avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... in proces pot castiga daca doresc sa dau banii inapoi ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

in proces pot castiga daca doresc sa dau banii inapoi primiti intr-un precontract?

As avea nevoie URGENTA de un raspuns..multumesc anticipat...sa va spun pasul meu:

detin o hala, am semnat acum vreun an un precontract din care am primit sa zicem 80% din bani. Urma sa fac acteloe cadastru etc au aparut probleme la cadastru si s-a prelungi problema. eu intre timp sunt nevoit sa vand hala, am un client care doreste toata hala inclusiv partea supusa acelui precontract.
Intre timp, cel cu precontractul m-a dat in judecata, iar eu trebuie si vreau sa ii dau banii inapoi si sa vand hala cat mai repede.

Cum credeti ca pot iesi din aceasta situatie repede. Pot vinde hala, sa-i dau banii inapoi si sa il scot din hala pe cel cu precontractul (chiar daca nu vrea) ???

Va multumesc, astept raspunsurile dvs si poate ma convingeti de un avocat prin raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 08:27, 1 Iulie 2008
In prezent proprietarul hale sunteti dvs chiar daca exista un precontract, acesta din urma nu transmite dreptul de proprietate, este numai o invoiala prin care partile se obliga ca pe viitor sa incheiei un contract de vanzare-cumparare.

Ptr a-l evacua trebuie sa va adresati unui executor judecatoresc.

Referitor la cererea de chemare in judecata este important sa ne spuneti ce solicita reclamantul, vrea cei 80% pe care i-ati primit in avans sau solicita ca instanta sa emita o hotarare care sa tina loc de contract de vanzare-cumparare?

Antecontractul reprezintă doar o promisiune de cumpărare, corelativ cu o promisiune de vânzare a halei. Depinde foarte mult de conţinutul acelui antecontract, astfel existând următoarele variante:
1. în caz de neîndeplinire culpabilă de către vânzător a încheierii contractului de vânzare în formă autentică şi transmiterea dreptului de proprietate asupra halei la cumpărător, poate da dreptul cumpărătorului :
- de a solicita obligarea vânzătorului la plata dublului avansului achitat la data încheierii antecontractului sau
- de a solicita instanţei să pronunţe o hotărâre care să ţină loc de act de vânzare-cumpărare.
2. în caz de neîndeplinire culpabilă de către cumpărător a obligaţiei de încheiere a contractului de vânzare în formă autentică, cumpărătorul va pierde aavansul achitat.
Dacă în antecontract, părţile s-au obligat să încheie contractul de vânzare autentic, în caz contrar acestea au fost de acord ca promitentul cumpărător să poată introduce o acţiune prin care să solicite instanţei pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de act autentic, nu-i puteţi da suma achitată cu titlu de avans.
Dar, în cazul în care v-a acţionat în judecată iar procesul nu a fost notat în cf, puteţi vinde oricui credeţi de cuviinţă dacă promitentul cumpărător nu foloseşte hala, deoarece acest cumpărător cu act autentic va avea calitatea de cumpărător de bună credinţă deoarece extrasul cf este singurul act cu care se poate face dovada dreptului de proprietate asupra bunului, descrierea bunului şi eventualele sarcini ale acestuia. Astfel, dacă în cf nu apare sub nici o formă promitentul cumpărător, vindeţi noului cumpărător care se va intabula în cf, iar în cazul admiterii cererii promitentului cumpărător, veţi invoca lipsa calităţii procesuale pasive a dv., deoarece nu mai sunteţi proprietar, astfel va fi introdus cumpărătorul de bună credinţă al cărui titlu nu poate fi anulat, făcând dovada bunei credinţe, astfel că, în final veţi fi obligat a-i achita în termenul de 3 ani promitentului cumpărător suma achitată cu titlu de avans.
Succes! ;)
Buna ziua!
Hala o puteti vinde cu conditia ca cel cu care ati incheiat antecontractul sa nu-l fi notat in cartea funciara.
Daca l-a notat, trebuie intai sa obtineti prin instanta radierea.
In ce priveste executarea, ori nu a antecontractului, sunt doua aspecte:
1. Daca ati stipulat in antecontract posibilitatea promitentului-cumparator de a opta intre a-si recupera suma(ori dublul ei) sau a se adresa instantei pentru obtinerea unei sentinte care sa tina loc de contract de vanzare-cumparare.
Nu precizati nimic despre obiectul dosarului pe care vi l-a deschis deja. Ce anume cere? Recuperarea banilor, sau obtinerea titlului de proprietate pe hala?
2. Daca chiar vrea sa obtina hala, va poate da si restul de plata, diferenta de 20% din bani. Nici macar nu puteti spune ca refuzati, intrucat vi-i poate vira intr-un cont deschis pe numele dvs. , prin intermediul unui executor judecatoresc.
Cu dovada ca v-a achitat toata suma, poate iarasi cere in instanta recunoasterea dreptului de proprietate in baza art. 5, alin.2, Titlul X din Legea nr. 247/ 2005.
Va trebui sa stiti exact in ce stadiu este partea adversa si sa fiti mereu cu un pas inaintea lui pentru a reusi vanzarea. Mai exact pentru a-l impiedica pe el sa va blocheze vanzarea care un tert.
Cel mai bine, adresati-va avocatului care se ocupa de cazul dvs.
Cu stima,
av. Silviu Serban
Nu cred ca viitorul proprietar ar fi incantat sa cumpere hala de la dvs., banuiesc pe o suma insemnata si, in loc sa isi vada omul de afaceri, sa inceapa sa se judece pentru acel spatiu abia achizitionat!

daca ati fost actionat in judecata petnru returnarea avansului, dati-i banii in cursul procesului si acesta se va incheia ca ramas fara obiect.
Diana, depinde care este obiectul acţiunii promitentului cumpărător...:D
Dacă este o acţiune prin care solicită pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de act de vânzare cumpărare, nu cred că mai este valabil sfatul tău...;)

Alte discuții în legătură

Precontract nerespectat bularca daniel bularca daniel am facut un precontract de vanzare cumparare de mana pentru un teren am achitat o suma de bani si nu a fost respectat de catre vanzator. acest act poate fi ... (vezi toată discuția)
Foarte urgent !!!! va rog ajutatima cu un sfat!! ginamangra ginamangra Vreau sa cumpar un apartament cu banii cash dar intreaga suma o voi avea doar peste o luna asa ca m-am inteles cu vanzatorul apartamentului sa-i dau o parte ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare cumparare - probleme cu promitentul cumparator anamaria08 anamaria08 In primavara anului 2008 am semnat un antecontract de vanzare cumparare in care ma obligam sa'i vand un teren extravilan prominentului cumparator pentru care ... (vezi toată discuția)