Sunt doua chestiuni distincte, pe de o parte suportarea costului direct al reparatiei, si separat, garantia vanzatorului pentru viciile cladirii.
Costul reparatiei trebuie suportat de asociatie, daca e vorba de partile comune, aici nu incape discutie. Costurile ar putea fi recuperate de la vanzator (nu al blocului, ci al apartamentelor, banuiesc ca au fost vandute fiecare in parte), dar numai daca sunt indeplinite conditiile prevazute de codul civil si decretul 167/1958 in ce priveste garantia pentru vicii. Esential este termenul de prescriptie:
Art. 5 - Dreptul la acţiunea privitoare la viciile ascunse ale unui lucru transmis sau ale unei lucrări executate, se prescrie prin împlinirea unui termen de 6 luni, în cazul în care în care viciile nu au fost ascunse cu viclenie.
[...]
Art. 11 - Prescripţia dreptului la acţiune privind viciile ascunse ale unui lucru transmis sau ale unei lucrări executate, începe să curgă de la data descoperirii viciilor, însă cel mai tîrziu de la împlinirea unui an de la predarea lucrului sau lucrării.
Prescripţia acţiunii privind viciile unei construcţii, începe să curgă de la data descoperirii viciilor, însă cel mai tîrziu de la împlinirea a trei ani de la predare.
Nu cred ca putem vorbi de viciu ascuns intentionat de vanzator, asa ca exclud aceasta posibilitate din start. Drept urmare, avem un termen de 6 luni, care curge de la data descoperirii defectiunii tevii, dar nu mai tarziu de trei ani de la predarea cladirii (nu intru in detalii pentru ca e irelevant, dar si acest termen de 3 ani e putin incert).
In concluzie, daca nu au trecut 6 luni de la data defectiunii, teoretic proprietarii pot ceda asociatiei drepturile de a recupera costurile de la vanzator. Totusi, e un cost atat de mare incat sa merite?