialitate, diferite gr., fc.specifica ocupata Sef SVSU, cu clasela de salarizare corespunzatoare, cerand sa fiu incadrat si eu la fel. Cu toate ca dispozitia era contestata (am nr.de inregistrare a contestatiei), a inaintat dispozitia cu incadrarea pe studii medii, motivand ca se depasea termenul si se sesiza serviciul de contencios.
Ce pot face ? Va multumesc.
PS Nu tin neaparat la titulatura de studii superioare (desi, spre rusinea mea am facut o facultate), dar urmaresc a ocupa un post la care una din conditii este de a avea minim doi ani vechime in specialitatea studiilor - studii superioare.
Cel mai recent răspuns: filozoful , utilizator 23:15, 16 Mai 2011
o sa va raspund cu placere :)
1. este mai mult decat legal....este neaparat necesar, ca in termen de 5 zile de la emiterea dispozitiei, secretarul s-o inainteze institutiei prefectului, in vederea verificarii legalitatii actului. faptul ca X, Y, sau Z o contesta...e problema si dreptul lor, asta nu inseamna nimic.inseamna anularea in tot sau in parte a actului administrativ, de catre instanta de contencios, daca se considera ca acesta a fost nelegal.
secretarul, nu are nici dreptul, si nici de ce sa tina o dispozitie mai mult de 5 zile, pana s-o inainteze prefectului, pentru ca cineva a contestat-o, mai mult sau mai putin intemeiat.
2. "contrasemneaza pentru legalitate" inseamna ca secretarul u.a.t., contrasemnand hotararea semnata de presedintele de sedinta, isi asuma prin semnatura sa, legalitatea actului administrativ. nu e si cazul dispozitiei, pentru ca, asa cum v-am explicat mai sus...dispozitiile primarului, se avizeaza de secretar, nu se contrasemneaza.
3. adresa prefectului nu este " pentru intrarea in legalitate" sau " pentru a face dreptate", ci este un referat in care se cere, considerand ca actul este emis cu nerespectarea prevederilor legale, reanalizarea actului, si pe cale de consecinta, revocarea in tot sau in parte a acestuia si emiterea unei dispozitii corespunzatoare.in aceasta situatie, primarul , poate emite un nou act administrativ, dupa ce in prealabil a fost revocat cel in cauza, care poate cuprinde diverse articole dispozitive ( nu ce scrie prefectura, sau nu numai ce scrie prefectura).
O sa vi se para curios...dar, chiar nu apar tagma secretarilor, si-o sa va spun si de ce:
sunt secretar, si aceasta "tagma", se imparte in doua categorii mari
a) secretarii depasiti, ramasi din vremurile demult apuse, care se cred Dumnezeu pe pamant, dar, pe de alta parte, scriu inca actele, la masina de scris, si ultimul lucru pe care l-as face, ar fi sa-i apar in vreun fel, pentru ca, de la ei pleaca majoritatea relelor in administratia publica locala, in special la nivel de comune.
b) secretarii carora le place aceasta meserie, si-o indeplinesc cu profesionalism, si astia, n-au nevoie sa-i apere nimeni. :)
Ca o mica paranteza " chiar daca am prezentat copii dupa incadrarile altor colegi, ce au fost gasite legale de aceeasi Inst.a prefectului" mie nu-mi spune nimic, pentru ca nu ma impresioneaza spiritul de turma si nu ce spune prefectura e litera de lege...au si ei "specialistii" lor. :)
Pe de alta parte, e interesant cum maica dreaq, sunteti personal contractual, cand io stiam ca functia de inspector de protectie civila, trebuie sa fie functionar public....asta ar fi o problema demna de discutat.
cat despre problema dvs., aveti dreptul sa contestati la instanta dispozitia de reincadrare, si chiar cu mari sanse de castig. daca aveti la mana hot. jud., atunci puteti discuta si despre comisii de disciplina, sanctionarea disciplinara a secretarului, daca se dovedeste ca o fost rau intentionat, si nu idiot, etc,etc,etc.
Sper ca v-au multumit raspunsurile mele... :)

Va multumesc de raspunsuri. Tot respectul pentru cei din categoria a doua a secr.uat nominalizati de dvs., dar din pacate pentru mine eu am de-a face cu unul din prima categorie. Ce nu inteleg eu, de cand am intrat in sist.bugetar, este aceasta raceala existenta intre acesti mici zei (in viziunea lor) care sunt fc.de conducere si cei de executie, respectiv, intr-un colectiv de 12 colegi (atati am mai ramas) eu as vedea niste relatii un pic mai stranse, niste relatii bazate chiar pe prietenie (si intre colegii mai tineri chiar se intimpla), care sa se ajute pe cat posibil, in aceste vremuri grele pentru toti si nu sa se gaseasca cate unul mai catolic decat papa. Vreau sa va spun ca la noi in primarie nu s-au acordat niciodata nici un fel de prime ,sporuri sau indemnizatii (in afara celui de vechime), ca ,poate intradevar nu intra in atributiunile d-lui multe din ce am vorbit pana acum, dar asa doreste respectivul domn, poate pentru ceva...avantaje, poate pentru altceva. La reincadrarile din acest an, daca in alte primarii s-a mers pe faza cu "citesti legea, vezi unde te incadrezi, intr-o zi se face o sedinta cu toti angajatii si cu un specialist in RU in care se face incadrarea de comun acord" la noi s-au facut aceste reincadrari sub biroul dl secretar, asa cum a crezut el de cuviinta si urmarea a fost ca la toti a gresit clasele de salarizare, incadrarile ( la unii in sus, cazul fiului sau, la altii in jos, cazul meu) Eu inteleg ca nu stie, ca este depasit total de situatie, dar in acest caz, are voie sa se dea la o parte, nu trebuie sa nenoroceasca alte persoane. Stiti ca L 330/2009 a radiat treapta de Ref.specialitate gr.III, trecandu-se automat in gr.II (prevedere legala). In cazul meu nu a facut acest lucru neavand cunostinta de prevederile acestei legi (aceasta fiind o lege a salarizarii unitare).
Si as avea multe, multe de spus...
Oricum, va multumesc.
Hmmm, ma uit la postarea dvs. si vad administratia publica locala, in maretia sa impresionanta...Si cu asta, cred ca am spus tot. :)
Cu respect, dar cine este vinovat pentru situatia creata? Daca in societatea romaneasca va fi nevoie de cateva schimburi de generatii pentru a se pierde mentalitatea romaneasca actuala si sa putem si noi a ne integra in adevaratul sens al cuvantului in societatea europeana, in administratia publica locala, mai ales in cea de comuna este nevoie de un schimb urgent, generatia care a prins epoca de aur a comunismului, care nu stiu cat de competenti erau in acea perioada, dar in prezent sunt total depasiti de situatie, problema fiind ca nu constientizeaza acest lucru, crezandu-se in continuare cel mai ...sau cea mai....
O seara buna
zama cristian a scris:

Cu respect, dar cine este vinovat pentru situatia creata?

vinovati sunt mai multi...si pestele, se impute de la cap, intotdeauna, dar, cu tot respectul....nu cred ca face obiectul discutiei.
daca doriti sa discutam pe tema asta, o putem face in alt topic. :)

Alte discuții în legătură

Salarizarea se face dupa functia ocupata sau dupa incadrare? zama cristian zama cristian Buna ziua. Cum se stabileste clasa de salarizare si coeficientul de ierarhizare in cazul personalului contractual incadrat conf. L 284/2010 ca Inspector de ... (vezi toată discuția)
Incompatibilitate consilier local-sef serviciu svsu aliodor4750 aliodor4750 seful SVSU dintr-o comuna pleaca un an in concediu fara plata. Primarul poate atribui unui consilier local acest post? Sunt consilier local si cred ca este ... (vezi toată discuția)
Incadrare dupa soare? zama cristian zama cristian Buna ziua. Probabil voi fi taxat de d-na Pintea,din nou, dar cum la sectiunea Dreptul muncii nu am primit raspuns voi posta cam aceeiasi intrebare si aici. ... (vezi toată discuția)