Pentru ca jandarmul sa poata fi tras la raspunedere penala pentru purtare abuziva ar fi trebuit ca acesta sa se afle in exercitarea atributiilor de serviciu, conform art. 250 C. penal.
Expresiile jignitoare , adresaate dvs. in afara exercitiului functiei nu poat constitui vreo infractioune, iar la aceasta ora si insulta este dezincriminata.
Afirmati ca persoana respectiva are un nivel scazut de inteligenta, iar eu va intreb, in acest caz, cum de il luati atat de mult in seama? Nu stiti ca se spune, in popor ca ,,nu trebuie sa te pui cu prostul si cu betivul"?
Cred ca va anima mai degraba orgoliul si sfatul meu este sa ignorati aceasta persoana, fara a va consuma inutil energia.
Dvs. insa procedati cum considerati de cuviinta. Bafta!
Distinsa colega,
El era imbracat in uniforma de jandarm. Mai mult nu am martori. Dar ma gandeam, ca in "micimea" lui umana, sa ma agat de orice pentru a-i aduce la cunostiinta ca nu vorbeste cu oricine.
El a savarsit oarecum infractiunea de purtare abuziva in opinia mea, deoarece era in uniforma. Mai mult dezincriminarea insultei nu inlatura purtarea abuziva conform "Gheorghe Ivan - Manual de drept penal parte speciala" Ed Beck , pag. 361. Cu precizarea prealabila ca abrogarea infractiunii de insulta nu afecteaza pe cea de purtare abuzica deoarece textul de lege face referire la expresii jignitoare , iar nu la infractiunea de insulta (mai mult: A. Boroi- Drept Penal , Parte Speciala ED II Ed CH Beck , Bucuresti 2008 pg. 334).
Deci as vrea sa ii fac o sesizare la serviciu, in care jandarmul de serviciu sa semneze plus un numar de inregistrare pentru a fi anexata la un eventual probatoriu dovedind ca individul a mai avut antecedente.
Va multumesc stimata colega
Bun, insa observ ca in titlul subiectului faceti referire si la un comportament obscen.
Astfel, Legea 61/1991 prevede in art. 2 urmatoarele:
Art. 2. - Constituie contraventie savarsirea oricareia dintre urmatoarele fapte, daca nu sunt comise in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni:
1) savarsirea in public de fapte, acte sau gesturi, obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenintari cu acte de violenta impotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natura sa tulbure ordinea si linistea publica sau sa provoace indignarea cetatenilor ori sa lezeze demnitatea si onoarea acestora sau a institutiilor publice;
Faptul ca purta uniforma nu stiu daca denota faptul ca jandarmul se afla in timpu serviciului.Poate tocmai iesise ,,din tura" sau poate isi indrageste foarte mult uniforma, astfel incat sa o etaleze si in timpul liber? :D
Faceti sesizarea catre superiorii lui, desi nu stiu in ce masura veti reusi ceva, in lipsa dovezilor.
OK, am asimilat motto-ul din campania lui Barrack Obama si mi-am spus "Yes, we can". Am fost la sediul local, usa incuiata. Responsabilul pe zona mea, numar gresit!
Am sunat la seful zonal sa spun asa...mi-a raspuns un domn, si m-a chemat luni sa stam de vorba.
Eu am sa ma duc si am sa scriu o sesizare, chiar daca nu reprezinta act probatoriu. Dar, cred eu, in eventualitatea unui proces spre exemplu pe baza Art 250, si acest act cu numar de inregistrare instanta va constata ca a mai avut antecedente , adica sesizari desi nedovedite. Gresesc pe undeva?
Sesizarile nedovedite ..hmm.Oricate ar fi , nu sunt antecedente in sensul legii penale.
Urmand motto-ul presupun si eu ca ,,yes, you can" B-) but be careful, because:Uneori sesizarile pot fi facute si neintemeiat( sau acuzele nu pot fi nicicum dovedite) , ceea ce ar putea atrage raspunderea petentului pentru denuntare calomnioasa.