avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Salarii compensatorii transporturi
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Salarii compensatorii transporturi

Compania pentru care lucrez de 1 an si 3 luni a decis sa recurga la restructurare si la desfiintarea postului pe care il ocupam.
1. Pot beneficia in acest caz de salarii compensatorii?
2. Mai este in vigoare contractul colectiv de munca unic la nivel de ramura transporturi?

"Art. 80. – (1) Părţile convin ca la desfacerea contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului,
salariaţii să primească pe lângă celelalte drepturi la zi cuvenite pentru activitatea prestata, şi de o plată compensatorie în
valoare de minim 6 salarii de bază brute negociate.
(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile atunci când desfacerea contractului de muncă a intervenit din
următoarele motive:
a) unitatea îşi reduce personalul prin desfiinţarea unor posturi de natura celui ocupat de cel în cauză, ca urmare
a reorganizării....."

3. Care sunt pasii de urmat?

Mentionez ca discutand cu reprezentantii companiei despre aceste drepturi, mi-au raspuns ca nu ne supunem acestei legi deoarece ei nu sunt semnatari. Cu toate acestea, in CIM se mentioneaza:
" Prevederile prezentului contract individual de munca se comleteaza cu dispozitiile legii nr 53/2003 - Codul Muncii si ale contractului colectiv de munca aplicabil incheiat la nivelul angajatorului/ grup de angajatori/ ramura/ national inregistrat...."

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:59, 7 Iulie 2013
Sunt valabile in continuare prevederile contractului colectiv de munca la nivel de ramura transporturi si sunt aplicabile in continuare prevederile acestuia cu conditia ca societatea la care dumneavoastra lucrati sa fie semnatara a acestuia.
Daca societatea este semnatara a acestui contract si nu vi se vor achita salariile compensatorii, veti putea sa o actionati in justitie si sa obtineti destul de usor drepturile dumneavoastra.
Actiunea nu se timbreaza.
Multumesc pentru raspunsul dvs.
Sa inteleg de aici ca atata timp cat ei nu sunt semnatari ai CCM transporturi CIM-ul semnat cu trimiterea la completarile din CCM nu are valoare?
1. CCM ramura Transporturi pe anii 2008-2010, inregistrat la Ministerul Muncii sub nr. 722/03/24.01.2008 este in vigoare. Va redau din el:
Art. 3. – (1) Clauzele prezentului contract colectiv de muncă unic la nivel de ramură transporturi produc efecte pentru toţi salariaţii încadraţi în unităţile de transporturi şi activităţi conexe din ţară, indiferent de structura capitalului acestora.
...
Art. 4. – (1) Prezentul Contract colectiv de muncă unic la nivel de ramură transporturi se aplică cu începere de la 01 ianuarie 2006 până la 31 decembrie 2010 inclusiv, cu posibilitatea revizuirii anuale, la nivel de unitate acesta producând efecte pe an calendaristic.
(2) Dacă nici una din părţi nu denunţă contractul cu 30 de zile înainte de expirarea perioadei pentru care a fost încheiat, valabilitatea acestuia se prelungeşte până la încheierea unui nou contract, dar nu cu mai mult de 12 luni, respectiv încă un an calendaristic.
...
Art. 80. – (1) Părţile convin ca la desfacerea contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului, salariaţii să primească pe lângă celelalte drepturi la zi cuvenite pentru activitatea prestata, şi de o plată compensatorie în valoare de minim 6 salarii de bază brute negociate.
(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile atunci când desfacerea contractului de muncă a intervenit din următoarele motive:
a) unitatea îşi reduce personalul prin desfiinţarea unor posturi de natura celui ocupat de cel în cauză, ca urmare a reorganizării;
...
2. In CIM nu s-a completat care este CCM apliocabil unitatii dvs. S-a lasat textul asa cum era in formular fara a se completa.
3. Totusi din CCM transporturi reiese ca se aplica tuturor salariatilor (art.3).
Multumesc foarte mult pentru timpul acordat si pentru raspunsul dvs.
Voi face sesizare la ITM odata cu depunerea actelor pentru somaj.

O zi cat mai frumoasa va doresc.
Buna seara. Asa cum ati spus unui alt utilizator, CCM la nivel de ramura transporturi ramane valabil si in 2011. Ce se va intampla insa in 2012? Cate salarii compensatorii se vor acorda. Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 17 Octombrie 2011
cezar_t79, utilizator

Alte discuții în legătură

Plati compensatorii sncfr marfa sa Imprevizibila Imprevizibila Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti cu modalitatea de plata a salariilor compensatorii. In data de 09.06.2011 am primit Decizia de concediere, prin care ... (vezi toată discuția)
notificare concediere Lungu Constantin Lungu Constantin cat timp are efecte notificarea pentru cancedierea colectiva din momentul emiterii? (vezi toată discuția)
Ccm ramura transporturi , art 80 (salarii compensatorii) andrei.andrei andrei.andrei Buna ziua , as vrea sa stiu daca acesta se aplica la toate intreprinderile ce activeaza in domeniul transporturilor (ex. firmele de curierat). Daca da atunci ... (vezi toată discuția)