avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 232 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cum fac o sesizare asupra unui comportament obscen si ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cum fac o sesizare asupra unui comportament obscen si agresiv al unui jandarm

Acum cateva zile un jandarm pe care il cunosteam de mult , m-a oprit in strada, mi-a vorbit foarte urat, cu "ba" , cu amenintari, cu o atitudine aroganta si foarte urata pe motiv ca sa nu mai fac eu glume cu el. Mentionez ca nu am facut niciun fel de glume iar in timpul conversatiei i-am vorbit frumos. Era in uniforma de servici. Se refera la glume, adica in 2 situatii, m-am intalnit cu el , amiabil i-am spus sa aplice Legea 61/91 mai cu spor, nicidecum o "luare peste picior" sau o gluma proasta.
Sa revin, deci, am ramas stupefiat vazand tupeul incredibil al acestui personaj.
Dupa ce am terminat discutia m-am reintalnit fata in fata cu el unde m-a luat de sus cu expresia " ba deci ne-am inteles da?".
M-am enervat , l-am cautat pe individ si l-am interpelat intrun shop unde i-am spus sa iasa afara sa vorbim. M-a pus sa astept vreo 10 minute, dupa care i-am spus ca sunt stupefiat de comportamentul lui , l-a care m-a luat cu ba si cu amenintari si mi-a spus ca nu are ce sa mai discute cu mine. Mentionez ca pe tot parcursul discutiei am avut un ton calm. Tipul este vecin cu mine si iertati-ma ca va spun este o persoana cu un nivel scazut de inteligenta.
Intrebarea mea este: Neputand face act de plangere la Comandamentul jandarmeriei sau Tribunalul Militar, cum va trebui sa actionez intalnindu-ma des cu acest personaj. Mentionez ca este mai mic ca mine in varsta, are in jur de 24 eu 27. Vreau totul sa fie legal si sa strang probe pentru o eventuala Purtare Abuziva 250 CP. Act constatator, telefonul mobil si chemarea in instanta pentru marturie a eventualilor martori. Nu il las dragi colegi, pentru ca m-a sfidat total abuziv.
As vrea sa ii fac o sesizare la Sediul Jandarmeriei ca sa fie pus in tema ca nu e nimeni fraier.Pot? In scris o depunere ca sa nu vada ca el e destept iar eu prost. Imi pare rau sa vad cum isi dezvolta unii mentalitati de militeni la 21 de ani de la Revolutie....
Nu traiesc in America unde pentru o vorba aiurea platesti- sunt constient- dar nici sa intram intrun cerc al mizeriei aruncate de niste oameni in uniforma care n-au nici 12 clase( spun asta pentru ca acest individ are un nivel de inteligenta scazut, ma repet).
Va multumesc anticipat
Ultima modificare: Duminică, 1 Mai 2011
BogdanLupu, utilizator
Pentru ca jandarmul sa poata fi tras la raspunedere penala pentru purtare abuziva ar fi trebuit ca acesta sa se afle in exercitarea atributiilor de serviciu, conform art. 250 C. penal.
Expresiile jignitoare , adresaate dvs. in afara exercitiului functiei nu poat constitui vreo infractioune, iar la aceasta ora si insulta este dezincriminata.
Afirmati ca persoana respectiva are un nivel scazut de inteligenta, iar eu va intreb, in acest caz, cum de il luati atat de mult in seama? Nu stiti ca se spune, in popor ca ,,nu trebuie sa te pui cu prostul si cu betivul"?
Cred ca va anima mai degraba orgoliul si sfatul meu este sa ignorati aceasta persoana, fara a va consuma inutil energia.
Dvs. insa procedati cum considerati de cuviinta. Bafta!
Distinsa colega,

El era imbracat in uniforma de jandarm. Mai mult nu am martori. Dar ma gandeam, ca in "micimea" lui umana, sa ma agat de orice pentru a-i aduce la cunostiinta ca nu vorbeste cu oricine.
El a savarsit oarecum infractiunea de purtare abuziva in opinia mea, deoarece era in uniforma. Mai mult dezincriminarea insultei nu inlatura purtarea abuziva conform "Gheorghe Ivan - Manual de drept penal parte speciala" Ed Beck , pag. 361. Cu precizarea prealabila ca abrogarea infractiunii de insulta nu afecteaza pe cea de purtare abuzica deoarece textul de lege face referire la expresii jignitoare , iar nu la infractiunea de insulta (mai mult: A. Boroi- Drept Penal , Parte Speciala ED II Ed CH Beck , Bucuresti 2008 pg. 334).
Deci as vrea sa ii fac o sesizare la serviciu, in care jandarmul de serviciu sa semneze plus un numar de inregistrare pentru a fi anexata la un eventual probatoriu dovedind ca individul a mai avut antecedente.
Va multumesc stimata colega
Ultima modificare: Duminică, 1 Mai 2011
BogdanLupu, utilizator
Bun, insa observ ca in titlul subiectului faceti referire si la un comportament obscen.
Astfel, Legea 61/1991 prevede in art. 2 urmatoarele:
Art. 2. - Constituie contraventie savarsirea oricareia dintre urmatoarele fapte, daca nu sunt comise in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni:

1) savarsirea in public de fapte, acte sau gesturi, obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenintari cu acte de violenta impotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natura sa tulbure ordinea si linistea publica sau sa provoace indignarea cetatenilor ori sa lezeze demnitatea si onoarea acestora sau a institutiilor publice;
Faptul ca purta uniforma nu stiu daca denota faptul ca jandarmul se afla in timpu serviciului.Poate tocmai iesise ,,din tura" sau poate isi indrageste foarte mult uniforma, astfel incat sa o etaleze si in timpul liber? :D
Faceti sesizarea catre superiorii lui, desi nu stiu in ce masura veti reusi ceva, in lipsa dovezilor.
OK, am asimilat motto-ul din campania lui Barrack Obama si mi-am spus "Yes, we can". Am fost la sediul local, usa incuiata. Responsabilul pe zona mea, numar gresit!
Am sunat la seful zonal sa spun asa...mi-a raspuns un domn, si m-a chemat luni sa stam de vorba.
Eu am sa ma duc si am sa scriu o sesizare, chiar daca nu reprezinta act probatoriu. Dar, cred eu, in eventualitatea unui proces spre exemplu pe baza Art 250, si acest act cu numar de inregistrare instanta va constata ca a mai avut antecedente , adica sesizari desi nedovedite. Gresesc pe undeva?
Sesizarile nedovedite ..hmm.Oricate ar fi , nu sunt antecedente in sensul legii penale.
Urmand motto-ul presupun si eu ca ,,yes, you can" B-) but be careful, because:Uneori sesizarile pot fi facute si neintemeiat( sau acuzele nu pot fi nicicum dovedite) , ceea ce ar putea atrage raspunderea petentului pentru denuntare calomnioasa.

Alte discuții în legătură

Cum pot actiona pe cineva in instanta pentru jignire... Florin ng Florin ng daca ma puteti ajuta cu un sfat - lucrez la posta iar in ultima perioada am avut probleme cu un individ care afirma dupa ce a luat banii pe luna iulie 2010 , ... (vezi toată discuția)
Un polițist are ”dreptul” să jignească persoana vătămată la audieri?! ... Cretu Jan Marian Cretu Jan Marian Dacă un polițist îi spune persoanei vătămate la audieri ”zici că sunteți nebun” și alte asemănătoare reprezintă o jignire, o discriminare, o ... (vezi toată discuția)
Solicit indrumare pentru amenintare si santaj Fejer Melinda Fejer Melinda Buna ziua! Pentru a nu va rapi timpul o sa va scriu pe scurt situatia prin care i-mi sunt incalcate drepturile fundamentale ale Omului, de catre o ... (vezi toată discuția)