avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1841 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Prescrierea faptei
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Prescrierea faptei

In anul 2002 am avut o condamnare de 10 luni cu suspendare pentru 1,5 la mie alcool in singe. As dori sa intreb dupa ce perioada de timp fapta se prescrie. Cu alte cuvinte daca cazierul meu judiciar va mai fi vreodata curat.
Avind in vedere cele de mai sus, pot sa ma angajez in Politie, Armata, etc si daca da, dupa cit timp?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:26, 3 Iulie 2008
Fapta nu se mai prescrie, intrucat ati fost condamnat pentru savarsirea acesteia.
Intre timp, pentru cazul dvs sunt incidente dispozitiile referitoare la reabilitarea de drept si anume cele ale art.86 C.pen.
Art. 86. - Dacă condamnatul nu a săvârşit din nou o infracţiune înăuntrul termenului de încercare şi nici nu s-a pronunţat revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei în baza art. 83 şi 84, el este reabilitat de drept.

Avand in vedere si dispozitiiile art.13 din Legea nr.290 din 24 iunie 2004 privind cazierul judiciar, in cazierul dvs au fost ştersei menţiunile care impun scoaterea din evidenţă si anume, aceasta condamnare.

Daca cei din Politie sau armata (si cred ca o fac) vor sa cerceteze mai amnuntit pot afla ca ati avut o condamnare penala.

Este vorba de reabilitare si nu de prescriptie.
Avand in vedere ca a fost o condamnare cu suspendare, sunteti reabilitat de drept la 2 ani si 10 luni de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare, adica aproximativ din 2005.
Adresati-va cu o cerere Serviciului de cazier judiciar pentru a radia inscrierea condamnarii.
Cu un extras de cazier fara mentiuni, va puteti angaja imediat.
multumesc de raspuns. Eu stiu ca,,,, cazierul este fara mentiuni pentru ca am avut nevoie de el la angajare (deci l-am scos de vre-un an si l-am depus la angajare)
Nedumerirea mea este daca pot din punct de vedere legal sa lucrez in Institutii publice cum ar fi Politie, armata, etc
Mentionez ca nu am si nu am avut vreodata alte probleme :P
tocmai am citit pe site-ul serviciului roman de informatii si una din conditiile lor de recrutare este aceea de a nu fi fost condamnati penal pentru o infractiune savirsita cu intentie. Pai mai in gluma mai in serios eu nu am baut alcool ca porcu cu intentie. Intentia mea a fost doar sa ma binedispun.
Si credeti ca serviciul roman se va bucura ca vroiati sa fiti bine dispus ?
Daca vor sa va respinga va resping si gata.

Alte discuții în legătură

Reabilitarea pedepsei aplicate neluvot2008 neluvot2008 Buna ziua!Va rog sa imi spuneti cum se procedeaza pentru o reabilitare in cazul incheierii perioadei de supraveghere pentru o pedeapsa cu suspendare.As dori ... (vezi toată discuția)
Reabilitare cazier marius900 marius900 Buna ziua , pe data de 28.04.2010 am fost condamnat la 9 luni cu suspendare si 2 ani si 9 luni perioda de probatiune , alcool la volan , doresc sa stiu ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna , de fapt , in mod practic reabilitarea juridica? instalator1967 instalator1967 Buna ziua In anul 2001 am fost condamnat la un an cu suspendare pentru savarsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul avand o ... (vezi toată discuția)