avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... antecontract vanzare cumparare - probleme cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

antecontract vanzare cumparare - probleme cu promitentul cumparator

In primavara anului 2008 am semnat un antecontract de vanzare cumparare in care ma obligam sa'i vand un teren extravilan prominentului cumparator pentru care am primit la momentul respectiv un avans urmand ca restul de bani sa'mi fie achitati, citez "la data perfectarii contractului de vanzare cumparare in forma autentica dar nu mai tarziu de iunie 2008". Conditiile stabilite in contract au fost urmatoarele:
1. In cazul in care diin motive culpabile, eu promitentul vanzator voi refuza intocmirea actelor v-c in forma autentica, ma oblig sa restitui de 2 ori suma primita azi.
2. In cazul in care din motive culpabile, eu promitentul cumparator voi renunta la intocmirea actelor de v-c, voi pierde suma achitata azi cu titlu de avans.
3. In caz de deces al oricarei parti drepturile si obligatiile de transmit mostenitorilor.
4. Cumparatorul poate solicita in conditiile art.5 titlu Xal legii 247/2005 pronuntarea unei hotarari judecatoresti care sa tina loc de act de v-c.
5. Partile din contract isi rezerva dreptul de a prelungii termenul de executarea a obligatiilor reciproce asumate prin acest antecontract.
6. De asemenea cumparatorul poate sa'si substituie o alta persoana care sa cumpere la termen terenul ce face obiectul prezentului contract.

Acum, problema ar fi ca nici pana azi n'am primit banii. In plus, cumparatorul ma preseaza ba sa'i dau copii dupa acte (din nefericire suntem cunostinte) sau acum sa'i dau 1/2 din teren la pretul avansului(pret mult mai mic decat cel al pietei de acum, sa nu mai zic fata de cel la care am incheiat tranzactia) si pt. restul sa mai facem un precontract in care sa'mi dea o suma modica cu promisiunea ca restul mi va returna cand isi va revenii piata imobiliara. In plus am fost amenintata ca sa ma gandesc bine, ca asta e cea mai avantajoasa oferta, ca daca mai astept mult o sa am eu sa'i dau lui bani la cum scad acum preturile la terenuri.
As dorii sa stiu daca eu mai am vreo obligatie contractala fata de el? avand in vedere ca stiu ca are posibilitatile materiale sa'mi achite (tocmai a vandut o proprietate care ar acoperii suma pe care trebuie sa mi'o dea in baza antecontractului) si cu toate acestea actiunile lui dau dovada de tentativa de inselaciune, ma preseaza sa'i fac actele DAR el sa nu'mi dea diferenta de bani.
Am incercat la un moment dat sa'i restitui avansul si nu a fost de acord...si acum vrea sa il dau in conditiile mai sus mentionate.
Va rog sfatuitima ce pot face sa scap de el, asta in cazul in care mai sunt obligata sa'i vand terenul.

va multumesc anticipat
Ultima modificare: Miercuri, 4 Noiembrie 2009
anamaria08, utilizator
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 19:28, 4 Noiembrie 2009
Conform pct.4, daca veti refuza sa-i vindeti, cumparatorul-promitent, poate sa obtina in instanta o hotarare care sa tina loc de act de vanzare-cumparare, cu obligatia acestuia din urma, sa va achite diferenta de pret.
In mod normal, la data limita stabilita in antecontract, trebuia sa va prezentati in fata notarului, iar notarul trebuia sa dea o certificare de fapte, prezentand in mod real situatia.
In conditiile aratate de dvs., culpa pare a fi comuna!
Notificati promitentul-cumparator, sa se prezinte cu diferenta de pret, intr-o anumita zi, la notar, pentru a incheia actul in forma finala.Cel putin, daca nu se va prezenta, culpa ii va apartine in totalitate...
Va multumesc de promptitudinea raspunsului. Dar daca as vrea sa'l notific, cum si unde se face asta? (scuzati lipsa de cunostiinte in domeniu)
Si in plus am citit intr'un alt topic ca in alt caz promitentul cumparator s'a prezentat fara bani, notarul nu stiu ce a facut si vanzatorul tot nu a scapat de situatia neconvenabila in care se afla. Cum as putea evita sa ajung in aceasi situatie? Exista prosibilitatea ca daca el nu se prezinta cu banii resectivul antecontract sa fie anulat si sa nu mai existe nici o obligatie contractuala intre noi?

Va multumesc anticipat.
Notificarea poate fi redactata de o persoana care are cunostinte juridice in domeniu (dar nu neaparat) , si poate fi transmisa celeilalte parti prin intermediul unui executor judecatoresc (este varianta cea mai indicata).

in situatia in care la data din notificare cand l-ati invitat pe promitentul-cumparator la notar, pentru a perfecta actul de vanzare-cumparare in forma autentica, acesta nu se prezinta cu diferenta de bani, notarul va incheia un inscris denumit "Incheiere de certificare de fapte", in cuprinsul caruia va face mentiunea ca nu s-a achitat diferenta de pret.

Prin urmare, se va aplica pct. 2 din tema dvs. pusa in discutie.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Noiembrie 2009
Iuliana Cermak, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Antecontract nerespectat de cumparator. IonelTM IonelTM Buna ziua, In luna iulie 2008 am semnat un precontract prin care promiteam sa vindem casa. Citez : \\\" Subsemnatii.........domiciliat.....bla, bla,...si ... (vezi toată discuția)
Nerespectare promisiune de vanzare imobil Liviu V. Liviu V. In ce conditii nu mai produce efecte o promisiune de vanzare? A fost incheiata o astfel de promisiune prin care vanzatorul se obliga sa predea apartamentul ... (vezi toată discuția)
Intrebari antecontract lilicrin lilicrin Se da urmatorul contract : \"Antecontract de vanzare cumparare incheiat astazi 07.06.2010 ... (vezi toată discuția)