avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1060 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract colectiv de munca la nivel national sau cccm ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract colectiv de munca la nivel national sau cccm la nivel de ramura?

Salutare tuturor,

Acum 2 zile am primit decizia de desfiintare a postului pe care il ocup in prezent, fiind informat ca beneficiez de drepturile prevazute in contractul colectiv de munca la nivel national (acesta include plata unui salariu compensatoriu).
Mentionez ca firma are ca domeniu CAEN codul 49 transporturi.
Din cate stiu eu exista un contract colectiv de munca la nivel de ramura, care prevede plata a minim 6 salarii compensatorii. In prima faza am primit o notificare in care mi se propunea si ocuparea unui alt post in cadrul societatii, in conditiile reducerii salariului cu 50%. Consider ca aceasta propunere a fost facuta in mod vadit pentru a fi refuzata.
Va rog sa imi spuneti care dintre cele doua contracte colective de munca este aplicabil(cel pe ramura sau cel national) si cu ce articole pot sa combat decizia lor de a respecta contractul colectiv de munca la nivel national. Totodata spuneti-mi daca prin noul cod al muncii nu mai am dreptul de a invoca acel contract pe ramura.
Multumesc anticipat si va rog sa imi raspundeti rapid, in 3 zile lucratoare trebuie sa formulez un raspuns privitor la acceptarea sau refuzul postului respectiv, precum si sa lamurim conditiile in care voi incheia relatiile de munca in cadrul societatii respective.
Cel mai recent răspuns: vio79s , utilizator 09:55, 2 Mai 2011
In primul rand dumneavoastra vi se aplica CCM la nivel de unitate care ar trebui ca contina conditiile minime din CCM unic la nivel national si din CCM la nivel de ramura.
Contractul colectiv de munca la nivel unic national se va aplica atat in cazul dumneavoastra cat si al oricaruia dintre salariati intrucat el contine conditiile minime care ar trebui sa existe in fiecare CCM la nivel de unitate.
CCM la nivel de ramura care prevede cele 6 salarii compensatorii este cel pentru ramura de comert, dar intre firmele inscrise in lista sunt si firme din domeniul transporturilor, asa ca nu va ramane decat sa verificati daca societatea la care sunteti inca angajat face parte dintre acestea.
In cazul in care societatea in cauza se afla pe lista din CCM ramura comert, iar societatea nu vrea sa va plateasca cele 6 salarii puteti formula o actiune in justitie care va avea succes garantat, dar cu conditia ca concedierea sa fie colectiva intemeiata pe art. 68 si urmatoarele din Codul muncii si nu individuala din motive ce nu tin de persoana salariatului pe motiv de reorganizare a activitatii intemeiata pe art. 65 din Codul muncii.
Multumesc pentru raspuns.
Revin cu urmatoarele precizari: compania nu are un contract colectiv de munca la nivel de unitate, desi are mai mult de 21 angajati (nici unul din angajati nu a fost informat de prezenta acestuia). Eu am primit o notificare prin care am fost informat de desfiintarea postului conform hotararii asociatului unic, hotarare ce nu mi-a fost prezentata. Am sa solicit maine prezentarea acelui document, in lege scrie ca desfiintarea unui post trebuie sa aive motive reale si serioase. Nu cred ca este normal sa ii spui unui om ca asa s-a hotarat fara sa ii si arati. Daca imi vor trimite acea hotarare spre analiza dupa trecerea celor 3 zile lucratoare in care trebuie sa formulez decizia finala, se considera ca eu nu mi-am exercitat dreptul la decizie in timp? Adresa prin care le spun ca este posibil sa depasesc acest termen daca nu imi vor pune la dispozitie toate informatiile este valabila? Nu inteleg legatura cu ramura comert, eu am consultat CCM pe ramura de transport care se aplica tuturor firmelor ce desfasoara activitatea in acest sector. Din ce am gasit eu pe net, era valabil pe anii 2008-2010. Se prelungeste automat sau datorita noilor modificari din codul muncii trece pe ramura comert???

Multumesc,
Angajatorul nu are obligatia de a va prezenta decizia de desfiintare a postului ... aceasta poste fi depus a in instanta, in cazul in care decideti sa contestati decizia de concediere.

Codul Muncii nu a prelungit, nu prelungeste si nici nu va prelungi vreodata durata unui CCM.

CCM la nivel de transporturi 2008/2010 s-a prelungit in baza art.4 alin.2 din CCM.
Multumesc foarte mult pentru lamuriri. Sa inteleg ca eu pot invoca respectarea CCM la nivel de ramura? In CIM nu se face o exprimare clara asupra tipului de CCM folosit de unitate.
Exprimarea exacta este urmatoarea:
"Prevederile prezentului CIM se completeaza cu dispozitiile legii 53/2003 si ale CCM aplicabil incheiat la nivelul angajatorului/grupului de angajatori/ramurii/national inregistrat sub nr...................la Directia generala de munca si solidaritate sociala.a judetului."

Multumesc din nou,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salarii compensatorii transporturi carmenctin carmenctin Compania pentru care lucrez de 1 an si 3 luni a decis sa recurga la restructurare si la desfiintarea postului pe care il ocupam. 1. Pot beneficia in acest caz ... (vezi toată discuția)
Ccmn sau ccm la nivel de ramurã transporturi ? bobo24 bobo24 intr-o unitate cu activitate principala comert si activitate secundara transporturi internationale de persoane si marfuri, cu ambele activitati desfasurate, ... (vezi toată discuția)
Ccm nivel ramura gentilom gentilom La o firma care are ca obiect de activitate transportul pe apa(maritim si fluvial) dar care intre timp a vandut navele maritime si a ramas doar cu cele ... (vezi toată discuția)