avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1023 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Poate deveni mediator un condamnat penal?
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Poate deveni mediator un condamnat penal?

Vad din ce in ce mai multe cazuri (dintre care cel mai recent cazul unui fost judecator) de avocati care isi pot exercita profesia fiind condamnati printr-o decizie penala definitiva. In aceste conditii, intreb: poate o persoana condamanta penal (care, bineinteles indeplineste toate celelalte conditii legale) sa devina mediator? Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: mediator_comeaga , utilizator 07:50, 26 Aprilie 2013
Buna seara,

Conform Legii 192/2006,art.7:

Poate deveni mediator persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

a) are capacitate deplină de exerciţiu;
b) are studii superioare;
c) are o vechime în muncă de cel puţin 3 ani;
d) este aptă, din punct de vedere medical, pentru exercitarea acestei activităţi;
e) se bucură de o bună reputaţie şi nu a fost condamnată definitiv pentru săvârşirea unei infracţiuni intenţionate, de natură să aducă atingere prestigiului profesiei;
f) a absolvit cursurile pentru formarea mediatorilor, în condiţiile legii, sau un program postuniversitar de nivel master în domeniu, acreditate conform legii şi avizate de Consiliul de mediere;
g) a fost autorizată ca mediator, în condiţiile prezentei legi.

Stima!
Am adresat aceasta intrebare dupa ce, in prealabil am citit legea. Conditia la care faceam tacit referire este valabila si in cazul avocatilor. Ca atare, aveam rugamintea de a mi se furniza lamuriri privitoare la sensul sintagmei "de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei". Pentru ca, repet: am vazut cazuri de avocati condamnati penal pentru infractiuni cu intentie(unele chiar asimilate coruptiei!). Oricum, va multumesc pentru raspuns.
La dosarul privind actele necesare autorizarii in profesia de mediator,de adauga si "Cazierul judiciar"care sa fie "curat".Daca doriti si alte informatii suplimentare adresati-va "Consiliului de Mediere" singurul in masura sa va lamureasca privind interpretarea legii daca dvs. nu o intelegeti asa cum a fost ea conceputa.
Stima!
Ultima modificare: Miercuri, 24 Aprilie 2013
mediator_craiova, utilizator
Eu consider că , dacă sunteţi reabilitat, nu vor fi probleme.Nu cunosc vreun caz concret, în care un fost condamnat reabilitat să se fi autorizat ca mediator , însă toată lumea depune cazier la dosar.Nu poate fi de pildă ca la şcoala de poliţie, unde se trece în cazier şi menţiunea că aţi fost condamnat.
Ceea ce este in primul rand de retinut este ca vorbim doar despre infractiuni savarsite cu intentie. In cazul celor savarsite din culpa, nu exista aceasta interdictie.

In al doilea rand, chiar si in cazul altor forme de vinovatie, dupa ispasirea pedepsei poate interveni reabilitarea (de drept sau judecatoreasca). Deoarece legea nu face nici o distinctie intre faptele grave sau mai putin grave savarsite de cei care solicita reabilitarea, reabilitarea poate fi obtinuta de catre orice fost infractor care indeplineste conditiile legale.

Principalul efect al reabilitarii este redobandirea drepturilor cetatenesti care au fost interzise condamnatului prin hotararea de condamnare, dar si incetarea decaderilor, interdictiilor si incapacitatilor care rezulta din condamnare. Scopul urmarit de lege prin introducerea acestei institutii este reintegrarea sociala completa a fostului infractor.

Inscrierea in cazierul judiciar va fi stearsa ca urmare a acordarii reabilitarii, ca atare exista in mod real posibilitatea ca o astfel de persoana sa poata indeplini conditiile legale de practicare a anumitor profesii.
Ultima modificare: Vineri, 26 Aprilie 2013
mediator_comeaga, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Condamnare cu suspendare mir52 mir52 daca exista condamnare definitiva cu suspendare , neavand antecedente , poate aparea in cazier? daca aceasta persoane face facultatea de drept , i-ar afecta ... (vezi toată discuția)
Angajare mediator florinplaton florinplaton As dori sa intreb care sunt conditiile de angajare ca mediator, unde trebuie sa ma interesez, cine face aceste angajari si daca faptul ca am absolvit ... (vezi toată discuția)