avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cine-mi mosteneste fratele?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cine-mi mosteneste fratele?

fratele meu sa casatorit,si-a facut o casa cu sotia,are un copil,dupa citiva ani a divortat,nu sa facut nici un partaj.dupa ceva timp sa recasatorit nevasta a doua a nascut si ea un copil, in citiva ani a divortat din nou, sa recasatorit,cu alta femeie,are si cu aceasta un copil.cind copilul avea un an jumate fratele meu a murit innecat fiind marinar.intrebarea e cine si cum il mosteneste penru bunurile pe care le are? parintii nostri au vreun drept ?multumesc
Cel mai recent răspuns: iuliaro2006 , utilizator 20:34, 2 Iulie 2008
Parintii nu au nici un drept in situatia in care defunctul are copii. La mostenire vor veni cei trei copii si sotia supravietuitoare. Daca exista bunuri comune ale lui si ale ultimei sotii va lua aceasta 1/2 din bunurile comune iar cealalta jumatate se va imparti intre ea si cei 3 copii. De precizat ca toti cei trei copii au drepturi egale. Daca se regasesc in patrimoniul sau bunuri asupra carora au un drept de proprietate si celelalte foste sotii se va vedea care sunt acestea, in ce proportie sunt coproprietari etc. Aici ar fi nevoie de mai multe informatii. Cert este ca suucesiunea e va face doar asupra bunurilor ce au apartinut defunctului proprii sau cota-parte din bunurile comune cu vreuna dintre sotii. Fostele sotii (primele doua) nu vin la succesiune. Ele pot cel mult reclama vreun bun propriu care s-ar regasi acum printre bunurile ce urmeaza a fi impartite intre mostenitori.
Din cate inteleg exista o casa dobandita impreuna cu prima sotie. 1/2 din aceasta casa apartine ei. Ca proprietar si nu ca mostenitor. Copii si vaduva vor imparti cealalta jumatate de casa. Si aici devine vesel.. daca vaduva locuieste acolo... daca...
Ultima modificare: Duminică, 29 Iunie 2008
iuliaro2006, utilizator
copiii si vaduva vor imparti cealalta jumatate de casa in mod egal?a.... inca ceva: pamintul pe care sa construit casa este donat de parintii mei fiului lor printro hirtie de mina, numai cu semnatura si stapila secretarului de la primaria din localitate,ce valabilitate are aceast act , si daca se poate strica de cineva, eu sau chiar parintii mei? si daca da mostenitorii ce impart? numai casa? nu si terenul? cam complicat dar ....asta e viata. multumesc pentru raspuns.
Ultima modificare: Luni, 30 Iunie 2008
cool12, utilizator
Actul de donatie este un act autentic, incheiat la notar. Ceea ce avea fratele dvs. poate fi interpretata ca o promisiune de contract. Secretarul primariei prin semnatura sa si stampila primariei i-a dat data certa. Aceasta intentie de a dona a avut loc inaintea casatoriei? In timpul casatoriei cu care dintre sotii? Ideea este sa vedem daca ar fi devenit bun propriu al fratelui sau bun comun cu sotia. Cam cati ani au trecut de atunci? Fratele a locuit mereu in casa construita pe acel teren? Parintii pot sa ceara sa fie scos acel teren din masa partajabila. Vor prezenta doar titlul lor pe teren. Daca niciunul din mostenitori (cei trei copii prin mamele lor daca sunt minori plus vaduva) nu reclama vreun drept sau nu fac vorbire despre acea intentie de a dona poate nu-i vin notarului idei. Si atunci se imparte doar ceea ce a aprtinut defunctului. Jumatatea de casa.
Daca situatia se complica si se incearca o perfectare a acelui inscris de mana, parintii dvs. pot sa ceara prin instanta o recunoastere a dreptului lor asupra constructiei ridicata pe terenul ce le apartine. Dar va fi groaznic procesul.
Cat priveste succsesiunea aproape sigur nu se vor intelege mamele celor trei copii si se va ajunge in instanta.
Separat de succesiune mergeti la un avocat si aratati-i concret: oferta, data, anii trecuti de atunci, daca era casatorit sau nu la acel moment. Va poate da un sfat mult mai bun ca al meu. Eu pot sa fac doar presupuneri. Incercati sa lamuriti aspectul inaintea succesiunii.
intentia de a dona sa facut in timpul primei casatorii,atunci sa construit si casa, in anul 1994,prima sotie a plecat si a ramas fratele meu, dupa care el sa mutat in la 100km. dar casa a ramas in grija parintilor mei ,binenteles ca el venea la acea casa de cite ori avea timp. cu celelalte 2 sotii nu a locuit in acea casa, iar acum ele au ramas acolo la 100 km. iar parintii mei au grija in continuare de casa ,dar din banii lor, va dati seama impozit ,lumina, ingrijirea casei....etc.si la final pentru ce? sau pentru cine?nici una din sotii nu vrea sa vina sa faca succesiunea(costa bani)cred ca astai motivul.nu stiu ce se va intimpla pina la urma.
Succesiunea trebuie facuta. Cu cat trece mai mult, cu atat e mai greu. Sunt copii minori la mijloc si ele trebuie sa le gestioneze bunurile si interesele pana la 18 ani. Parintii au grija de casa de mai putin de 15 ani pentru a putea invoca o posesie de buna credinta. Daca parintii au grija de casa, platesc totul, pot incerca o actiune prin care sa obtina un titlu pe casa construita pe terenul lor. Numai ca vor trebui sa se judece cu nepotii si prima sotie care este coproprietar. Ca sa se poata judeca cu nepotii, trebuie facuta succesiunea. succesiunea costa bani daca au trecut mai mult de 6 luni de la deces. Asa ca trecerea timpului duce la taxe din ce in ce mai mari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire - dezbatere succesorala Vasile Olteanu Vasile Olteanu In urma cu 3 luni tatal meu a decedat.Mama a decedat in 1989, dar nu am facut dezbaterea . Mai am un frate. In 1992 tata s-a recasatorit. Masa succesorala se ... (vezi toată discuția)
Mostenire din donatie rina68 rina68 Buna ziua, am o prietena care a fost casatorita timp de 16 ani cu un barbat, el a decedat de curand. Nu au avut copii . Casa in care au locuit a fost o donatie ... (vezi toată discuția)
Mostenirea sotiei ContSters116875 ContSters116875 In cazul in care intr-o familie sotul decedeaza, ce cota parte dintr-o casa ii revine sotiei si cat celor doi copii (minori sau majori) ? Multumesc. (vezi toată discuția)