avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 297 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Procedura de mediere in cazul recuperarii restantelor.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Procedura de mediere in cazul recuperarii restantelor.

As dori sa punem in discutie modul in care o asociatie de proprietari poate actiona, folosind medierea pentru a recupera restantele.
Ce diferentiaza procesul de mediere de cel in instanta si pana unde se poate ajunge cu recuperarea restantelor in cazul medierii.
Asteptam cateva repere concrete din partea mediatorilor.
Cel mai recent răspuns: ContSters202274 , utilizator 15:37, 3 Mai 2011
Am sa incerc eu dupa-amiaza sa sintetizez si sa incerc sa fac o paralela intre instanta si mediere si chiar ma gandeam sa fac acest lucru, in general, in cateva "seriale".
Ceea ce probabil ca multi nu stiu sau altii doar intuiesc si la mediere se poate chema un expert si sa se dispuna o expertiza, bineinteles la initiativa partilor, se poate chema un consultant pe anumite probleme, partile mai pot veni in afara de avocat si cu o mama, bunica, in caz de divort, o prietena, etc.
Insa toata aceasta desfasurare de mase, atentie, nu trebuie sa aduca dupa sine scandal, urlete, tipete....
Marele avantaj la mediere este ca poti sa stai si sa negociezi, sa discuti, si pana la urma sa alegi solutia care iti convine cu partea si pe aceea s-o pui in aplicare.
Dupa cum bine stiti si in instanta sunt multe cazurile cand si cei care castiga sunt nemultumiti de ceea ce castiga....Aici se incearca un echilibru intre dorintele oamenilor, uneori se reuseste, alteori nu!
V-as ruga ca pentru asociatii de proprietari s-o faceti aici, daca nu e prea mult ce va cer, astfel incat sa ne luminati si pe noi ce vra sa zica medierea in cazul recuperarii restantelor, dar si a altor aspecte ale vietii la bloc, conflicte intre conducerea asociatiei si unii proprietari, de exemplu cu privire la ocuparea abuziva a unor spatii din proprietatea comuna, cu privire la "zgomotosii blocului" etc.

Am deschis acest subiect pentru ca reprezentantii multor asociatii se tem de a incepe procesele in instanta pentru birocratia, dar si pentru timpul indelungat de la inceperea procesului pana la finalizarea lui din cauza aglomeratiei din instante.

Se taxeaza aceasta prestatie, de mediere?
Ultima modificare: Luni, 2 Mai 2011
elga50, moderator
Deja am primit la cutia de scrisori oferte de mediere, care incep de la 250 lei.
Marele avantaj al medierii este ca timpul de rezolvare a problemelor este muuuuuuult mai scurt decat in cazul procesului la tribunal.
Dezavantajul cel mai mare care intervine este acela ca exista riscul ca partile sa nu ajunga la un rezultat, astfel ca se ajunge tot in instanta.
Sa incepem cu banii, daca tot ati pus aceasta intrebare:
In conf. cu art. 26 din Legea 192/2006 alin.
(1) Mediatorul are dreptul la plata unui onorariu stabilit prin negociere cu partile, precum si la restituirea cheltuielilor ocazionate de mediere.
(2) Onorariul trebuie sa fie rezonabil si sa tina cont de natura si de obiectul conflictului.
Alta clauza referitoare la bani: art. 46, alin.
(3) Daca, pe parcursul medierii, apar cheltuieli neprevazute, efectuate in interesul partilor si cu acordul acestora, se va incheia o anexa la contractul de mediere.
Si o alta clauza care trebuie inserata obligatoriu in contractul de mediere, potrivit art. 45, lit.
f) obligatia partilor aflate în conflict de a achita onorariul cuvenit mediatorului si cheltuielile efectuate de acesta pe parcursul medierii in interesul partilor, precum si modalitatile de avansare si de plata a acestor sume, inclusiv în caz de renuntare la mediere sau de esuare a procedurii, precum si proportia care va fi suportata de catre parti, tinându-se cont, daca este cazul, de situatia lor sociala. Daca nu s-a convenit altfel, aceste sume vor fi suportate de catre parti în mod egal;
Cu alte cuvinte, un lucru interesant pentru parti, daca medierea esueaza, o parte din bani se intorc inapoi in buzunarele partilor, intr-un cuantum stabilit dinainte prin acest contract.
Ultima modificare: Luni, 2 Mai 2011
ContSters202274, utilizator
Ca presedinte al asociatiei, tocmai lucrez la cateva dosare ale restantierilor: doua pentru a le introduce in instanta si unul sa institui privilegiu imobiliar in favoarea asociatiei.
Ma opresc un pic, poate merg la mediator si nu in instanta.
Cum procedez? Iau un dosar cu documentatia la mine si merg la un mediator iar acesta o sa-l convoace, o sa-l notifice pe restantier? Sau trebuie sa-l caut eu pe restantier si sa-l conving sa accepte, sa mearga cu mine la mediator?
Revin apoi cu alte intrebari.
Multumesc!

Alte discuții în legătură

Actiune in justitie pentru recuperare datorii dan_crihan dan_crihan Buna ziua, Pentru recuperarea datoriilor la cheltuielile de intretinere de la un rau platnic; Va rog sa ma clarificati in urmatoarele probleme: a) daca ... (vezi toată discuția)
Ce costuri presupune medierea? Adriantot Adriantot In urma unui rapuns postat in sectiunea \\"Asoaciatii de proprietari\\" vin aici la specialistii in mediere sa lamurim ceva din problema costurilor. Asociatia ... (vezi toată discuția)
Mediere asociatia de proprietari, impartire costuri crisstina_ crisstina_ Buna ziua!Mama mea a fost chemata la mediere de catre asociatia de proprietari din pricina unor datorii la intretinere.Conform contractului de mediere s-a ... (vezi toată discuția)