avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Ce inseamna , de fapt , in mod practic reabilitarea ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Ce inseamna , de fapt , in mod practic reabilitarea juridica?

Buna ziua
In anul 2001 am fost condamnat la un an cu suspendare pentru savarsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul avand o imbibatie alcoolica peste limita legala.Ulterior am fost reabilitat, in prezent avand cazierul "curat" , nemaisavarsind nici o infractiune . Anul acesta am vrut sa-mi depun dosarul pentru obtinerea unui nou permis pantru categoria B . La depunerea acestuia la politie(am facut complet scoala de soferi,la fel ca o persoana care nu a avut carnet niciodata) mi s-au cerut si documente referitoare la infractiunea comisa in 2001 (hotarare judecatoreasca si dovada politie) -la fel ca unei persoane care nu este reabilitata- cu toate ca la dosar am anexat cazierul judiciar cu mentiunea "SOLICITANTUL NU ESTE INSCRIS IN CAZIERUL JUDICIAR".
In final , sensul reabilitarii nu este tocmai acela de a integra in societate o persoana care si-a ispasit pedeapsa si o buna perioada dupa aceea a demonstrat prin comportament si atitudine ca este reintegrat in societate ?
In viitor pot sa mai am "surprize" sa mi se ceara tot felul de acte cu privire la infractiunea comisa in anul 2001 cu toate ca am fost reabilitat ?
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 09:36, 29 Noiembrie 2009
Ba da , sensul reabilitarii este acela in care inceteaza toate decaderile si interdictiile care existau inaintea reabilitarii. Dovada est chiar faptul ca , desi vi s-au solicitat aceste documente, totusi, presupun ca ati urmat scoala de soferi si ati sustinut examenul , fara a avea probleme.
Doar anumite organe de stat stiu ca ati fost condamnat.
Cum sa va ceara acte din care sa rezulte ca ati fost condamnat daca societatile comerciale nu stiu acest lucru?
Insa pot afla despre condamnare daca apeleaza la persoane autorizate conform legii.

avocat Claudiu Lascoschi
Reabilitarea , indiferent ca e de drept , cum a fost in cazul dumneavoastra , sau una judecatoreasca inlatura interdictiile si consecintele ce decurg din condamnare (spre exemplu, nu se mai poate retine starea de recidiva-conform art.38 din codul penal).

Atata vreme cat in cazier nu era nicio mentiune cu privire la savarsirea vreunei infractiuni , nu era necesara prezentarea hotararii judecatoresti si a niciunui inscris in legatura cu infractiunea savarsita.
Ultima modificare: Duminică, 29 Noiembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate deveni mediator un condamnat penal? spown1972 spown1972 Vad din ce in ce mai multe cazuri (dintre care cel mai recent cazul unui fost judecator) de avocati care isi pot exercita profesia fiind condamnati printr-o ... (vezi toată discuția)
Cazier judiciar AndreyAlexander AndreyAlexander În ianuarie 2012 am primit o pedeapsă de 4 luni de închisoare cu suspendare (infracțiune la regimul auto) și o perioadă de probă de 2 ani ... (vezi toată discuția)