Dupa cum se cunoaste presedintele SUA , Barak H.Obama a anuntat in dimineata acestei zile uciderea liderului Al Quaedei in urma unei operatiuni militare , se pare de comando.
Foarte multa lume contesta ca acesta ar fi fost ucis si ca anuntul liderului de la Casa Alba ar avea scopuri propagandistice pentru a da noi imbolduri trupelor americane si aliate aflate pe frontul din Afganistan , celor stationate inca in Irak si celor care ataca Libia din aer.
Un recent comunicat al armatei americane , nu lipsit de importanta , vorbea despre rata crescanda de sinucideri din randul cadrelor militare .
Exista de asemeni discutii despre eventuale dovezi "trucate" sau mixate din imaginile date publicitatii(suprapunere a unor doua fotografii) , imagini care ar atesta moartea liderului terorist , despre lipsa unor dovezi palpabile ale disparitiei sale.
De asemeni se vorbeste despre interesul politic al presedintelui Obama , care prin aprobarea atacului asupra resedintei lui bin Laden din Pakistan( de la Abbottabad) soldat cu uciderea acestuia , ar obtine un imens capital de incredere in cazul depunerii candidaturii sale pentru un nou mandat presedintial.
O alta discutie care se face este legata de aruncarea in apa marii a cadavrului fostului lider terorist , discutie care ar avea la baza tocmai lipsa corpului celui ucis
Acestea ar fi unele dintre semnele de intrebare ridicate de mediile neincrezatoare in veridicitatea acestui anunt .
Pe de alta parte , lansarea cu succes a acestei oparatiuni , de care la aceasta ora , eu personal nu ma indoiesc , ar consolida rolul conducator al SUA in cadrul NATO si in lume .
Disparitia liderului terorist de origine saudita , naste insa o serie de intrebari in ce priveste expansiunea terorista a Al Quaedei , o organizatie deja bine structurata , cu celule regionale puternice , mai ales in mediile islamice de sorginte fundamentalista.
Se vorbeste despre razbunarea numarului doi al organizatiei teroriste , Al Zawahiri , mai ales pe fondul avertizarii serviciilor secrete ale marilor puteri in acest sens , despre posibilitatea unor atentate teroriste impotriva reprezentantelor diplomatice , ale acestor state sau ale unor alte organizatii care le reprezinta interesele in lume.
Aceasta amenintare a fost confirmata inclusiv printr-un comunicat al Organizatiei Internationale a Politiei Criminale Interpol.
Cred ca se mai pun si alte intrebari , mai ales referitoare la expansiunea fundamentalismului islamic in tari precum Egiptul , Siria , Yemenul , tari unde se poate profita de instabilitatea politica , mai ales pe fondul unei recrudescente sociale datorata pauperitatii unor mari procente ale acestor populatii , datorate existentei indelungate la putere a unor guvernari militare sau dictatoriale.
In Libia se poarta un razboi care , dupa inlaturarea liderului limian Gadaffi poate avea oricand efecte asemenatoare.
Se vorbeste , de asemeni ,despre riscul martirizarii lui Osama bin Laden , despre posibilitatea acestuia de a deveni al nu stiu catelea imam , situatie care ar ajuta propaganda fundamentalista islamica in racolarea unor eventuali atacatori kamikaze sau a altor militanti.
Ca un corolar al acestei situatii , exista interesul manifest , de multe ori,materializat inclusiv prin sponsorizari al Iranului , tara care , pe de alta parte , face orice efort pentru a beneficia de arma nucleara.
Acest "butoi de pubere" pe care il reprezinta lumea araba si puternicele sale resentimente antioccidentale si antiamericane mai poate reprezenta o amenintare serioasa la adresa pacii si securitatii internationale ?
In scop propagandistic si nu numai , moartea liderului Al Quaeda , poate ajuta terorismul fundamentalist la intreprinderea unor alte actiuni impotriva"necredinciosilor" ?
Va invit cu respect sa purtam o discutie , fara patimi , asupra acestor probleme